Kentsel Dönüşüm İlerliyor
Ordu’nun Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde gerçekleştirilecek ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın ‘Kentsel Dönüşüm’ açıklamalarını yapmasının ardından fazla bir zaman geçmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ve beraberindeki heyet Ordu’ya geldi. Gerçekleşen toplantıda Ordu ilindeki Kentsel Dönüşüm Alanları ile ilgili çalışmalar masaya yatırıldı.
Ordu Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen toplantıya, Başkan Enver Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Genel Sekreter Dr. Mustafa Çöpoğlu, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Akyol, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Bakınlık Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Zeynep Afşaören, Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Civelek ve yetkililer katıldı.
Toplantıda Ordu ilindeki Kentsel Dönüşüm alanları ile ilgili bir sunum gerçekleştirilirken, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce başta olmak üzere kentsel dönüşüm konusunda hükümetten tam destek aldıklarını belirterek, inşaat ve yıkım işlerinin 2016 yılından itibaren başlayacağını söyledi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM 6 İLÇEYE ÇIKTI
Yılmaz, kentsel dönüşümün hükümetin ana programlarından birisi olduğunu, bu amaçla Kentsel Dönüşüm çalışmaları için rol model olarak İstanbul’da deprem bölgesindeki uygulamaları örnek aldıklarını belirtti. Altınordu ilçesinde ilk etapta iki yerde, Fatsa ilçemizde ilk etapta iki yerde, Ünye ilçemizde ilk etapta iki yerde, Gölköy, Gürgentepe ve Ulubey ilçelerimizde de tek yerde olmak kaydıyla kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını ve resmi süreci başlattıklarını kaydeden Yılmaz, şu açıklamayı yaptı:
“Altınordu ilçemizde yapmayı planladığımız kentsel dönüşüm alanlarımız şehrimizin en sıkışık, yıllardır hiç bir imar düzenlemesi yapılmayan ve en az 30 yıl önce inşa edilmiş, teknik ölçümlerle yıkılmaya yüz tutmuş alanlardı. Bu çerçevede kentsel dönüşüm yaparken hem şehrimizin yeniden bir kimlik kazanması, hem de yeşil alanların yokluğunu fırsata çevirmek sureti ile ‘nasıl bir düzenleme yapabiliriz’ hesabı içerisine girdik. Ankara’dan hükümetimiz, bakanlığımız bize proje desteği verdi. Tahmin ediyorum ki, Ocak ayı içerisinde Bakanlar Kurulu kararı çıkmak sureti ile kentsel dönüşüm rezerv alanları ve risk alanlarının tarifi ile birlikte, Altınordu ilçemizde ilk iki yıl içerisinde yaklaşık 210 dönüm, ikinci iki yılda, yani 2017 yılından sonrasında ise stadyumumuzu da kentsel dönüşüm içerisinde başka alana taşıyacağız. Ancak bu taşımanın da gerçekleşebilmesi için yeni yaptığımız stadyumun tamamlanması lazım. 2017 yılından itibaren de 280 dönüm arazi olmak kaydıyla Altınordu ilçemizde yaklaşık 500 dönüme yakın bir alanda kentsel dönüşüm planını böylelikle gerçekleştirmiş olacağız”
Fatsa ilçesinde şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı park düzenlenmesi ve Evkaf Mahallesindeki stadyumunda bulunduğu yaklaşık 250 dönümlük kentsel dönüşüm planlaması yapıldığını belirten Yılmaz, Ünye ilçesinde şehir merkezindeki stadyumunda içerisinde olduğu geniş bir alan ve aktif sanayi alanı için kentsel dönüşüm çalışmaları ve planlaması yapıldığını söyledi.
YIKIM 2016’DA BAŞLIYOR
Yılmaz, şöyle konuştu: “Kentlerde kanun yüzde 40 oranda yeşil alan ve park bahçe bırakılmasını emir ederken, maalesef görüyoruz ki şehrimizde bırakın yüzde 40’lık alanı yüzde 1, yüzde 2lik hatta bazı mahallelerimizde yüzde 0 yeşil alan ve boş alan kalmış durumda. Kentsel dönüşüm şehirlerimizin yeniden bir hava almasına, yeniden şehir insanı ile şehrin buluşmasına vesile olacak. Kentsel Dönüşüm Türkiye’nin büyümesi ile birlikte, şehirleşme anlamında dönüşümü sağlayacak önemli hizmetlerden bir tanesidir. Burada bizim gibi yeni kurulan belediyelerin tek başlarına ekonomik olarak bu işleri tamamlamaları mümkün değil. Biz bazı kamulaştırma alanlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, bazı yatırımları ve nakdi yardımları da bakanlığımızı devreye sokmak sureti ile alıyoruz. Dolayısıyla kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için kamu otoritesinin sonuna kadar destek olması lazım. Bu anlamda da bakanlığımız bize her türlü lojistik desteği veriyor. Umut ediyorum ki 2017 yılından itibaren somut olarak projeler hayata geçecektir. İnşaat ve yıkım işlemleri 2016’dan itibaren başlayabilir. Şehri ile, ilçesi ile, Büyükşehir Ordu’nun tamamı ile, kentsel dönüşüm bu bölgelerde ilk defa uygulanan bir yatırım oldu ve doğal olarak da hemşehrilerimizin bir merakı, bir ilgisi hatta, bilinmeyen bir durum olduğu için bir endişesi de oluştu. Biz daha önce bu durum başlarına gelmiş olan illerin tecrübelerini de almak ve bakanlığımızı da sonuna kadar yanımızda görmek sureti ile inşallah bu alanda başarılı olacağız.”