Kışla Binası Dersim Müzesi Oluyor

Kışla Binası Dersim Müzesi Oluyor

Tunceli’de 1937 yılında yapımına başlanan ve 1949 yılına kadar askeri kışla binası olarak kullanılan bina, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinde açıkladığı gibi Dersim Kent Müzesi’ne dönüştürülecek.
Günümüzde köhne halde bulunan kışla binasının müzeye dönüştürülecek olması kent sakinleri tarafından olumlu karşılanıyor. Şu anda dar gelirli 47 ailenin barındığı kışla binasının müze olmasına sevindiklerini belirten sakinler, kendilerine de kalacak yer tahsis edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tunceli merkez Moğultay Mahallesi’nde bulunan kışla binası, “Erken Cumhuriyet Dönemi ve Kültür Varlığı Özelliği” taşıması nedeniyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2005 yılında tescil edildi. 60 kadar lojmanın bulunduğu iki katlı kışla binasında şu anda dar gelirli 47 aile ikamet ediyor. Binanın bir bölümü birkaç yıl önce çıkan yangında kullanılamaz hale gelirken, diğer bölümleri de köhne halde bulunuyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli’ye yaptığı ziyarette, bina için 10 milyon liralık ödenek ayrıldığını ve Dersim Müzesi’ne dönüştürüleceği yönündeki açıklamasının ardından çalışmalara da hız verildi. Kışla binası için hazırlanan projelerin Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay almasının ardından uygulama aşamasına geçmeyi planladıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Bu konuda finansman sorunu vardı. Ancak Sayın Başbakanımızın ilimize teşrifleri sırasında bu sorun da çözülmüş oldu. Proje Bakanlığımız tarafından uygulanmak suretiyle bitirilecek” dedi.
"BİNA SADECE MÜZEDEN İBARET OLMAYACAK"
Kışla binasının sadece müzeden ibaret olmayacağını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Zemin katta müzeden ziyade hediyelik eşyaların, ürünlerin satıldığı butik dükkanlar kafeterya restoran gibi mekanların bulunmasına ağırlık verildi. Burada bulunan restoranlarda yöresel yemek yapılarak satılması düşünülmektedir. Müze olacak kısım binanın ikinci katında yer alan bölümdür. Burada arkeolojik, etnografik bulguların sergilenmesinin yanı sıra aslında kent müzesinin yapılış amaçlarından biri olan Dersim olaylarının görüntüleriyle, bulgularıyla, bilgileriyle orada anlatılması, izleyicilere sunulması söz konusu olacak. Bir bloğun üçüncü katında bulunan kısımda ise sözlü tarih uygulamalara ait çalışmalarına yer verecek mekanlar ayrıldı” diye konuştu.
"KÜLTÜR ADASI OLUŞTURULACAK"
Kışla binasının aynı zamanda bir kültür adası ortasında yer alan bir yapıya dönüşeceğini ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Kışla binası aynı zamanda bir kültür adasının ortasında yer alan bir yapı halini aldı. Bizim daha önce belediye ile yaptığımız çalışmalarda eski sebze hali binasının Dersim Kültür Merkezi olarak inşası ve Seyit Rıza Parkı’nın ortasında yer alması nedeniyle burası bir kültür adası olarak ilan edildi. Bu konuda belediyemiz tarafından imar değişikliği yapılarak Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan da gerekli karar çıkarıldı. Burada ilimize gelen, ilimizde yaşayan insanların tamamıyla kültürel, sanatsal, tarihi, söyleşi gibi etkinliklerini yerine getirebilecekleri büyük bir alandan bahsediyoruz” şeklinde konuştu.
"AVLUDA HYDE PARK GİBİ BİR ALAN YER ALACAK"
Kışla avlusunun ortasında İngiltere’de bulunan Hyde Park gibi bir alan planlandığını kaydeden Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Özellikle kışla binasının avlu kısmında bir nevi İngiltere’nin Hyde Parkı gibi düşündüğümüz insanların gelip orada siyasi, kültürel, tarihi, hangi felsefi düşünceyi savunuyorsa özgürce savunabilecekleri bir ortam yaratılmaya çalışılacak. Konser, resim, dinleti, şiir, müzik sunumları bu avluda gerçekleştirilecek. Her yıl Temmuz sonu Ağustos başına denk gelen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde büyük mekan sıkıntısı yaşanıyor. Proje kapsamında avlunun yaşama geçirilmesiyle bu anlamda çok büyük bir eksikliğin de kapatılacağını düşünüyoruz. Bu, ilimizi rahatlatacak önde gelen projelerden biridir” dedi.
VATANDAŞLAR KIŞLANIN TAMAMEN MÜZE OLMASINI İSTEMİYOR
Kışlanın kent müzesine dönüştürülmesine ise vatandaşlardan farklı tepkiler var. Kışla binasında ikamet eden vatandaşlar; binanın müzeye dönüştürülmesinin ardından kendilerine kalacakları yer temini konusunda yetkililerden destek beklediklerini ifade etti. Uzun yıllardır kışla binasında ikamet ettiğini söyleyen Dursun Ateş, kent müzesi fikrine sıcak bakmadığını belirterek, “Buranın müze olmasından ziyade buranın bir fabrika olmasını istiyorum. Dersim halkına iş açılmasını istiyorum. Ben müze taraftarı değilim. Buranın olacaksa bir fabrika olmasını istiyorum. Buranın çok acılarla dolu bir geçmişi var. Burada hangi Dersimliye sorarsanız sorun, hangi yüreğinde insan sevgisi, barış olan insana sorun buranın geçmişinde çok büyük haksızlık ve zulüm olduğunu görürsünüz. Özellikle Dersim 1938’le ilgili kararlar burada alınmıştır. Buranın ismi kışla soy ismi soykırım, katliam” ifadelerini kullandı.
Kışla binasında ikamet eden Aynur Turan isimli vatandaş ise; binada genelde yoksul ve yeşil kartlıların ikamet ettiğini belirterek, “Buranın müzeye çevrilmesinden memnun oluruz. Ancak burada yaşayan mağdur insanlara da kalacakları bir yer ayarlanmasını bekliyorum” diye konuştu.
Alanın tamamen müze olmasını doğru bulmadığını dile getiren Sinan Güler isimli vatandaş ise; “Buranın tamamen müze olarak düzenlenmesine karşıyım. Büyükşehirlerde bile insanlar müzeleri ziyaret etmiyor. Tamamen müze olması burayı bitirir. Şehre bir katkısı da olmaz. Buranın han olarak tasarlanması ve bir kısmının müze olmasının kente daha fazla katkısı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, yıllardır köhne halde bulunan binanın müzeye çevrilmesini olumlu karşıladıklarını, binanın restore edilerek turizme açılması gerektiğini söyledi. Cengiz, binada Dersim’e dair arşivlerin de sergilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.