Kışanak’tan Işid Değerlendirmesi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, İzmir’de katıldığı “Ortadoğuda Savaş ve Halkların Dayanışması” konulu söyleşide heyet olarak gittikleri Kuzey Irak’taki Erbil, Zaho, Ranya ve Duhok’taki izlenimlerini aktardı. IŞİD konusunda Türkiye’nin batısının tehlikenin farkında olmadığını öne süren Kışanak, IŞİD’in saldırısına uğrayan bölgelerdeki halkların büyük bir travma yaşadığını söyledi.
Diyarbakır’ın 83. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu olması dolayısıyla İzmir’de bulunan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP’nin Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlediği “Ortadoğu’da Savaş ve Halkların Dayanışması” konulu söyleşiye katıldı. HDP ve DBP eşbaşkanları HDK bileşenleri, il ve ilçe teşkilatlarının katıldığı söyleşiye yoğun ilgi gösterildi. Söyleşide konuşan Kışanak, İzmir’deki fuara davet edilmelerinin önemine dikkat çekerek, geçmiş yıllarda da İzmir Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli vesilelerle bir araya geldiğini söyledi. Fuarda Diyarbakır’ın kültürünü, tarihini ve turizm potansiyelini tanıtma fırsatı bulduklarını kaydeden Kışanak, "Diyarbakır ile İzmir arasında barış köprüsü kurulursa bu Türkiye’nin demokratikleşmesine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bir hafta boyunca stantlarda şehrimizi tanıtacağız" dedi.
“YETERİNCE DUYARLILIK YOK”
Konuşmasında geçtiğimiz günlerde heyet olarak gittikleri Kuzey Irak’ın Erbil, Duhok, Zaho ve Ranya’daki izlenimlerini aktaran Kışanak, halkların yaşadığı durumun vahametini anlattı. IŞİD terörünün Ortadoğu’da oluşturduğu tahribata dikkat çeken Kışanak, “Türkiye’nin batısında ne yazık ki, bu konu hakkında yeterince duyarlılık yok. Tehlikenin farkında değiller. Biz de her gün çatışmaların ortasında olmamıza rağmen bölgeye yaptığımız ziyaret öncesinde tehlikenin bu denli büyük olduğunun farkında değildik” diye konuştu.
IŞİD’in oluşturduğu şiddete maruz kalan halkların büyük travmalarla karşı karşıya olduğuna işaret eden Kışanak, "Bu travma en çok çocukları etkiliyor. IŞİD teröründen kaçmak zorunda kalan Sincarlı bir çocuğun kafasını okşamak için elimi uzattığımda kafasını korkarak kaçırması travmanın boyutlarını gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.
Kışanak katliamdan kaçarak Diyarbakır’a sığınan 3 bin kişi için yerel yönetimler, meslek örgütleri ve halkın el birliğiyle yaşam alanları oluşturduklarını belirterek, “İnsan onurunu korumakla karşı karşıyayız. Şengal ile dayanışma insani ve vicdani bir duruştur. Yerlerinden zorla göçertilen binlerce insan yaklaşık 20 gündür her türlü insani koşuldan yoksun halde yaşama tutunmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.