Lojistikte Doğru Partner Seçmenin Yolları
SDT Logistics Genel Müdürü Taner Çalışkan, lojistik sektöründe doğru partner seçmenin önemli olduğunu vurgulayarak “Sadece maliyet unsurunu göz önünde bulundurarak partner seçimi yapılmamalı, maliyet unsurunun yanında servis kalitesi, profesyonellik, operasyon kabiliyeti, çözüm odaklı yaklaşım ve servis kalitesinin de önemli kriterler olduğunu unutulmamalı” dedi.
Küresel çapta 10 trilyon dolara yakın bir hacme sahip olduğu tahmin edilen lojistik sektörünün Türkiye’deki hacminin yaklaşık 300 milyar liralık hacme ulaşarak son 10 yılda önemli bir büyüme ve gelişme kaydettiğini belirten SDT Logistics Genel Müdürü Taner Çalışkan, 55 bin araçlık filosu, yaklaşık 300 milyar liralık hacmi ve bunu yakın zamanda üç katına çıkarabilecek potansiyeli ile Türkiye’nin en önemli sektörleri arasında yer alan lojistik sektörü kara, hava, deniz ve demiryolu modlarıyla her geçen gün yatırımlara sahne olmakta ve ileriye dönük güçlü hedefler koyduğunu söyledi.
Çalışkan, “Lojistik; genel olarak ürünün, hizmetin veya bilginin müşteri ihtiyaçları doğrultusunda, hammaddenin temin edilmesinden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreçte depolama, taşıma, gümrükleme ve sigortalama vs işlemlerin uygulanması ve kontrol edilmesi faaliyetleridir. Günümüz piyasalarında yaşanan hızlı değişim ve küreselleşmenin etkisiyle işletmeler daha rekabetçi olabilmek için hem yerel hem de uluslararası pazarlarda etkin ve hızlı bir dağıtım ağına, iyi bir lojistik yönetimine ihtiyaç duymaktadırlar. Etkin lojistik yönetimi ile işletmeler iç pazardaki satış hacmini ve karlılıklarını büyütmek, daha rekabetçi olabilmek, global ekonomide daha etkin yer almak noktasında avantajlar yakalamaktadırlar” dedi .
SDT Logistics Genel Müdürü Taner Çalışkan, lojistik sektöründe doğru partner seçiminin önemini vurgulayarak “Sadece maliyet unsurunu göz önünde bulundurarak partner seçimi yapılmamalı, maliyet unsurunun yanında servis kalitesi, profesyonellik, operasyon kabiliyeti, çözüm odaklı yaklaşım ve servis kalitesinin de önemli kriterler olduğunu unutulmamalı. Firmanın uzmanlık alanları araştırılmalı lojistik sektörü bir çok hizmetten oluştuğu için her lojistik firmasının her konuda uzman olamayacağını unutulmamalı. Örneğin Denizyolu taşımacılığında uzman bir firmadan Karayolu hizmeti almak zaman ve para kaybına da yol açabilir. Çalışacak firma mutlaka araştırılmalı mümkünse referans istenmeli değilse web sitesini inceleyerek internetten farklı bilgiler toplanmalı. Firmanın sektördeki bilinilirliği de fikir verecektir. Çalışacak firmanın ekibi de çok önemlidir. Yapılacak iş yükünü karşılayacak sayıda ve yeterlilikte mi? Ekipteki elemanların deneyimleri, operasyonel kabiliyetleri, kriz yönetim becerisi gibi yeteneklerini mutlaka sorgulanmalı. Kurumsal kültür de incelenmesi gereken bir konudur. Firma seçerken en önemli konuların başında çalışacak lojistik firmasının yerel ve uluslararası arenada güçlü bir acenta ağı olup olmadığı konusudur. Firmanın ürün getirilecek veya gönderilecek bölgedeki yerel acenteyle ilişkisi sorgulanmalıdır. Mümkünse, oradaki acentenin güvenilirliğini hem internetten hem de değişik kanallardan araştırmak gerekir. Çalışacak firmanın finansal güvenilirliğini ödeme gücü de araştırılmalıdır sonuçta tüm bu lojistik hizmetler belli bir maliyet gerektiriyor, bu maliyetleri karşılama yeterliliğinde olmayan Lojistik firmaları yarı yolda bırakabilir” dedi.
SDT Logistics Genel Müdürü Taner Çalışkan, farklı bir hizmet anlayışı sunmak, lojistik sektöründe alışılagelmişin dışında bir tarz buluşturmak gayesiyle 2006 yılında şirketlerini kurduklarını ve bugüne kadar verdikleri tüm Havayolu Taşımacılığı , Denizyolu Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetlerini başarıyla sürdürdükleri SDT Logistics Türkiye’nin en iyi hizmet veren şirketlerinden biri olarak bilindiğini belirtti.