Kayseri Şeker Ekici, Sökücü Ve Çekiciden Oluşan Zincirin Halkasını Kuvvetlendiriyor
Kayseri Şeker Fabrikası tarafından organize edilen Pancar söküm günleri Sarıoğlan ilçesinde şenliğe dönüştü.
Etkinlikte konuşan Palas Kaymakamı Hasan Doğan, "Sarıoğlan ilçe çiftliğimiz, Palasımızın ve civar mahallelerin değerli çiftçilerinin böyle güzel bir organizasyon ile bir araya gelmesine vesile olan Taşıyıcılar Kooperatifine teşekkür ediyorum. Ülkemizde böyle bir teknolojinin olması, çiftçilerimizin bundan yararlanması bu teknolojinin de bölgemize kazandırılmasını sağlayan kişilere de çok teşekkür ediyorum. Bütün çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum" dedi.
Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, "Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yöneticilerinin böyle bir yeniliği ilçemize getirip çiftçimizin ve nakliyecilerimizin istifade etmesini sağladıkları için çok teşekkür ediyorum" dedi.
Palas Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya ise, "Kooperatifimize ait 1 maus vardı. Şimdi maus sayımız iki oldu. Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri nakliye işinde de başlattıkları yeni dönem sayesinde, ihale yapıp nakliyecilerin birbirini elemek için fiyat kırmaları yerine sözleşme yapmak suretiyle yeni bir çığır açtı. Fiyat kırmak suretiyle ihaleleri aldığımız için para kazanamaz haldeydik. Şimdi her biri 1 milyon liraya mal olan 2 maus alarak pancarı kantar yerine tarladan nakliyesine başladık. Bu şekilde hem para kazandık hem de çiftçiler zahmetten kurtuldu. 2 milyon liralık maus makinesi olan zengin kooperatif olduk. Hedefimizde 6 sıralı sökme makinesini almak ve pancarın söküm, nakliye işlerinin tamamını yapmak var" diye konuştu.
Etkinlikte konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise, "Ekici, sökücü ve çekiciden oluşan zincirin halkasını daha da kuvvetlendireceğiz. Bugün Palas’ta Şeker Pancarı hasat bayramımızın başka bir ayağını yaşıyoruz. Bu organizasyonu Palas Nakliyeciler Kooperatifi gerçekleştirdi. Palas’ta biz ne zaman bir etkinlik düzenlesek aynı heyecanı, aynı disiplini, işe bağlılığı, işe sahiplenmeyi, birbirine kenetlenmeyi hep görüyoruz. Bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Biraz önce sohbet ederken eski Belediye Başkanımız bize ’Siz nakliyeciyi, ekiciyi, çekiciyi hepsini birbirine bağlıyorsunuz’ dedi çok güzel bir ifadeydi gerçekten. Bizimde arzu ettiğimiz buydu. Biz topyekun bir işi birlikte başarmaya çalışıyoruz. Hepimiz birbirimize destek olmak zorundayız. Hep beraber başarmak durumundayız ve bu başarının katma değerini de hakkına düşen kadarını da adaletli bir şekilde paylaşması gerekiyor. Yani topyekun yapılan bu işte Cenabı Allah’tan bereket diliyoruz. Zaten insanlar birlik bütünlük içinde olursa Allah’ta bunun bereketini veriyor. İşte bu bütünlük bizi heyecanlandırıyor" ifadelerini kullandı.
Akay ayrıca, "Bu sene Türkiye’nin genelinde iklimden kaynaklanan bir sorun var. Diğer meyve sebzede de yaşanan olumsuzluklar pancarda da yaşandı. Bazı bölgelerimizde tarlada verimde yaşanan bir düşüklük var ama Türkiye’de yaşanan sorunlardan bir tanesi şeker oranlarının düşük olması, diğer bölgelerden biz haftalık raporu alıyoruz. Türkiye’de ortalama şeker oranı 12-13-14 seviyelerinde devam ediyor . Biz bunu 18’e çekme çabasındayken iklimden dolayı böyle bir problemi yaşıyor olmakta üzücü ama teselli olduğumuz tek nokta bizim bölgemizde yetişen pancar şuanda Türkiye’de şeker oranı en yüksek olan pancar bizim bölgemizde böylelikle biraz teselli oluyoruz. Önümüzde ki seneler inşallah böyle bir sorun yaşanmaz. Bizim asıl amacımız çiftçinin gelirini arttırmak. Yani bunu yapmak tarlada başarılı bir zirai çalışma yapmaktan geçiyor. Tarlada ne kadar verimi artırıp masrafları kısabilirsek şeker oranını ne kadar yükseltebilirsek ve bunun yanında masrafları ne kadar düşürebilirsek çiftçinin geliri o kadar artar. Bu makineli tarımın da önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü Avrupa’da bu uygulama uzun yıllardır devam ediyor. Biz ülkemizde 3 sene önce gerçekleştirdik. Bunu gerçekleştirirken de Nakliye Kooperatiflerimize ricada bulunduk. Palas Nakliyeciler Kooperatifi ve Yönetim Kurulu Başkanı bu işi sahiplendi ve Maus’un Türkiye’ye gelmesi için onlar sorumluluk aldılar cesaret göstererek bu borcun altına girdiler. " şeklinde konuştu.
Akay sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bu uygulamadan herkes kazançlı çıktı. Başta çiftçi kazançlı çıkıyor, verimli toprağı tarlasında kalıyor, pancar temizlenerek fabrikaya gidiyor, fabrikaya temiz gittiği için pirim alıyor. Dolayısıyla çiftçi kazançlı çıkıyor. Fabrika tekrar ona bir işlem yapmadığı için fabrika kazançlı, nakliyeciler de ihale kalktığı için belli bir kriterde yaptığı sözleşmeyle onlar da karlı. Bu maus’un bedelini karşılayacak duruma geldiler ki onlarda ikinci maus’u alma cesaretini gösterdiler. Bu sorumlu davranışlarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Bu ikinci mausun da ikinci maus olarak kalmamasını temenni ediyorum. Bu işin artık gelişerek devam etmesine ihtiyaç var. Hem çiftçimizin gelirini artırmak hem de işini kolaylaştırmak hem de bölgemizdeki diğer nakliyeci esnafımız olsun diğer insanlarımıza da katkısı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer de, etkinliğin şenlik havasına dönüştürülmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu ise, "Palas’da pancar söküm şenliği adı altında Palas’ın 2. Mausunu hizmete sunuyoruz. Şeker pancarının gelecekte sökümünü belirleyen bir çalışmanın temeli atılmış oluyor. Nakliyeci, çiftçi, söküm yapanlar hep beraber kenetleniyoruz. Bu iş artık düzenli bir silsileyle yapılacak Çiftçi ekecek, bakacak yetiştirecek ,nakliyeciler kooperatifi de maus makineleri ile sökecek ve fabrikalara taşıyacak. Bu sayede taşıyıcıya istidam, çiftçiye istihdam, bölgeye istihdam sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli de, "Sarıoğlan ilçesinde ellerini taşın altına koyarcasına bir hareket yapan Nakliyeciler Kooperatifi yöneticilerini tebrik ediyorum. Çünkü her biri 1 Milyon değerinde yatırım yaptılar. Bize güvendiler. Bizde onlara güvendik. Güzel bir hizmet ortaya çıkıyor. Bir katma değer oluşuyor. Artık birbirleriyle çekişme dönemi de bitti yani herkes işini yapıyor" şeklinde konuştu.