Kreş Öğrencilerinden Geri Dönüşüm Projesi
Ankara’nın Çubuk ilçesindeki Çiğtanem Kreş ve Gündüz Bakım Evi öğrencileri, çevre duyarlılığına dikkat çekmek için ’Atıklar Geri Dönsün Çevremizin Yüzü Gülsün’ projesi başlattı.
Çubuk Kent Konseyinin de destek verdiği projeyle çevrelerindeki plastik, kağıt, kapak gibi atıkları toplayan minikler evlerinde ayrı çöp kutularında biriktirerek kreşe getiriyor. Kreşte toplanan atıklar öğrenciler ve aileleri tarafından Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği’ne toplu olarak götürülerek teslim ediliyor.
Geliriyle engellilere tekerlekli ve akülü sandalye alınması amaçlanan projeyi başlatan minik öğrencileri ve ailelerini tebrik eden Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, projenin ilçedeki tüm okullarda yaygınlaştırılması için çalışma başlatacaklarını söyledi.
Minik öğrencilerle ve aileleriyle birlikte biriktirdikleri kapak ve plastik, kağıt gibi atıkları Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği’ne götürerek teslim eden Tekaüt, uygulamanın bu kadar küçük yata başlatılmasının faydalarını değinerek çocuklarda çevre bilincini uyandıracağını anlattı. İlçede en çok zorlandıkları konuların başında çevreye duyarlılık geldiğini aktaran Tekaüt, temizlemenin değil, kirletmemenin önemli olduğuna dikkat çekti.
Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, tüm ilçe halkının küçük çocukların başlatmış bu kampanyayı örnek alarak destek olmalarını istedi.
Öğrenci ve öğretmenleri hazırladıkları bu projeden dolayı tebrik eden Çubuk Kent Konseyi İsmail Tekaüt, "Çevremizin temizliğine bir bedel ödüyoruz. Ödenen bedel belediyelerin bütçesi olmakla beraber, vatandaş olarak bizlerin cebinden çıkan vergilerdir, devletimizin bütçesinden çıkan kaynaktır. Okullarda çocuklara daha kreş ve anaokulu yaşlarında çevre bilincini aşılamak çevremizin geleceği açısından güvence oluşturacaktır. İnancında temizliğin çok önemi olan bir millet olarak çevremizi kirletmemeliyiz. İlçemiz temizlik konusunda daha iyi olmalı, buda bizlerin kirletmemsi ile ancak mümkün olacaktır. Çevreyi temizlemeye ayıracağımız bedeli çocuklarımızın geleceğine veya başka ihtiyaçlara kullanmalıyız" dedi.
Projenin faydalarına değinen Takavüt, “Çiğtanem Kreş ve Gündüz Bakım Evi öğrencileri ile ortaklaşa başlatacağımız bu kampanyada artık plastik maddelerin çöp olmaktan çıkıp, geri dönüşümde tekrar değerlendirilebilmesi ve bu sayede doğamızın korunması için anaokulundan başlayıp tüm yaşıt insanlarla birlikte, Çubuk’un artık tertemiz ve çöpten arınmış bir ilçe olmasını hedeflemekteyiz. Kampanyada tüm Çubuk’taki okulların, çalışanların, resmi dairelerin, sivil toplum kuruluşların bu kampanyaya katılarak Çubuk’ta artık plastik ve bunun gibi türevleri geri dönüşüme göndererek tekrar kazanılmasını sağlayarak hem ekonomi hem de çevreye faydalı hale getirmektir. Ayrıca engelli arkadaşlarımıza da bu sayede destek olmayı düşünüyoruz. Şimdi kendileriyle görüşüp tüm resmi dairelerdeki arkadaşlar bu kampanyaya destek verdiği taktirde hem engelli arkadaşlarımızın ihtiyacını karşılamış olacağız hem de en önemlisi 100-150 yıl arasında bulan yok olma toprağa karışma da 150 yıllık süre alan bu plastik malzemelerin geri dönüşümüyle tekrar kazanılmasını elde edeceğiz” diye konuştu.
Projenin ilk fikrinin öğrencilerinden geldiğini ifade eden Kreş Kurucu Müdürü Tunay Nazlıay Şerbetçi, kendilerine destek olan ailelere teşekkür ederek, şunları söyledi:
“Kampanyamızın asıl amacı çocuklarımıza sorumluluk duygusu aşılmaktır. Geri dönüşüm malzemelerini tekrar tekrar kullana bilmek dururken neden çöpe atalım diye düşündük ve bu zihniyetle ortaya çıktık, amacımız çocuklarımızı sorumluluk duygusuyla beraber dünyamızı onlara tertemiz bırakabilmektir. Çocuklarımız ve velilerimiz bu konuda çok büyük hassasiyetler gösterdi. Bunun yani sıra eş, dost, akraba bu konuya ne kadar destek verdiklerini bize kanıtladılar hepsine ayrıca teşekkür ediyorum. Hep beraber ele ele verirsek bir yerlere varabiliriz diye düşünüyorum ben. Biz engelliler vakfına, arkasından eğitim gönülleri vakfına, kanserli hastalar vakfına yani destek verebileceğimizi düşündüğümüz. Her türlü projenin arkasında olmak adına bu işi yapmaya karar verdik.”