Kuşadası’nda Toprak Kayması Mağdurları Yine Mahkeme Kapısında

Kuşadası’nda Toprak Kayması Mağdurları Yine Mahkeme Kapısında

Kuşadası’nda sanayi sitesi karşısı çevre yolu üzerindeki inşaatın hafriyat ve çevre düzeni çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kayması sonucu evlerinden olan vatandaşlar mahkemeye başvurmaya devam ediyor.
Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, Kuşadası Belediyesi görevlileri ile çeşitli Üniversitelerden uzmanların raporlarını bir dosyada toplayan Mücella Emgin, Dergah ve Özgür sitesi sahipleri Cumhuriyet Savcılığına başvurarak, evlerinden tahliye edilmelerine neden olanların yargılanması istedi. Kuşadası’nda Çevre Yolu üzeri sanayi sitesi karşısında meydana gelen toprak kayması sonucu mühürlenip, tahliye edilen 60 daire ve bir işyerinin sahipleri, mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Kuşadası Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Kuşadası Adliyesi önünde toplanan aileler adına konuşan avukatlar Yunus Usta ve Tahsin Demirtaş, “Ailelerin hakları verilip mağduriyetleri giderilmedikçe hiçbir kimse, hiçbir kurum, hiçbir kavga, hiçbir siyasi görüş, hiçbir rant kavgası, hiçbir hesaplaşma bu konunun birinci önceliği olamaz. Bizim tarafımızdan başlatılmadığından emin olduğumuz bu sorunun çözümünün bizim irademiz dışında oluşturulamayacağı, çözüm önerilerinin tamamının sitemiz kat maliklerinin katılım ve rızası olmadan uygulanmasının mevcut sorunlara ek olarak yeni sorunlar doğuracağının bilinmesini istiyoruz “ diye konuştu.
- TOPRAK KAYMASIYLA İLGİLİ İLK RAPOR GELDİ
Bu arada, Kuşadası Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada söz konusu inşaat alanındaki kazı sırasında yaşanan toprak kayması ve 114 konutun boşaltılmasına “kötü imalat”ın neden olduğu ileri sürüldü.
Kuşadası Belediyesi’nin yazılı açıklamasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı öğretim görevlisi Y.Doç.Dr.Nejat Huvaj Sarıhan’ın bölgede yaptığı gözlemlere yer verilerek, konuyla ilgili kamu ve mesleki örgütlenmelerde bulunan dosyalar üzerinde yaptığı incelemenin ara raporu Kuşadası’na ulaştığı kaydedildi. Raporda bölgenin birinci derece heyelan bölgesi olduğu, fore kazıkların seyrek ve standartlara uygun imal edilmediği, kötü bir betonarme yapıldığı, projelere uyulmadığı gibi birçok eksiklik ve ihmal sıralanarak, heyelanın adeta göz göre göre geldiği iddia edildi.