Kiev’de Svyatoşın Danışma Ve Tanı Merkezi’ne Tadilat Ve Donanım Desteği

Kiev’de Svyatoşın Danışma Ve Tanı Merkezi’ne Tadilat Ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kiev’de bulunan Svyatoşın Danışma ve Tanı Merkezi 6 Numaralı Şubesi’nin tadilatı yapılarak, donanım desteğinde bulunuldu.
TİKA, Ukrayna’da sağlık sektörünün iyileştirilmesine yönelik projelerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Kiev’de 2013 yılında kurulan Svyatoşın Danışma ve Tanı Merkezi 6 Numaralı Şubesi’nin tadilatı yapılarak, donanım desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından temin edilen malzemeler, 72 bin çocuğa muayene, laboratuvar testleri, teşhis koyma ve tedavi gibi çeşitli sağlık hizmetleri sunan merkeze düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Svyatoşın Danışma ve Tanı Merkezi Müdür Yardımcısı Anna Brühanova, TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, merkezde görevli uzmanlar katıldı.
Törende yaptığı konuşmada TİKA’ya minnettarlığını dile getiren Svyatoşın Danışma ve Tanı Merkezi Müdür Yardımcısı Brühanova, SSCB’nin dağıldığı 1991’den bu yana sağlık sektörüne sınırlı miktarda destek alınabildiğini dile getirerek, yeni alınan ekipman ile farklı yaş gruplarına mensup çok sayıda çocuğa daha kaliteli sağlık hizmeti sunulabileceğini ifade etti. Finansman yetersizliğinden dolayı özellikle çocuk sağlığı kurumlarının zor duruma düştüğünü söyleyen Brühanova, merkezin şartlarının iyileştirilmesi yönünde birçok başvuruda bulunduklarını ancak herhangi bir geri dönüş alamadıklarını bildirdi. Brühanova, TİKA’ya sundukları talep yazısına dahi cevap beklemiyorken bu kadar kısa sürede fiili bir yardım sağlanmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, TİKA Ukrayna Koordinatörü Bolat’a teşekkür belgesini takdim etti.
Bolat, TİKA’nın Ukrayna’da gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin kısa bir bilgilendirmede bulunduktan sonra ülke vatandaşlarının kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilmelerinin önemini vurguladı. Bolat, iki ülke arasında yüzyıllardır süregelen dostluk ilişkilerinin bir tezahürü olarak sağlık da dâhil olmak üzere Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu her alanda Türkiye’nin TİKA aracılığı ile katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.
Ukrayna’da 2013 senesinde başlatılan sağlık reformu ile sağlık kurumlarının faaliyet alanları yeniden değerlendirilmiş ve aile hekimliği (I), danışma ve tanı (II), yoğun tedavi ve bilimsel araştırma (III) olmak üzere üç basamaklı bir sistem oluşturulmuştu. Ancak sistemin bir gereği olarak danışma ve tan merkezlerine sağlık sektörüne ayrılan arta kalan meblağın tahsis edilmesi ve ülke genelinde yaşanan ekonomik problemlerin bir sonucu olarak söz konusu sağlık kurumları ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmişti.