Kastamonu’da Kurban Bayramı, Bereketli Geçti
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu’da bu yıl her 4 aileden bir tanesinin kurban kestiğini belirterek, hem alıcı hem de satıcı bakımından son derece verimli bir Kurban Bayramının yaşandığını söyledi.
Yaman, Kastamonu’da Kurban Bayramında toplam 21 bin 857 küçükbaş ve büyükbaş hayvanın kesildiğini ifade ederek, “15 bin 501 büyükbaş ve 6 bin 356 küçükbaş hayvan, kurbanda kesildi. En çok kurbanlık 3 bin 918 adetle merkez ilçemizde kesildi. Merkez ilçemizi 3 bin 696 adetle Taşköprü ilçemiz takip etti. Ayrıca 3 bin 206 adet Tosya’da, bin 450 adet İnebolu’da, bin 260 adet İhsangazi’de, bin 253 adet Devrekani’de, bin 26 adet Daday’da ve bin 5 adette Küre’de kurbanlık kesimi yapıldı” dedi.
TOPLAM 10 BİN 957 HAYVAN SEVKİYATI GERÇEKLEŞTİ
Kurban Bayramında Kastamonu’dan il dışına toplam 10 bin 957 küçük ve büyükbaş hayvan sevkiyatının gerçekleştiğini açıklayan Yaman, “Bunlardan 9 bin 512 büyükbaş, bin 445 küçükbaş hayvan oluşturdu. En çok kurbanlık hayvan sevkiyatı, İstanbul’dan Avrupa yakasına yapıldı. 7 bin 210 büyükbaş ve 198 küçükbaş olmak üzere toplam 7 bin 408 kurbanlık, İstanbul’un Avrupa yakasına gönderildi. İstanbul’un Anadolu yakasına ise, bin 613 büyükbaş ve 644 küçükbaş olmak üzere toplam 2 bin 257 kurbanlık sevk edildi. Ayrıca Kastamonu’da diğer illerimize de çok sayıda kurbanlık hayvan sevkiyatı yapıldı. Bunlardan toplam 432 adet Ankara’ya, 59 adet Antalya’ya, 9 adet Bolu’ya, 6 adet Çankırı’ya, 260 adet Kocaeli’ne, 6 adet Samsun’a, 8 adet Sinop’a, 108 adet Zonguldak’a, 36 adet Bartın’a ve 368 adet Karabük olmak üzere toplam sevkiyatlara baktığımızda 10 bin 957 küçük ve büyükbaş kurbanlık il dışına gönderilmiş oldu” diye konuştu.
Hayvan sevkiyatları ve kurbanlık hayvan kesimlerine bakıldığında geçtiğimiz yıla oranla çok gazla bir değişikliğin göze çarpmadığını aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, şunları söyledi: “Bu yıl kurban alanda satanda fiyatlardan memnun kaldı. Bu yıl büyükbaş hayvanlarda çok fazla rağbet oldu. 15 bin civarında büyükbaş hayvan kesimi yapıldı. Bu büyükbaş hayvanın kesimini ortalama 5-6 kişi birlikte keser. Yani bu, kurban kesiminde 75 bin aile yapıyor. 6 bin civarında da küçükbaş hayvan kesimi yapıldı. Toplamda 80 bin aile, bu yıl kurban kesmiş oldu. Kastamonu’nun nüfusu 360 bindir. Orana baktığımız zaman her 4 aileden birisi, bu yıl kurban kesti demektir. Bu çok ciddi bir rakamdır”
“ARAÇ’TA AREFE GÜNÜ 39 ADET HAYVAN TELEF OLDU”
Kurban Bayramının arefe günü Araç ilçesine bağlı Tokatlı köyünde Hasan Demir’e ait ahırda çıkan yangında 39 büyükbaş hayvanın telef olduğunu anlatan Yaman, şunları kaydetti: “Yangında 39 tane büyükbaş hayvan telef olurken, 5 tane büyükbaş hayvanda yara aldı. Bu hayvanların 3 tanesi kesildi, 2 tanesi de tedavi ediliyor. Ahırda herhangi bir şekilde farklı yerlerden tahliye düşünülmemiş. Tek kapıdan hayvanlar kurtarılmaya çalışılmış. Eğer farklı kapılar olsaydı veya farklı yerlerden tahliye edilebilecek yerler olsaydı belki de bu hayvanlar telef olmayacaktı. Bu yüzden herhangi bir afet durumunda ev olsun, ahır olsun, farklı tahliye yerleri mutlaka düşünülmesi gerekiyor. Burada birde tarım sigortası çok önem kazanıyor. Eğer hayvanları telef olan bu arkadaşımızın tarım sigortası olsaydı bütün zararını sigortadan karşılayacaktı ama şimdi karşılayamayacak. Bu yüzden çiftçilerimiz, mutlaka afet durumlarını göz önüne alarak tarım sigortası yaptırmaları gerekiyor. Tarım sigortası yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Bu tarım sigortasının yarı bedelini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız karşılıyor. Çiftçilerimize bu sayede çok fazla bir ücret yansımıyor”
Yaman, herhangi bir yangında samanların çok çabuk alev aldığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bunun dışında samanlıklarımızı, yerleşim alanlarından ve ahırımızdan uzak yerlere yapmalıyız. Saman, çok çabuk alevlenebiliyor. Saman yanmaya başladıktan sonra söndürmek güç oluyor. Bu yüzden samanlıklarımız, evimize, ahırımıza uzak yerlere yapmalıyız”