Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer:

Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer:

Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, ’İllere göre yaşam kalitesi’ araştırma sonuçlarını açıklayarak, "Kayseri’de yaşam standardı hızla yükseliyor" dedi.
Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, ’İllere göre yaşam kalitesi’ araştırma sonuçlarını açıkladı. Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenleyen Akmermer, araştırma sonuçlarını paylaştı. Akmermer, "Yaşam kalitesinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar ülkemizde henüz yeni yapılan çalışmalardır. Bu çalışmada, TUİK’in yayınladığı bir dizi nesnel gösterge veri olarak alınmış ve değerlendirilmiştir. Bebek ölüm hızı, ilköğretim ve liselerde okul başına düşen öğrenci sayısı, müze, sinema, hastane sayısı, hava kirliliği, okur-yazar oranı, hane halkı büyüklüğü, meteorolojik veriler, Gayri Safi Milli Hâsıla payı, hekim sayısı, suç sayısı, adam öldürme, motorlu kara taşıtı sayısı, kentleşme oranı, göç, ithalat, ihracat, istihdam oranları, doğurganlık, kadın istihdamı, nüfus başı tarım, üniversite öğrenci sayısı, mühendis- teknisyen sayısı gibi çok sayıda değişken ele alınmıştır. Elde edilen veriler bilimsel yöntemlerle faktör analizi yöntemi uygulanarak, veri setinin küçültülmesi ve böylece kentsel yaşam kalitesinin daha kolay açıklanabilmesi için endeks oluşturulmuş ve illerin sıralaması yapılmıştır.
İllerin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesinde Kayseri 10’uncu sırada yer almaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Tekirdağ, Mersin ve Denizli’yi Kayseri takip etmiştir. Kayseri, daha önce bu alanda yapılan çalışmalarda 23’üncü sırada yer alırken son yıllarda yapılan yatırımlar, belediye çalışmaları, ticaret ve sanayi alanında yaşanan gelişmeler Kayseri’yi 13 basamak birden yukarı taşımış ve 10’uncu sıraya yerleştirmiştir.
Ferhat Akmermer, "Bu hızla gelişme ve tırmanış, Kayseri’de il yöneticileri, müteşebbisler ve halkın, gelecekle ilgili planlama ve yatırımlarının ne kadar isabetli olduğu şeklinde de değerlendirilebilir. Bu çalışmada, iller benzerlikleri itibarıyla sıralınmış, İstanbul büyük bir metropol olarak tek başına bir gurup oluştururken, Kayseri, Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Hatay, Mersin, İzmir ve Kocaeli gibi illerle bir gurupta yer almıştır. Belirlenen bu sıralamada, nüfus büyüklüğü açısından daha kalabalık kentlerin daha önde geldiği görülmektedir. Ortaya çıkan tablo, daha önce yapılan yaşam kalitesi araştırmalarında ortaya çıkan sonuçlarla da örtüşmektedir" diye konuştu.
Akmermer, şunları kaydetti:
"Araştırmada sonuçlar, 14 gösterge itibarıyla sıralanmış bulunmaktadır. Kayseri, bu araştırma sonuçlarına göre, İşsizlik oranı itibarıyla 22’inci, GSYH Payları itibarıyla 17’inci, kadın istihdamı oranına göre 52’inci, kentleşme oranına göre 9Uncu, bebek ölümleri oranına göre 43’üncü, hane halkı sayısına göre 13’üncü, hastane yatak sayısı oranına göre 11’inci, hekim sayısına göre 12’inci, nüfus başı tarım oranlarına göre 16’ncı, nüfus büyüklüğüne göre 16’ıncı, ithalat verilerine göre 11’inci, sinema sayısına göre 9’uncu, suç oranlarına göre 14’üncü, taşıt sayısına göre 10’uncu sırada yer almaktadır. Araştırmada kullanılan her bir değişkin için ayrı ayrı 6 küme oluşturulmuş, Kayseri 2 ve 3’üncü gelişmiş iller gurubunda yer almıştır. İşsizlik oranı için Kayseri birinci derece gelişmiş iller arasında yer alırken, hekim sayısı, suç sayısı gibi değerlendirmelerde 1, 2 ve 3’üncü gurup illerle aynı kümede yer almaktadır. Suç oranının, sosyo-ekonomik gelişmişlik derecesinin artmasına bağlı olarak artış gösterdiği görülmektedir. Adam öldürme ve GSYH payı gibi değişkenler için Kayseri 2,3 ve 4’üncü gurup illerle aynı kümede yer almıştır. GSYH payı arttıkça, yaşam kalitesi ve sosyo-ekonomik gelişmişlik artmaktadır. Lise ve istihdam oranı değişkenlerinde Kayseri 1’inci gurup iller kümesinde yar alırken, hastane yatak, taşıt, sinema ve hane halkı sayısı gibi değişkenlerde 2 ve 3’üncü kümede yer aldığını görmekteyiz. Müze sayısı açısından yapılan değerlendirmede Kayseri, Adana, Antalya ve Ankara gibi illerle aynı kümede yer almıştır. Müze sayısı gelişmişlik derecesinde çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. 1. Ve 2’inci derece sosyo-ekonomik gelişmişlik gurubunda yer alan iller, müze sayısı açısından yaşam kalitesi gruplamasında en yüksek gurupla benzeştiği dikkat çekmektedir. Buradan şu sonuç çıkartılabilir. Gelişmişlik ile yaşam kalitesi arasında bir paralellik vardır. Kayseri, 2’inci derece gelişmiş illerden birisi olarak, gelişmişlik gösteren illerin guruplarında ya da ona yakın guruplar içerisinde yer almaktadır. Kayseri, son 10 yıl içerisinde hızlı bir çıkış yaparak 81 il içerisinde 10’uncu sırada yer alarak, sakinlerine, ülkenin nüfusça büyük metropollerinden sonra en iyi yaşam koşulları sunan kentlerinden birisi olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Kentte yaşanan hızlı gelişim, ticaret hacmi, sanayideki gelişmeler, kamu yatırımları, belediye hizmetleri, özel sektör yatırımları, hızlı değişim ve diğer faktörler göz önüne alındığında, Kayseri’nin, önümüzdeki yıllarda sakinlerine hızla artan bir yaşam kalitesi sunma eğiliminde olduğu açık bir şekilde ortaya konmaktadır. Bu arada, hızlı kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme, çevre sorunları ve buna benzer diğer faktörlerin kent üzerindeki olumsuz etkileri de, mutlaka göz önüne alınmalı ve olası risk planlamaları yapılmalıdır.”
Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer ayrıca, Düşünce Okulu’nun Kayseri’nin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı ile ilgili konularda çalışmalar yapmaya devam edeceğini ve alınan sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerini ekledi.