Kösegil: “teog Öğrencinin Başarısını Arttırdı”

Kösegil: “teog Öğrencinin Başarısını Arttırdı”

TEOG Sınavı’nın öğrenci üzerinde baskıyı azalttığını ifade eden Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “TEOG ile beraber öğrencilerin sınav başarısı arttı” dedi.
Yaklaşık 1 milyon 287 bin ortaokul 8. Sınıf öğrencisi, bu yıl 2’nci kez düzenlenecek olan TEOG Sınavı’nda ter dökecek. İlk dönem sınavı 26-27 Kasım, ikinci dönem sınavı 29-30 Nisan’da gerçekleştirilecek. Öğrencilere her dersten 20 soru için 40 dakika verilecek. Bu yıl 2’nci kez düzenlenen sınav sistemini geçen yılki veriler çerçevesinde değerlendiren Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, yeni sınav sisteminin öğrencinin başarısı üzerinde olumlu etkiler sağladığını ifade etti.
Nazik Kösegil, TEOG Sınavı ile öğrenciler üzerindeki kaygının azaldığını belirterek, “Yeni sistemin öğrenciler üzerinde oluşan baskı ve stresi azalttığını geçen seneki sınav sonuçlarında gördük. Özellikle öğrencilerin sınava kendi okullarında girmesi sınav kaygısını belli bir ölçüde düzenliyor. Geçen yıla baktığımızda tüm öğrencilerin yüksek puanlar aldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla okulların puanları yükseldi. Yeni sistemle beraber kaygı azaldı ve konu sayısı azaldı böylelikle sınav kolaylaştı” dedi.
Sınav sisteminin değişme nedenini, öğrencilerin yabancılık çekmesini engellemek olarak yorumlayan Kösegil, “Sene sonunda yapılan tek sınavın sene içine bölünmesi ile bu sağlandı. Geçen sene bunun amaca ulaştığını gördük. Öğrencinin kaygısı tahminimizden biraz daha aşağılara indi. Dolayısıyla öğrenciler normalde bir sınav heyecanı buna dair bir hazırlık varken bu kaygı öğrenciyi motive ederdi. Bu sene onun krizini yaşıyoruz. Velilerin kaygısı artıyor. Öğrencinin kaygısı da gittikçe azalıyor. Öğrenci okul sınavlarına nasıl hazırlanacaksam buna da öyle hazırlanmalıyım diyor ama veliler bunun normal bir yazılı olmadığında ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Bu noktada veliler biraz daha öğrenciyi anlama yoluna başvursun. Öğrenciler haklı, çünkü çok fazla konu yok bu sınavlarda ve tek sınav sonucu belirlemeyecek 12 sınav var toplamda. Öğrencilere çocuk gibi değil bir birey gibi yaklaşılmalı” diye konuştu.
SINAVIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
TEOG ile beraber sınavın teknik özelliklerinde birçok değişiklik olduğunu söyleyen Kösegil, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sınavın nasıl uygulanacağına dair kılavuz açıklandı. Bu kılavuzu tüm veliler MEB sitesinden inceleyebilirler. Öğrencilerin hangi sınıf ve sırada sınava gireceği e-okuldan öğrenilecek. Geçmiş yıllarda öğrenci farklı okullarda sınava girerdi. Sınava bir başvuru yapardı. Başvuru ücreti yatırırdı. Öğrenciye bir sınav giriş belgesi gelirdi. Yapılan değişiklikle durum değişti, öğrenciler kendi okullarında farklı sınıflarda sınava girecekler. Dolayısıyla öğrencinin hangi sınıfta, hangi sıra numarasında sınava gireceğine velilerin bakması gerekiyor. Öğrenciler nerede sınava gireceğim karmaşasını yaşamayacak” ifadelerine kullandı.
“GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI”
Geçen yıl yaşanan kopya iddialarının ardından bu yıl sınavda gerekli önlemlerin alındığını belirten Kösegil, sözlerine şöyle devam etti: “Öğrenciler yaşları nedeniyle velilerin desteğine ihtiyaç duyacaklardır. İkinci olarak öğretmenlere çok ciddi görevler düşüyor. Çünkü geçen yıl sınavda kopya çekildiğine dair söylentiler ortaya çıkmıştı. Bakanlık yine buna dair bir düzenleme yaptı ve açıkladığı kılavuzda örnek bir sınav oturum planı ve sınav kitapçıklarının türlerini değiştirdiğine dair bir yayında bulundu. Sınav kitapçıkları 4 ayrı kitapçıktan oluşacak. Sorular bu kitapçıklarda değişik yerlerde bulunacak öğrencilerde sınıflara yerleştirildiklerinde aynı kitapçık türü ile yan yana gelmeyecekler. Öğrencinin yanında oturan arkadaşı yan sırasında oturan arkadaşı eğer kendisi A kitapçığına bakıyorsa o da B kitapçığına bakacak. Bir arkadaki ise C kitapçığına bakacak. Öğretmenlerin de bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Öğrenciler kendi okullarında sınava gireceklerinden kendi arkadaşları ile sınava girecekler. Burada güvenlik önlemi çok önemli çünkü MEB bu sınavları bir yazılı niteliğinde yapıyordu. Dolayısıyla yazılılarda biz üst taraması yapmıyoruz. TEOG’da cep telefonu ve hesap makinesi getirilmeyeceğine dair birtakım kurallar bulunuyor. Gözetmen öğretmenlerin sınav ciddiyetine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Öğrencilerin de bu anlamda gözetmen öğretmene güvenmeleri gerekecek. Okul öğretmenleri farklı okullarda görevli olacaklar. Sınav gözetmeni öğrencinin kendi öğretmeni olmayacak. Öğretmenler öğrencilere rahat hakim olacaklar.”