Konut Finansmanı Ve Konut Satışı Düzenlemesi Tüketicilerin Lehine

Konut Finansmanı Ve Konut Satışı Düzenlemesi Tüketicilerin Lehine

Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Sekreteri Avukat Harun Güner, yeni tüketici yasasına göre konut finansmanı ve konut satışının tüketicilerin lehine olduğunu vurguladı.
Güner, yeni tüketici yasasının, uygulamada yaşanan aksaklıklar ve tüketici mağduriyetleri nazara alınarak düzenlendiğinden getirilen yeniliklerle birçok mağduriyetin önüne geçilmiş olacağını belirtti. Harun Güner, “Bu yeniliklerden en dikkat çekeni 38. madde düzenlemesidir. Uygulamada konut finansmanı kuruluşlarının, konut kredisi sözleşmelerinde tüketicilere konut sigortası yaptırma zorunluluğu getirdikleri görülmektedir. Konut kredisi kullanan tüketiciler, rızalarına bakılmaksızın konut sigortası primi ödemek zorunda bırakılmaktadırlar. Yeni yasada, tüketicilerin konut sigortası yaptırma zorunluluğu olmadığı açıkça düzenlenmiştir” diye konuştu.
Ön Ödemeli Konut Satışı başlığı ile eski yasada yer almayan yeniliklerden söz eden TÜKODER Şube Sekreteri Harun Güner şunları söyledi:
“Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle konut satış sözleşmesi yapılamayacağını, satıcının, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge verilmesini isteyemeyeceğini, satıcının, bina tamamlama sigortası yaptırmadan veya diğer teminat ve şartları sağlamadan ön ödemeli konut satışına başlayamayacağını, bu teminatların iflas veya tasfiye masasına dahil edilemeyeceğini, haciz olunamayacağını, üzerilerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamayacağını, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde bu satıştan cayma hakkı olduğunu, (Tüketiciye hiçbir ceza, masraf yükletilemez), konut satışında konutun tüketiciye devir ve teslim süresinin sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyeceğini, tüketicilerin, konutun devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden dönme hakkı olduğunu düzenlemiştir. Kanun koyucu isminden de anlaşılacağı gibi, tüketicinin korunması için gereken yasal düzenlemeleri yapmıştır. Eskiden tüketiciler, ev almak için yıllardır çalışıp biriktirdiklerini, henüz ortada bina yokken konutun maketini görerek satıcıya veriyordu. Ya da inşaatın yıllarca bitirilmesini bekliyordu. Yeni düzenlemelerle satıcı, yapı ruhsatını almadan sözleşme yapamayacak, geçerli bir sözleşme yapmadan satıcı hiçbir teminat, ücret talep edemeyecek. Tüketiciler güvenle konut satın alabilecek, inşaat tamamlanmasa dahi kendileri tamamlamak zorunda kalmayacak, çünkü bina tamamlama sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, satıcının kaçıp gitmesi veya iflas etmesi halinde tüketiciler artık mağdur olmayacak. Tüketicilerin yasalarca korunduğunu ve tüketiciler bilinçlendiğinde mağduriyetlerin de azalacağını unutmayalım.”