Küçükçekmece’de "kadına Şiddet Çaliştayi" Yapıldı

Küçükçekmece’de "kadına Şiddet Çaliştayi" Yapıldı

Küçükçekmece Belediyesi, Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirdiği Kadına Şiddet Çalıştayı’nın ikinci ayağında kanaat önderlerini bir araya getirdi.
Küçükçekmece Belediyesi, kadına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek için Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle Kadına Şiddet Çalıştayı gerçekleştirdi. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde 2’ncisi gerçekleştirilen toplantıya, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Sibel Güllüçayır ve Recep Şencan’ın yanı sıra öğretmenler, müdürler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda kanaat önderi katıldı. Toplantıda, Türkiye’yi cinsiyete dayalı şiddete karşı bilinçlendirmek, şiddeti kınamak, reddetmek ve mücadele etmek için hayata geçirilen “Wo/Men for Women: Şiddete Karşı Güçlerimizi Birleştiriyoruz” projesinin kanaat önderleri buluşmasında konuklar, kanaat önderlerine tavsiyede bulundu.
ŞİDDETE EN BÜYÜK SEBEP İLETİŞİM PROBLEMİ
Çalıştayda, Şehir Üniversitesi akademisyeni Psikiyatr Prof. Dr. Medaim Yanık anketlerde kadınların büyük kısmının eşinden şiddet gördüğünü söylediğini ifade ederek, şiddetin nedenlerini iletişim problemi, ekonomik problemler, ruhsal hastalıklar, alkol bağımlılığı, sevgisizlik, cinsel sorunlar, kıskançlık, madde bağımlılığı olarak sıraladı.
“TÜRK TOPLUMU KARISINI DÖVER DİYE BİRŞEY YOK”
Prof.Dr. Yanık, ’Türk toplumu karısını döver’ tabiatında var anlayışını saçmalık olarak değerlendirerek şunları söyledi: “Şiddetin de türleri var. Psikopatlık, kontrolsüz öfke, eşler arası kavga, ruhsal bozukluklar, alkol ve madde bağımlılığı. Toplumda şiddet gören bir kadın, önce bu şiddetlerden hangisine maruz kalıyor bunu belirlemek gerekir. Şiddeti kesinlikle onaylamıyoruz. Ancak, evlilik her tartışmada, kavgada bitirilebilecek basit bir şey değildir. Değişim mümkündür. Türk toplumu karısını döver, tabiatıdır, bu saçmalıkları bırakın. Hiçbir toplumun asli kalıcı bir özelliği yoktur. Şiddet gereği yapıldığı ve etkin faaliyetler gerçekleştirildiği zaman önlenebilir”
“ŞİDDET GİZLİ TUTULMAMALI”
Toplantıda kanaat önderlerine seslenen Yanık, “Şu bir gerçek ki, kadının ekonomik özgürlüğü erkeğin eğitim düzeyi arttıkça şiddet azalıyor. Şiddet gizli tutulmamalı. Kanaat önderleri de bu konuda duyarlı olmalı. Şiddet açığa vurulmalı. Gizlilik, kişinin riskini ölüme götürür. Adaletse iyileştiricidir” dedi.
Toplantı sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Sibel Güllüçayır ve Recep Şencan da Prof. Dr. Medayim Yanık’a teşekkür ederek, çiçek verdi. Dr. Güllüçayır, “Son günlerde şiddet arttı diyoruz. Aslında artmadı, uygulanan politikalar sayesinde görünür hale geldi. Biz, topluma en fazla nüfuz eden kesime de bu eğitimi vermek istedik” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Programın öğleden sonraki oturumunda Şehir Üniversitesi akademisyenleri Psikolog Yrd. Doç. Ceren Acartürk ve Sosyolog Yrd. Doç. Dr. Fatih Aysan katılımcılara, aile içi şiddet ve psikolojik etkileri, çocuk istismarı ve aile içi şiddetin çocuğa etkileri konusunda bilgi verdi.