Lokomotif Fabrikasında Hayatını Kaybeden İşçi İçin Eylem
Eskişehir’de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ’de (TÜLOMSAŞ) dün meydana gelen iş kazasında bir işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle protesto gösterisi düzenlendi.
TÜLOMSAŞ önünde düzenlenen protesto gösterisinde; Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Tabip Odası, TMMOB, İKK, DİSK ve KESK ortak basın açıklaması yaptı. İlk olarak BTS adına konuşan Şube Başkanı Ersin Cem Paralı, TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğünde Dişli Takım Atelyesi Tekerlek Tornahanesi’nde Halil Taykaya adında bir işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Paralı, "Taykaya gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadan çıkarıldığı vince bakım yaparken 11 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetmiştir” dedi. Vefat eden Taykara’nın Makron adında bir taşeron firmada çalıştığını aktaran Paralı, “Bakım fabrikası, sorumluluk alanında bu işi taşeron firmalara vererek koruyucu giyim malzemeleri, emniyet kemeri ve başında sorumlu personeli olmaksızın çalıştıranlar bu cinayete çanak tutmuştur” diye konuştu.
"ÖNCEKİ YIL BİR İŞÇİ DAHA ÖLDÜ"
Paralı, hayatını kaybeden işçinin ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi. TÜLOMSAŞ’ta daha önceki yıl Hüseyin Saraçoğlu adında bir işçinin de iş kazasında öldüğüne dikkat çeken Paralı, burada yaşananların işçi sağlığı ve güvenliğinin bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasından kaynaklandığını, yeni ölümlerin kaçınılmaz olduğunu, bunu daha önce de söylediklerini anımsattı. Paralı, “Ne yazık ki geçen sürede AKP hükümeti işçi sağlığı ve güvenliği için tedbirler almayı, denetimleri artırmayı, katliamların sorumlularını en ağır şekilde cezalandırmayı değil, unutturmayı, kanıksatmayı ve sömürü çarkının devamını sağlamayı ilke edinmiştir. Meclis’te görüşülen torba yasanın içeriği, bu anlayışın en temel göstergesidir” şeklinde konuştu.
Paralı, TÜLOMSAŞ yönetiminin başta genel müdür olmak üzere artık hesap vermesi gerektiğini, mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini kaydetti. Daha sonra söz alan Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz ise, İstanbul’da yaşanan işçi ölümlerinden kısa bir süre sonra benzer bir "iş cinayetine" tanıklık ettiklerini belirtti. Yılmaz, hükümetin Meclis’ten geçirerek yasalaştırdığı son taşeron çalışma yasasının sadece taşeron çalışmayı değil, iş kazalarını ve iş cinayetlerini de dayattığını öne sürdü. Yılmaz, yargıyı göreve davet ederek TÜLOMSAŞ yönetimini istifaya çağırdı.