Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi İle İşbirliği Artarak Devam Edecek

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi İle İşbirliği Artarak Devam Edecek

Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölümü’nün girişimi üzerine Türk Dilleri ve Kültürleri Haftası düzenlendi.
Türk Dilleri ve Kültürleri Haftası’nın resmi açılışı, Ukrayna TİKA Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız’ın da katılımı ile yapıldı. Açılışta açıklamalarda bulunan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Müdürü Grigoriy Semenyuk, üniversitelerinde 100’e yakın öğrencinin Türk ve Kırım Tatar dillerini öğrendiğini belirterek, Türkçe eğitimi için elverişli koşulların oluşturulmasını olanaklı kılan desteklerinden dolayı TİKA’ya minnettarlığını dile getirdi. Semenyuk, 2003 yılından bu yana devam eden verimli işbirliği kapsamında 2013 yılında TİKA’nın destekleriyle tadilatı yapılan Türkoloji Bölümü odası, Türk Enformasyon ve Araştırma Merkezi ve Filoloji Enstitüsü’ndeki iki sınıf ile öğrencilere çok iyi şartlarda eğitim imkanı sağlandığını ifade etti. Semenyuk, yine TİKA’nın desteği ile tadilat ve donanım çalışmaları devam eden yabancı dil öğretim laboratuvarına yakın bir zamanda kavuşulacağını bildirdi. Açılış programında öğrencilerin farklı sanat dallarında becerilerini sergiledikleri konserler ve etkinlikler de gerçekleştirildi.
Ukrayna’nın en köklü üniversitelerinden biri olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi ile TİKA arasındaki işbirliği derinleşerek artıyor. 26 Mart 2014 tarihinde TİKA ve Taras Şevçenko Üniversitesi arasında Türk dili ve kültürü alanlarında yeni projelerin gerçekleştirilmesine ivme kazandıracak bir “İyi Niyet Protokolü” imzalanmıştı. Bu kapsamda Türkoloji, Türk Dili ve Kültürü Projesi kapsamında Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde iki asistan istihdam ediliyor. Ayrıca Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü’ndeki Yoğun Yabancı Dil Öğretimi Laboratuvarı’nda tadilat ve tefrişat çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında üniversite, simültane çeviri becerilerinin geliştirilmesi için modern dil laboratuvarlarına kavuşacak.