Kars Çevre Ve Trafik Eğitimcisi Ömer Terim, Sürücüleri Buzlanmalara Karşı Uyardı

Kars Çevre Ve Trafik Eğitimcisi Ömer Terim, Sürücüleri Buzlanmalara Karşı Uyardı

Kars Özel Özdoğu Sürücü Kursu Sahibi, Çevre ve Trafik Eğitimcisi Ömer Terim, sürücü ve yayalara buzlanmalara dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Terim, kış mevsiminin kendini hissettirmeye ve kar yağışının da etkili olduğu şu günlerde, mecbur kalmadıkça araçla yola çıkılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Kars Çevre ve Trafik Eğitimcisi Ömer Terim, Kars’ta yağan karın erimesiyle birlikte yollarda buzlanmaların oluştuğunu hatırlatarak, sürücelerden ve yayalardan dikkatli olmlarını istedi.
Terim, “Kar yağışı başladı. Kar yağdıktan sonra eriyip buzlanmaya döndü. Buzlanma sebebiyle kışlık lastikler dediğimiz vakumlu lastik takanların daha rahat ettiklerini görüyoruz. Özellikle lastik ve zincir takmayanlar kazalara neden oluyor. Kışlık lastikler ve vakumlu lastikler bir yere kadar etkili oluyor. Bu nedenle mutlaka araçlarımızda zincir bulundurmalıyız” dedi.
Uzun yola çıkan sürücülerin araçlarında kürek ve battaniye de bulundurması gerektiğini hatırlatan Terim, “Battaniye özellikle araç arızalandığında, şehir dışında, şehirler arası yollarda veya köy yollarında kalmamız halinde mutlaka bir çekiç demiri, halatı, araç içinde bulundurulması kanunen de zorunludur. Bu özellikle sürücülerin faydasına olacaktır. Araç sürücülerin daha ağır, daha dikkatli, sakin şekilde araçlarını kullanmaları gerek. Yayaların yaya yolunu kullanmaları karşıdan karşıya geçerken kavşak ağızdan ve ışıkların olduğu bölgeleri kullanmaları gerekiyor” diye konuştu.
Sürücüleri teknik bilgilerde veren Kars Çevre ve Trafik Eğitimcisi Ömer Terim, özetle şunları söyledi:
“Radyatör suyuna mutlaka antifriz koydurun ya da var olan antifrizin değerini ölçtürüp ilave yaptırın. Meteorolojiden alınan hava tahmin raporlarını kış aylarında daha çok dikkate alın. Don tehlikesi veya kar yağma ihtimali varsa silecek suyuna donmayı önleyici kimyasal maddelerden ilave edin. Böylece silecek suyu depolandığı yerin dışında borularda da donmaz. Silecekleri yukarı kaldırarak cama yapışmasını önleyin. Mümkünse aracınızı kapalı garaja alın. Yoğun kar yağışı veya don ihtimali varsa patinaj zincirini bir an önce alın, yoksa zinciri karaborsadan almak zorunda kalırsınız. GSM telefonunuzun araç şarj cihazını yanınıza almayı ihmal etmeyin. Ya da yedek bataryanız varsa yanınıza alın. Mecbur kalmadıkça aracınızla bu tür hava şartlarında yola çıkmayın. Siz ne kadar tedbir alırsanız alın, sizden başka sürücüler aynı duyarlılığı göstermeyebilir. Eğer aracınızla çıkmanız şartsa, geceden uygun bir yere park edin. Park ettiğiniz yer bir rampanın bitimi olmasın, sabah rampa buz tutmuş olabilir ve zorlanabilirsiniz. Aracınızın camlarını ve dış dikiz aynalarını mutlaka kardan ve buzdan arındırın. Kar ve buz görüşünüzü engelleyeceği gibi özellikle ön camda sileceğin hareketlerini engeller ve dikkatinizin dağılmasına neden olur. Motoru çalıştırdıktan sonra tam olarak ısınmasını bekleyin. Kış şartlarında soğuk motor problem oluşturabilir. Aracın kaloriferini açarak iç mekanın ısınmasını sağlayın. Aracın iç ısısı uygun sıcaklığa gelince aracınızı hareket ettirin. Yeterli sıcaklık sağlanmadan yola çıktığınızda mont, manto benzeri kalın giysilerinizi çıkartmak istemeyebilirsiniz. Kalın kıyafetler manevra kabiliyetinizi azaltacağından, tehlikeye yol açabilir. Camları da kalorifer yardımı ile ısıtarak buğu yapmasını engelleyin.”