Kayıp 5 Gençle İlgili Arama Kurtarma Ekiplerinden Açıklama

Kayıp 5 Gençle İlgili Arama Kurtarma Ekiplerinden Açıklama

Kumburgaz’da denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları hakkında MAG AME ve GEDAD açıklamalarda bulundu. MAG AME Türkiye Koordinatörü Karadayı, arama alanının küçültüldüğünü belirterek, “Bugün itibariyle çalışmaların sonuç vereceğini düşünüyorum” dedi.
Kumburgaz Kamiloba sahilinde geçtiğimiz pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 genci arama ve kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’yi bulmak için ekiplere bu sabah Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 3 yüksek teknolojili mayın arama SONAR gemisi de katıldı. Sayılarını artıran ekiplerin Marmara Denizi’nin yaklaşık tamamında arama çalışmalarının ardından deniz altında arama yapacakları bildirildi. Deniz altı aramalarının Marmara Denizi’nin 3’te 1’inde yapılacağı öğrenildi.
Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG AME) Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, “Bugün çalışmalarımız önemli ve kritik bir aşamaya geldi. 4. gün içerisindeyiz. Saat 14.00 itibariyle kayıp vakasının oluştuğu 5. güne doğru gidecek. 4. gün itibariyle çalışma farklı bir evreye girdi. Sabah deniz kuvvetlerine ait mayın tarama gemileri de geldi. Onlarla birlikte bir tarama yapılıyor. Sahil güvenlik botları sayılarını artırdı ve hemen ön kısma doğru geldiler. Anlaşıldığı üzere bugün daha kapsamlı bir arama çalışmasına giriliyor. Kurtarma çalışmasından hedef alıcı çalışmasına doğru gidiyor” dedi.
“BUGÜN İTİBARİYLE ÇALIŞMALARIN SONUÇ VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Bugün itibariyle teknolojik imkan ve kabiliyetlerin tamamıyla kullanılacağını ifade eden Karadayı, “Arama ve kurtarma çalışmaları belirli safhalarda yapılıyor. Şuana kadar deniz üstünde bir arama çalışması yürütülüyordu. Bugün sabah itibariyle deniz yüzeyinin hemen altındaki arama çalışmalarına döndü. Zaten bu saatten sonra o şekilde olması gerekiyor. Çünkü deniz yüzeyinde bütün aramalar sonuç vermedi. Belli ki deniz yüzeyinin altında yani kayıp olan bedenler suyun içerisinde. Bugün itibariyle ben denizin kendi kuralları gereği artık sonuç vereceğini düşünüyorum. Deniz dibi taramasında bugün itibariyle sonuç alacaktır. Bütün teknolojik imkanlar bu konuda çalıştığı için sonuca doğru gidecektir. Sahil güvenlikten sorumlu uzman arkadaşlarla da çalışma ortalaştı” ifadelerini kullandı.
“ARAMA ALANI KÜÇÜLTÜLDÜ, BU ŞEKİLDE DAHA SONUÇ ALINACAK”
Marmara Denizi’nin yaklaşık 4’te 3’ünde yaklaşık olarak tamamında aramanın gerçekleştirildiğini belirten Hüseyin Karadayı, “Bugün itibariyle alan biraz daha daraltıldı. 3’te 1 gibi bir alana dönüştü. Çünkü aşağıya-yukarı en son 2 gün önceki can yeleği bulgusundan sonra akıntıların yönü ve nereye gitmiş olabileceklerine dair ipuçları da gelişmiş oldu. Bulunduğumuz nokta itibariyle rüzgar ve akıntıları da hesap edersek, paralel olarak Beylikdüzü-Büyükçekmece-Silivri arası hattı üzerinden doğru, buradan doğru da İmrali Adası ve Kapıdağ yarımadası arasındaki bir hat üzerinden doğru aranıyor. Alan küçültüldü, bu daha sonuç alacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bugüne kadar çalışmaların canlı arama üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Karadayı, “Su üstünde arama gerekçe onun üzerineydi. Bütün gece ve gündüz aramaları bunun üzerine kurgulanmıştı. Artık sualtına arama şeklinde doğru gidiyoruz. Sanıyorum bugün veya yarın olumlu olan sonuçların hepsi alınacaktır” dedi.
“CAN YELEĞİ OLMAYABİLİR, DENİZ BİSİKLETİ BATABİLİR”
Can yeleği bulunduğunu ancak can yeleğini buradan giden bir can yeleği olduğu söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Hüseyin Karadayı, “Buradaki can yeleğiyle bulunan can yeleği model olarak örtüşüyor. Ancak budur demek mümkün değil. Başlangıçta herkes deniz bisikleti batmaz demişti. Bu doğru değildir. Deniz bisikleti batabilir, plastikten yapılmış bir maddedir. Bir yarık olduğu zaman içine su girerse su girdiğinden itibaren oda batacaktır. Parça bulunmadı, parçalanmış ve su almış olabilir. Burada polisin yaptığı araştırmada bir tane numuneyi aldı ve içinden epey miktar su çıktı. Su boşaltılıp üzerine çıkıldığında bırakın suyu kumun içine doğru gömüldü. Dolayısıyla böyle bir şey yok. Suyun içinde de batabilir, bulunmama ihtimali var. Biz deniz bisikletinden ziyade kaybolan kişilerin bulunması üzerine yoğunlaşıyoruz” diye konuştu.
Karadayı’nın konuşmasının ardından Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu ise arama ve kurtarma çalışmaları hakkında teknik olarak uygulamalı bilgi verdi.