Kırgızistan’da Türk Dünyası Vatandaşlığı Çaliştayi Düzenlendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk Dünyası Vatandaşlığı Ders Programının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi Projesi çalıştayı gerçekleştirildi.
TİKA’nın destekleriyle Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ile İşenalı Arabayev adlı Kırgızistan Devlet Üniversitesi’nin (KDÜ) ev sahipliğinde iki gün süren Türk Dünyası Vatandaşlığı Çalıştayı’na Türkiye ve Kırgızistan’ın yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya’dan 80’e yakın bilim insanı katıldı. Gaziantep, Atatürk, Bitlis Eren, Manas ve Arabayev üniversiteleri ile Eğitim Programları ve Öğretim Derneği, Türkçe Edebiyat Kültür ve Eğitim (TEKE) Dergisi ile Gürcistan’dan Valeh Hacılar Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen çalıştay, TİKA tarafından desteklendi. Dört çalışma grubunun oluşturulduğu çalıştayda, Türk dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması temalarının yanı sıra Türk dünyasında eğitim, geleneksel spor, kültür, edebiyat, tarih, din, ortak değerler ve sanat konulu sunumlar yapıldı. Çalıştayın sonuç bildirisini hazırlama ve değerlendirme bölümünde konuşan Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, Türk dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması ve bu konuda ders kitabının çıkarılarak sağlam temellere oturtulması için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. "Türk Dünyası Vatandaşlığı" teriminin olmadığına dikkat çeken Alyılmaz, “Bu terimin babası benim. Bu, patentli bir terim. Bunun logosunu da hazırladık. Türk boylarının sembolü ve damgası olan tekeyi kullandık. Lütfen bu terimi kullanalım, yayalım. Türk dünyası vatandaşlığı hakkında makaleler yazalım. Panel ve sempozyum sayısını artıralım” diye konuştu.
Türk dünyasının bir çınar olduğunu ifade eden Alyılmaz, “Türkler tarihe sanatıyla, edebiyatıyla, kültür ve adaleti ile çok güzel izler bırakmıştır. TÜRKSOY, TİKA, TÜRK Akademisi, TÜRKPA, Türk Konseyi gibi çok güzel kazanımlarımız var. Türk dünyasında farklılıklar da var. Ancak dili, dini ve kültürü ile bir milletiz. Mesela Avrupalılar yıllarca savaştılar ama farklılıklarını bir tarafa bırakarak birleştiler. Biz de aynısını yapmalıyız, biz de Avrupa vatandaşlığı gibi Türk vatandaşlığını oluşturmak istiyoruz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, hiç kimseyi ayrıştırmadan dünya kültürüne bir katkı olarak daha dinamik bir şekilde bunu yapmak istiyoruz” dedi.
Türk Dünyası Vatandaşlığı Çalıştayı’nın ilkini Gaziantep’te yaptıklarını hatırlatan Alyılmaz, Bişkek’teki çalıştayda kabul edilen sonuç bildirisinin sonuçlarını Viyana’da yapacakları üçüncü çalıştayda dünya kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.