Kızlar Manastırının Restorasyonuna Hızla Devam Ediliyor

Kızlar Manastırının Restorasyonuna Hızla Devam Ediliyor

Boztepe sırtlarındaki tarihi Kızlar Manastırı restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.
Yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olacak Kızlar Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmaları en çok mahalle sakinlerini ve esnafı sevindiriyor. Manastırın mahalleleri yanında Trabzon’un turizmine de önemli katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Boztepeliler bu tarihi mekanın yeniden turizme kazandırılması için emeği geçen Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür ediyor.
Boztepe Mahallesi’nde bulunan ve Trabzon turizmi için önemli bir yere sahip tarihi manastırın yeni hali şehre gelen turistler için çekim merkezi olacak.Kent turizmine önemli katkı yapması beklenen manastırın restorasyon maliyeti 1 milyon 570 bin TL olacak. 2014 yılının Mart ayında başlayan restorasyon çalışmalarının 450 günde tamamlanması hedefleniyor.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Trabzon’un tarih, uygarlık ve kültür kenti olduğuna dikkat çekerek, şehirde bulunan tarihi mekânları restore ederek tekrar turizmin hizmetine sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Başkan Gümrükçüoğlu, "Tarihi Kızlar Manastırı’nın restorasyon projesini Belediyemiz kaynakları ile daha önce yaptırmıştık. Manastırın restorasyonunun yaptırılması için bu tarihi mekânı 5 yıl süre Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrettik. Israrlı takiplerimiz neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından bu tarihi mekânın restorasyon ihalesi yapıldı ve yüklenici firma çalışmaları hızla bir şekilde sürdürülüyor. Restorasyonun tamamlanması ile turizme kazandırılacak olan tarihi mekân şehrin kültür sanat ve turizm hayatına önemli bir canlılık katacaktır. Bir tarih ve kültür kenti olan Trabzon turizmde de yükselen değer olmaya devam edecek" diye konuştu.
Boztepe’nin yamacında şehre hakim bir mevkide kurulan Kızlar Manastırı 14. yüzyılda (1349-1390) 3. Aleksios tarafından yaptırılmış, yapılan ilavelerle manastır 19. yüzyılda son şeklini almıştı.