Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz:
Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Kredi Kayıt Bürosu işbirliğinde ‘Çek Sorunları, Alacak Riskleri ve Kredi Kayıt Bürosu’ konulu bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde konuşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Zaman zaman şöyle bir algı var; ‘Bankalar son dönemlerde önüne gelene kredi veriyor’ deniliyor. Bankalar hiçbir zaman bilmediği, tanımadığı, geçmiş kredi tarihini kağıt üzerinde görmediği kimseye kredi vermez” dedi.
Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda düzenlenen seminere, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz ve Kayseri Ticaret Odası üyeleri katıldı. Seminerde konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Biz Kayseri Ticaret Odası olarak üyelerimizin birçok konularda bilgilendirilmesi bakımından bu tür seminerleri yapıyoruz. Kayseri Ticaret Odası olarak meslek komitesi çalışmalarına çok önem veriyoruz. Ayda en az 1 kez toplanması gereken 40 meslek komitemiz var. Bu 40 meslek komitemizi toplarken sadece meslek komitelerine seçilmiş olan arkadaşlarımızla değil aynı zamanda o meslek grubuna dahil üyelerimizden gruplar halinde davet etmek suretiyle meslek komitesi toplantılarımızı genişletilmiş biçimde yapıyoruz. Gerçekten yapmış olduğumuz bu toplantılarla Kayseri Ticaret Odasında şimdiye kadar uygulanmamış bir sistemi uygulamaya çalışıyoruz. Üyelerimizin Kayseri Ticaret Odasına gelmesini sağlıyoruz” diye konuştu.
Hiçyılmaz ayrıca, “Kayseri Ticaret Odası üyelerimiz çek yasasından çok mağdur oldular. Şuanda en büyük şikayetimiz çek yasası. Rekabetle alakalı sıkıntılarımız var. Çek yasasındaki hapis cezasının kalkmasından sonra çekin güvenilir evrak olmaktan çıktığını görüyoruz. Bugün alışveriş yaparken en güvensiz evrak olarak çek görünüyor. Hatta senedin daha güvenilir olduğu üyelerimiz tarafından dile getiriliyor. Bunun da bir tek sebebi var bu da çek yasasındaki hapis cezasının kaldırılmış olmasıdır. Bunun karşılığında bizim üyelerimizin uyması gereken enstrümanlar geliştirildi. Bunun en önemlisi de kredi kayıp bürosu diye ifade edilen bir sistem. Tabi bizim bunları bilmemiz gerekiyor. Üyelerimizin çek yasasına karşı neler çıkarıldığı, çekin güvenli bir evrak olarak kullanılmasını sağlanması bakımından nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunu anlatılacak. Bunlarında bizim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Üyelerimizin çek yasasından şikayet etmekte haklı oldukları kadar buraya gelmemeleri konunda da haksızlar. Bunu söylemek istiyorum. Hep çek yasasını bizi mağdur ettiğinden şikayet ediyoruz ama inanın tüm üyelerimize davetiye göndermiş olmama rağmen, SMS ile bilgi vermiş olmama rağmen salonu bile dolduramamış durumdayız. Dolayısıyla bu noktada üyelerimizin biraz daha bizim b çalışmalarımıza itibar etmelerini işte buraya gelip gerekli bilgileri almalarını önemsiyorum” şeklinde konuştu.
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Biz bir kredi bürosuyuz. Özellikle gelişmiş ülkelerde yaklaşık 100 yıldır kredi büroları faaliyetlerini sürdürüyor. Kredi bürolarının temel fonksiyonu bilgi paylaşımıdır. Özellikle finans sektörü içerisinde bankalardan, banka dışı finansal kuruluşlardan müşterilerinin kredi kullanımı ile ilgili bilgilerini alır, bunları birleştirir, sonra da finans sektöründe kredi raporu olarak yada kredi notu olarak paylaşır. Böylece herhangi bir kişinin sadece bir bankadaki durumu değil bütün bankacılık sektöründeki durumunu kredi notlarından görmüş olursunuz. Takdir edersiniz ki bir bankaya kredi başvurusu için gittiğinizde o bankada problem yaşanmasa bile başka bir bankada probleminiz olabileceği hareketiyle bu bilgiler son derece önemlidir. O nedenle gelişmiş ülkelere benzer olarak Türkiye’de sadece kredi kayıt bürosu olarak biz faaliyet gösteriyoruz. Bizimde yaptığımız şey bankacılık finans kuruluşlarından müşterilerinin kredi bilgilerini toplayıp bunları kredi kayıp bürosunda toplayıp daha sonra kredi kullandırmak isteyen bankalarla paylaşmak” ifadelerini kullandı.
Kredi Kayıt Bürosunun önemine değinen Akdeniz, “Türkiye’de bulunan 9 banka yönetim kurulu üyemiz. Bu 9 banka dahil Türkiye’de kurulu tüm bankalar bizim üyemiz. Yani şuan itibariyle kredi kayıp bürosuna bilgi göndermeyen hiçbir finansal kuruluş yok. Kredi kayıp bürosundan bilgi almayan da hiçbir finansal kuruluş yok. Şuan itibariyle 190’a yakın üyemiz var. Yani 190 kuruluş kredi kayıt bürosu üzerinden bilgi paylaşıyor. Bu bilgiyi ne yapıyor? Herhangi biriniz bir bankaya gidip kredi başvurusunda bulunursa ister ticari, ister bireysel bankanın yaptığı ilk iş kredi kayıt bürosunda sorgulama yapmaktır. Sizi bankacılık sektörü genelinde ne kadar limitiniz var? Ne kadar riskiniz var? Ödenmeyen krediniz var mı? bütün bunları görmek için bu sistemden bilgi alır. Zaman zaman şöyle bir algı var; ‘Bankalar son dönemlerde önüne gelene kredi veriyor’ deniliyor. Bankalar hiçbir zaman bilmediği, tanımadığı, geçmiş kredi tarihini kağıt üzerinde görmediği kimseye kredi vermez. Bugün işte ‘SMS kredi, hazır kredi, hızlı kredi’ diye bir numaraya mesaj attığınızda 5 saniye sonra ‘size şu kadar limit verebiliriz’ diye mesaj geliyorsa arka tarafta kredi kayıt bürosunun sistemi var. O mesaj bankaya gittiği anda otomatik olarak saniyenin yüzde biri süre içerisinde sizin herhangi bir ödenmemiş krediniz var mı? bilgisini kredi kayıt bürosundan alıp ondan sonra size bir limit önerme yada önermeme kararını veriyor” diye konuştu.
Sözlerini sürdüren Akdeniz, “Geçen yıl itibariyle bankalar kredi kayıt bürosundan 370 milyon kez bilgi aldı. Bu bizi Avrupa’nın en büyük kayıt bürosu yapıyor. Bankalar bu sisteme bu kadar çok yoğun kullanıyor. Kredi müşterisini doğru seçmek ve kredi riskini doğru yönetmek adına bu şekilde yapıyor. Ayrıca bankalar 317 milyon kez de kredi raporu almışlar” dedi.