Kaymakam Tekbıyıkoğlu Tanıtım Günlerini Değerlendirdi

Kaymakam Tekbıyıkoğlu Tanıtım Günlerini Değerlendirdi

Bitlis’in Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, 13-16 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen “2. Bitlis Tanıtım Günleri”ni değerlendirdi.
İlçenin her yönüyle tanıtıldığı Ankara’da, Ahlat standı gördüğü ilgi ve alakayla adeta Anakaralıların gönlünü fetheden bir kültür başkenti havasını da teneffüs ettirmenin gururunu yaşadı. Tanıtım günleri ile ilgili bir açıklama yapan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, Ahlat standına oldukça güzel ve yoğun bir ilgi olduğunu ifade ederek, özellikle birebir ölçüsü ve işlemeleriyle canlandırması yapılan maket mezar taşlarının ise bir hayli beğenildiğini söyledi. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, ışığı gören kelebekler gibi insanların Ahlat standına geldiğini vurgulayarak:
“Ahlat’a yaklaşık 1,5 ay önce atamam gerçekleşti. Ahlat hakkında buraya gelmeden önce çok fazla bilgim yoktu. Fakat Ahlat’ı yeterince ve layıkıyla tanıtmak adına arkadaşlarımızla bir kaç defa toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda hem kurum amirleriyle hem de esnaf ve el sanatkarlarıyla görüşerek değerlendirmeler yaptık. Kısa bir hazırlık sürecinden sonra 13-16 Kasım tarihlerinde düzenlenen 2.Bitlis Tanıtım Günlerine katıldık. Kısa çalışma döneminde ilçemizi Ankara’da layıkıyla tanıttığımıza inanıyorum. Genelde insanların midesine yaklaşmaktansa zihinlerine yaklaşmayı tercih ettik. Bu demek değil ki Ahlat’ta yöresel ürünler, topraktan edindiğimiz nebat, meyve ve sebze az. Fakat bazı konulara daha çok odaklanmak durumundaydık. İnsanların zihinlerine odaklanmayı tercih ettik. Çünkü Ahlat bu sayılanların hepsinin ötesinde bir kültür şehri, tarihi bir şehir ve hatta Kültür başkentidir. Tarihi olarak literatür de Türk Devleti, Doğu ve Batı Türk Devleti olmak üzere ikiye ayrılır. Ahlat Batı Türk Devleti’nin ilk başkentidir. Bu Türk Devletlerinin ilk eserlerini bıraktığı yerdir. Bunun yeterince bilinmediğini biliyoruz. Bu nedenle ilk başta 21 maddelik bir ferman niteliğinde “Ahlat Hakkında Bunları Biliyor musunuz?” şeklinde bir Roll up hazırladık. Standımıza gelen misafirlerimize ilk başta bu bilgileri öğrenmeleri adına Roll uplara yönlendirdik. Daha sonra mezarlarımız ve kültür varlıklarımızı anlattık. Ahlat ile ilgili anlatımları ve gelen soruları cevaplandırmak üzere de bir öğretmenimizi de görevlendirmiştik. Sağ olsun görevini de güzel yaptı" dedi.
Ahlat’ın yeterince bilinmediğini ifade eden kaymakam Tekbıyıkoğlu, "Burada sadece şark hizmeti yapan devlet memurları, yöre insanları ve tarih şuuru olan az sayıda vatandaşımız biliyor. Standımızı ziyaret edenlerde Ahlat hakkında bildiklerinin oldukça az olduğunu gördüler. Ahlat hakkında bunları biliyor musunuz? Roll upunda hazırladığımız 21 madde ilçemizi en iyi anlatabilecek bilgileri tercih ettik. Ahlat’ın turizme kazandırılmasında veya Ahlat’ta turizmin gelişmesinde bazı psikolojik engeller var. İnsanlarımız Doğu Anadolu Bölgesi’ne gelmeyi pek tercih etmiyorlar. Bizde Doğu Anadolu’daki Ahlatımızın bazı parçalarını Ankara’da vücuda getirmeye çalıştık. Bu münasebetle Ahlat Selçuklu Mezarlığı içerinde bulunan kadı mezarlığından 3 mezar taşının maketini orada ete kemiğe büründürdük. İşlemeleri, kitabesi ve birebir ölçüsüyle 3 mezar taşını Ankara’da canlandırdık. Tabi insanlar bu abidelerden 8 bin 100 adetinin Ahlat’ta olduğunu öğrenince şaşırdılar ve daha fazla bilgi edinmek istediler. Hazırlamış olduğumuz şehir rehberi ve şehir haritalarımızı mümkün olduğunca ziyaretçilerimize vermeye çalıştık. Özel misafirlerimize ise Ahlat bastonunu hem hediye ettik hem de tanıtımını yaptık. Kültür ile ilgilenen öğrenmeye aç insanları doyurduğumuza inanıyorum. Yine yöreye uygun ve Ahlat’a özgü olan sütte bekletilmiş buğdaydan yapılan kavurgayı vatandaşlarımıza ikram ettik. Ahlat elmasının kalitesini orada gösterdik. Cevizimizi de orada ikram ettik. Aynı zamanda güler yüzümüzü ve sohbetimizi de misafirlerimizden esirgemedik. Standımız çok ilgi çekici ve güzel bir yerdeydi. İnsanlar adeta ışığa gelen kelebekler gibi standımıza geldiler. Belediyemiz ile birlikte organizeli bir çalışma gerçekleştirdik. Bilhassa mezar taşlarımızın bire bir ölçüde ve işlemelerinin olması oldukça ilgi çekti. 2016’da yapılacak olan Expo fuarında da ödeneğimiz yeterli olursa Emir Bayındır Kümbeti’mizin maketini orada canlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.