Kuşadası’nda Sonbahar Güzelleri Açtı

Kuşadası’nda Sonbahar Güzelleri Açtı

Yanı başında bir tabiat harikası niteliğinde olan ve zengin biyolojik çeşitlilik içeren önemli doğa alanı Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın bulunması, Kuşadası’nı da bitki çeşitliliği açısından önemli bir alan haline getiriyor.
Yoğun yapılaşmaya rağmen hala önemli bitki türlerinin var olduğu Kuşadası’nda kara nergisler sarı çiçeklerini açınca ortaya ayrı bir güzellik çıktı.
Tavuk ve Kurbağa çiçeği olarak da bilinen Kara Nergis, Kuşadası’nda Doğal Botanik Parkı haricinde görüldüğü tek yer Kuşadası’nın simgesi konumundaki Güvercinada. Kale içinde ve surlarının güneybatısında yoğun olarak yetişen bitki, restorasyon büyük tahribat almıştı. Kalenin restorasyonu bittiğinden bu yana, düzenlemeler yapılıncaya kadar insan girişine yasaklanması, bu bitkinin Sonbaharla birlikte kaleyi renk cümbüşüne çevirdiği görülüyor. Çevreciler, sarı renkleriyle Sonbaharda Kuşadası’nın simgesi Güvercinada’yı güzelleştiren bu bitkinin korunması için yetkililerin önlem almasını istedi.
Kuşadası’nda Güvercinada’nın hemen karşısında bulunan Kesedağı’nın kuzeyindeki çamların altı, başka bir Sonbahar güzelini barındırıyor. Kandil kökü olarak bilinen bu tür, Batı Anadolu’da yayılış gösterdiğinden, birçok üniversitenin biyoloji bölümleri bu bitkileri incelemek için geliyor. Çok yıllık otsu bir tür olan bu bitkinin kültürü yapılarak, büyük masraflarla pek çok kentte peyzaj çalışmalarında kullanıldığı görülüyor. Kuşadası’nda ise bu bitkinin kentin içinde doğal olarak yayılış gösterdiği tespit edildi. Kuşadası’nda antik dönemden günümüze kadar ulaşabilmiş birçok bitkiyle korunabilmiş küçük habitatlarda karşılaşılıyor.