Kurtulmuş: “türkiye, Davos’a Da Gider Başka Yerlere De Gider Görüşlerini Dile Getirir”

Kurtulmuş: “türkiye, Davos’a Da Gider Başka Yerlere De Gider Görüşlerini Dile Getirir”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Davos ziyaretine ilişkin, “Türkiye her platformda olup, kendi tezlerini dile getirir ama hiçbir platformda boynu bükük bir vaziyette, kendisine dayatılanları kabul eden bir ülke olmadı. O yüzden Türkiye Davos’a da gider başka yerlere de gider, görüşlerini dile getirir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dünyaca ünlü müzisyen Gilad Atzmon’u kabul etmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Kurtulmuş, bir gazetecinin "STK’nın Anayasa Mahkemesine ilişkin açıklamaları oldu. Anayasa Mahkemesi güvenilir bir adres değil midir? Yüce Divan’ın tuzak olduğu yönünde eleştiriler var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorus"una şöyle karşılık verdi: “Gerçekten demokratik kuralları açıkça işleten bir toplum. Birçok coğrafyamızda yer alan ülkelerle kıyasladığımızda, Türkiye demokrasisi fevkalade ilerlemiş durumdadır. Sandık ortadadır, milli irade ortadadır. Dolayısıyla STK lehte ve aleyhte, medya lehte ve aleyhte, sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte beyan ettikleri fikirler tamamen kendilerini bağlar."
Türkiye’de, bütün kurum ve kuruluşların Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olduğu kanaatinde olduklarını anlatan Kurtulmuş, şunları söyledi: "Yargı sistemi de, Anayasa Mahkemesi de bu sistemin bir parçasıdır. Anayasa Mahkemesi etrafında son dönemlerde ortaya çıkan bazı eleştiriler oldu. Biz şunu ifade ediyoruz. Bir barajla ilgili tartışma ortaya çıktı. Baraj kaldırılsın isteniyor bunu biz de en başından bu yana istiyoruz. Seçim barajını kaldırmak AYM’nin işi değildir. Aynı şekilde ortada bir Meclis Araştırma Komisyonu var. Yüce Divan’a gönderilebilirlerdi biz buna da itiraz etmeyecektik. Meclis’te devam eden bir süreç var. Meclis’te hukuki karar alınırsa bu yanlış, AYM’de alınırsa bu doğrudur demek yanlıştır. Tersini söylemek de yanlıştır. Türkiye hukukun belirlediği süreçleri işletmeyi bilen bir ülkedir. Hukuki konularda siyasi tartışmalar olur. Daha önce de Ergenekon davasında, Balyoz davasında benzeri davalarda tartışmalar oldu. Hiç bir hukuki süreçle ilgili süreçleri etkileyecek sözlerin söylenmemesi gerektiğini ve süreçleri hep beraber takip etmek gerektiğini düşünüyorum.”
Türkiye’nin geçmişte büyük bir badireyi atlattığını anlatan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye, çok uzun bir süre önce değil, kısa bir süre önce yolsuzluk, koca kulak operasyonları üzerinden Gezi olayları, 17-25 olaylarında bir türbülansın içine sokulmaya çalışıldı. Allah muhafaza o zaman istenen işler planlandığı gibi olsaydı belki bugün Türkiye, Mısır gibi olacaktı. Türkiye’nin büyük bir badireyi atlattığını unutmayalım. Türkiye, bugün TBMM’de komisyon kurmuş ve bunu demokratik süreç içerisinde tartışan bir ülke olmayacaktı. Bazı kirli odaklar emellerine ulaşmış olsaydı. Karanlık kumpaslar vardı onlar başarılı olsaydı bugün Türkiye başka bir noktada olacaktı. İkisini birbirine karıştırmamak lazım. Bu süreçlerde parlamentonun vereceği karara hepimiz saygı duyacağız. Türkiye bu anlamda yolsuzluklarla mücadele konusunda iradesini ortaya koyarak yoluna devam edecektir.”
“AVRUPA İÇİN BÜYÜK VE YAKIN BİR TEHDİTTİR”
Yurt dışında yaşanan cami kundaklamalarının sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi: “Benzer aşırı faşist ve aşırı sağcı örgütlerin bu noktaya geleceği maalesef belliydi. Avrupa’da yükselen aşırı sağ politikanın olduğunu ve bu aşırı sağ politikaların göbeğinde göçmenlere karşı bir tavrın ve özellikle de Müslüman ülkelerden gelen göçmenlere karşı olduğu aşikar. Maalesef İslam karşıtlığını artıranlar bugün Avrupa’nın bu noktaya gelmesine katkıda bulundu. Bu Avrupa için büyük tehlikedir. Çok etnik yapıya bürünmüş olan göçmenlerle yaşamış Avrupa’nın içinde aşırı sağcıların bu kadar agresif hale gelmesi Avrupa için büyük ve yakın bir tehdittir. Hep birlikte bu konu üzerinde çalışmamız lazım. Çok şükür Türk toplumu bütün Avrupa da en iyi olan bir topluluktur. Hem Avrupa’daki Türkler hem Avrupa’nın siyaset yapıcıları bir araya gelerek bu faşist insanlık karşıtı ve Avrupa’nın temellerine dinamit koyan akımı etkisiz hale getirmesi gerekiyor”
“TÜRKİYE DAVOS’A DA GİDER BAŞKA YERLERE DE GİDER"
Kurtulmuş, Başbakan Davuoğlu’nun Davos ziyaretine ilişkin bir soruya şöyle yanıt verdi: “Türkiye dünyanın 17’nci büyük ekonomisi, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ekonomik ve siyasi anlamda en yüksek gelişme potansiyeline sahip olan birkaç ülkeden biri. Dolayısıyla Türkiye her platformda olup, kendi tezlerini dile getirir ama hiçbir platformda boynu bükük bir vaziyette, kendisine dayatılanları kabul eden bir ülke olmadı. O yüzden Türkiye Davos’a da gider, başka yerlere de gider görüşlerini dile getirir.”