"konya Çöl Olmamalı"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin sulanan alanlarının yüzde 17'si barındıran Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinin su fakiri olduğunu bildirerek, “ülke su kaynaklarının sadece yüzde 4’ü bölgede. Suyun yüzde 60’ı yer altı suyundan karşılanıyor. Konya çöl olmamalı, KOP bir an önce tamamlanmalı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ortalama yeraltı su seviyesinin her yıl ortalama 3 milimetre civarında azaldığını, bu sürecin devam etmesi halinde, mevcut sulanan alanların büyük kısmının ileride sulanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. KOP kapsamındaki 14 sulama projesi tamamlandığında 1,1 milyon hektar (Lübnan’dan büyük) alanın sulanabileceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“KOP tamamlanırsa, kuraklık tehlikesini azaltacaktır. Bu projenin tamamlanmasıyla, sulama olarak 2,2 milyar dolar, enerji ve içme suyu olarak 370 milyon dolar, toplamda 2,57 milyar dolar ekonomiye katkı sağlanacak. Projeye harcanan para çok kısa bir sürede geri dönecek.
"KOP BÖLGESİNDE BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIMA ELVERİŞLİ ALAN VAR"
Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan KOP bölgesinde yaklaşık 3 milyon hektar (Belçika büyüklüğünde) tarıma elverişli alan bulunuyor. Bu alan tarım için en iyi şekilde değerlendirilmeli. Bölge başta tahıl olmak üzere birçok üründe ülkenin en önemli merkezlerinden biri olduğu unutulmamalı. Bu durum riske atılmamalı. Mevcut su kaynakları yetersiz olan, kuraklık çeken bölgede, her damla su önemli.”
"DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRİLMELİ"
Geri kalan bölgelerinde sulamaya açılabilmesi için bölgeye dış havzalardan su getirilmesi ve yeni projelerin hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “KOP kapalı havzası yeterince yağış almıyor. Havzaya yılda 398 milimetre yağış düşüyor. Bu nedenle bölgede su kıtlığı yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olumsuzlukların oluşmaması için yöreye uygun, kuraklığa dayanıklı kültür bitkilerine verilen ürün bazlı desteklerin artırılmalı, su ihtiyacı az kültür bitkileri teşvik edilmeli, yörede yer altı suların da azalmanın önüne geçmek amacı ile üreticilere ek bir masraf getirmeden ruhsatsız kuyular ruhsatlandırılmalı, yeraltı su kuyularından su kullanımı, üretimi azaltmayacak şekilde kontrol altına alınmalı” dedi.
"KOP’UN YANI SIRA GAP, DAP VE DOKAP DA TAMAMLANMALI"
Bayraktar, ülkedeki tarım alanlarının yüzde 35,7’si olan 8,5 milyon hektarının teknik ve ekonomik olarak sulanabilmesine karşın, halen 2,87 milyon hektarının gerekli altyapı yatırımları yapılmadığı için sulanamadığını, bunun büyük bir ekonomik kayba neden olduğunu hatırlattı. KOP’un yanı sıra, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) prolerinin de bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, aksi takdirde bu sene olduğu gibi birçok üründe kuraklığa bağlı olarak verim kaybı yaşanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti.
Şemsi Bayraktar, suyun verimliliği ve tasarrufu, su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, tarımsal sulama alanlarının iklim, toprak ve sulama verimliliğinin sağlanmasının ve ürün bazında gerekli olan sulama suyunun hesaplanmasının hayati önemde olduğuna dikkati çekti.