Liman Platformundan Yargı Kararı Ve Mühür Başvurusu

Liman Platformundan Yargı Kararı Ve Mühür Başvurusu

AYDIN (İHA) – Kuşadası Liman Platformu, Danıştay tarafından da onaylanan ve kesinleşen Aydın İdare Mahkemesi kararının uygulanması ve liman içerisindeki mevcut işyerlerinin mühürlenmesi için bugün Kuşadası Belediyesi’ne başvurdu.
Kuşadası Liman Platformu, aynı dilekçeyi bugün Kuşadası Belediyesi’ni ziyaret eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na da verdi ve hukuk mücadelesi için destek istedi. Bugün belediye önünde toplanan Liman Platformu üyeleri, bir hafta önceden imzaya açılan başvuru dilekçesini Belediye Başkanlığı’na vermek için toplu halde belediye binasına gitti. Daha önceden duyurulmasına rağmen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın makamında olmaması üzerine hazırlanan dilekçe Liman Paltormu adına Eski Belediye Meclis Üyesi Av. Nilgün Ögünçlü tarafından CHP’li meclis üyesi Zekeriya Tünk’e teslim edildi. Encümen salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Av. Nilgün Ögünçlü, Limandaki kaçak yapılaşmayla ilgili yargı kararlarının uygulanmasını istediklerini belirterek, “Limanın özelleştirme işlemi Aydın İdare Mahkemesinin kararı ile iptal edilmiş ve bu karar Danıştay incelemesinden geçerek kesinleşmiştir. (Ek-1 Aydın 1.İdare Mahkemesi Kararı)Bu kararı bertaraf etmek üzere iktidar tarafından çeşitli yasalar gündeme getirilerek meclisten geçirilmiş ise de bu yasalar Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Anayasaya aykırılık başvurularının tamamı Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılmıştır. Bu karar sonucunda Ege Liman İşletmeleri A.Ş.nin Kuşadası Limanında varlık nedeni ortadan kalkmış, hukuki bağı kalmamıştır. Tamamen işgalci olarak, hukuka aykırı şekilde işletmesini sürdürmekte, idari makamlar da buna göz yummaktadır. Mülkiyet, kiracılık ve benzeri şekilde limanda tasarruf yetkisi ortadan kalkmıştır” dedi.
Danıştay’ın da idare mahkemesi kararını onayladığına ve kararın kesinleştiğine dikkati çeken Nilgün Ögünçlü, “Kuşadası Limanında varlık nedenleri kesinleşen yargı kararları ile ortadan kalkan işletmecinin halen haksız olarak tasarruf ettiği 56 adet dükkan mevcuttur. Bu dükkanlardan haksız gelir temin etmektedir. Bu işletmelerden bazılarının işletme ruhsatına sahip oldukları, bir kısmının ise işletme ruhsatsız kaçak çalıştırıldıkları bilinmektedir. İptal edilen özelleştirmeye dayanarak daha önce verilen işletme ruhsatlarının dayanak özelleştirmenin iptali nedeni ile iptal edilmesi gerekmektedir. Bu güne kadar bu işlemin gerçekleştirilmemesi büyük bir yanlıştır. İşletme ruhsatı bulunmayan işletmelere göz yumulması ise anlaşılır bir durum değildir. Kentin uzak mahallelerindeki küçücük dükkanların kontrolleri bile zabıtaca sıkı şekilde yapılırken, liman işletmecisine tanınan bu ayrıcalığa tepki gösteriyoruz. Önceki belediye yönetiminden bu yana devam eden bu uygulamaya bir son verilmesini, ana muhalefet partili bir belediyenin iktidarın hukuka aykırı icraatına dur diyen yargı kararını uygulamasını bekliyoruz.
Kuşadası Limanında 2003 yılından bu yana devam eden süreçte iki ayrı koldan hukuk savaşı verilmiş, Kuşadası halkı olarak hukuk savaşına destek için eylemsel gösteriler yapılmıştır. Şu anda görev yapan Sayın Belediye Başkanımız ve pek çok meclis üyesi arkadaşımız bu mücadelenin içerisinde yer almışlardır. Bu mücadelede yer almanın Kuşadası halkına karşı bir sorumluluğu olarak belediye yönetiminde görevli arkadaşlarımızdan yargı kararlarını uygulamalarını beklemekteyiz” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı ile Kuşadası’nın CHP’li belediyesi ve CHP’li Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın tutumlarının birbirleriyle çeliştiğini kaydeden Ögünçlü sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anayasamız ve İdari Yargılama Usulü Yasamızın emredici hükümleri gereğince yargı kararlarının uygulanması; limanda faaliyetine devam eden işyerlerinin işletme ruhsatlı olanlarının ruhsatlarının iptali ile ruhsatlı ruhsatsız tamamının derhal faaliyetinin durdurulması, mühürlenmesi, ruhsatlı ve ruhsatsız olanlara ait sayısal ve adres ve işletmeci bilgilerinin de tarafımıza verilmesi konusunu saygı ile arz ederiz.”