Kötekli’nin Su Taşkınlarına Çözüm Önerisi

Kötekli’nin Su Taşkınlarına Çözüm Önerisi

Binlerce Üniversite öğrencisinin yaşadığı Kötekli mahallesinde kış aylarında yaşanan yağmur suyu baskınlarına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik ve Hidroloji ve Su Kaynakları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik bilimsel çözüm önerisi sundu. Özçelik, denetimsiz olarak salınan Menfez sularının, denetim altına alınmasını, bir drenaj hattı ile eski BESYO arka kısmında bulunan doğal drenaj alanına kontrollü olarak aktarılması gerektiğini ifade etti.
Kış aylarında şiddetli yağışlar sonrası Kötekli mahallesinin girişinin sular altında kalarak yaklaşık 1 saat boyunca araç ve yaya trafiğine kapandığını açıklayan Özçelik, “Kötekli girişinde yoğun araç trafiği oluşurken, Kötekli halkı zor anlar yaşıyor. İlerleyen saatlerde olay yerine gelen Büyük Şehir Su ve Kanalizasyon İdaresi görevlileri, tıkanan rögarları açmaya çalışarak soruna çözüm bulmaya çalıştılar. Ancak şiddetli sel suları rögar kapasitelerinin çok üzerinde olması sebebiyle bir başarı sağlanamadı.
Özellikle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi eski BESYO binasından başlamak üzere Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına kadar olan kısım tamamen yağmur suları ile kapandı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İçme Suyu yedek deposu-terfi merkezi de sular altında kaldı. Kısa sureli sağanakların ani taşkınlara yol açabilir. Kötekli giriş yolunun sular altında kalarak kapanmasının nedeni, Karayollarınca Muğla-Marmaris yolu gidiş şeritlerinin drenaj sularının denetimsiz salınması sonucu meydana geliyor” dedi.
SU DEPOSU TEHLİKE YAŞIYOR
Kötekli yolunun yanı sıra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yedek içme suyu deposu ve terfi merkezi olarak kullanılan su deposunun da sular altında kaldığını hatırlatan Özçelik, “Önlem alınmazsa herhangi bir acil durumda devreye sokulması beklenen deponun fonksiyonunu yerine getiremeyeceği gibi kullanılması durumunda kullanıcıların hayatını da riske atılabilir. Kötekli girişinde meydana gelen probleme çözüm önerisi olarak, Karayollarınca denetimsiz olarak salınan Menfez sularının, denetim altına alınması, bir drenaj hattı ile, eski BESYO arka kısmında bulunan doğal drenaj alanına kontrollü olarak aktarılması gerekir” dedi.