Madde Bağımlısı Gençlerin Hayata Tutunma Çabasi
Alkol, sigara ve madde bağımlılığından kurtulmak isteyen Sultangazili gençler, ‘Gençler için gençler’ projesiyle yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Arkadaş kurbanı olarak sigara, alkol gibi alışkanlıklara sahip olduklarını söyleyen çoğu çocuk olan gençlerin hikayeleri sokakların ne kadar ürkütücü olduğunu gözler önüne seriyor.
Halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden madde bağımlılığı kullanımı hem dünyadaki hem de ülkemizdeki gençleri tehdit etmeye devam ediyor. Gençlerden birçoğu arkadaş ortamında kötü alışkanlıklara başlıyor. Her yıl yüzlerce kişi madde bağımlılığından hayatını kaybediyor. Ölümlerin biran olsun önüne geçmek için de birçok kurum ve kuruluş çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Sultanbeyli Belediyesi, Sultanbeyli Kaymakamı ve Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen ‘2014 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı’ çerçevesinde ‘Gençler İçin Gençlerle Projesi’ni hayata geçirdi. Henüz bir aylık olan projenin tanıtımı ise eğitimciler, üniversite öğrencileri, üniversite ve belediye personeli olmak üzere Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“TOPLANTILARIMIZDA UYUŞTURUCU KONUSU AĞIR BASTI”
Bir ülkenin refahının gelişmesinin ancak iyi gelişmiş gençlerle olacağını söyleyen Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, gençlere yapılan yatırımların geleceğe yapılan yatırımlar olduğunu bu yüzden bütün projelere gençleri yerleştirdiklerini söyledi. Akşemsettin mahallesinde gerçekleştirilen toplantıda uyuşturucu konusu üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyen Başkan Keskin, bu yüzden böyle çalışmaları yapmayı değerli bulduklarını ifade etti.
“İKİ ARKADAŞIM ÖLDÜ DİĞERLERİ BANA DUA EDİYOR”
Proje kapsamında risk grubunda bulunan gençlerin sosyal ve ekonomik hayata katılımları sağlanacak; gençleri bilgi, yetenek ve becerilerine uygun eğitim ve iş alanlarına yönlendirecek atölyelerde eğitimler veriliyor. Eğitimlere katılan 17 yaşındaki Abdurrahman Çelik, büyüklerinin ‘eğer okursan bir şey olmazsın’ dedikleri için okumadığını söyleyerek şöyle konuştu: “Çevremde tüm maddeleri kullananlar var, kullanmayanlar var. Hafta sonları yani izinli olduğum zaman bana al bunları kullan diyorlardı. Ben sadece bu maddeler arasından sigarayı kullandım. Şimdilik ara sıra içiyorum ama inşallah bu eğitimlerle sigarayı bırakacağım.”
Çelik, birkaç arkadaşını buraya yönelttiğini belirterek "Diğer arkadaşlarım da pek olumlu yönden bakmadığı için iki kişi öldü. Buraya gelen arkadaşlarım da sağolsun bana dua ediyorlar” diye konuştu.
“AİLEM SİGARA İÇTİĞİMİ DUYDUĞUNDA ŞİDDET UYGULADI”
Okumayı çok istediği halde maddi yönden sıkıntı yaşadıkları için eğitimine devam edemeyen Namık Eraydın (15) da, “Madde kullanan herkes vardır. Sen maddeyi bırakmak istersin o seni bırakmaz. Kimseye bir şey diyemezsin. Ben madde olarak sigara kullandım. Ailem bunu duyduğunda da şiddet uyguladı. Şimdi bıraktım” diye konuştu.
“İÇ İÇ BİR ŞEY OLMAZ DEDİLER İÇTİM”
Sigaraya 11 yaşında başladığını söyleyen 17 yaşındaki Adem Tangaç ise alkol ve sigara kullanımına nasıl başladığını şöyle anlattı: “Eski arkadaşlarım, ağabeyim ve onun arkadaşlarımın ortamına çok girdim. Onlarla rakı içtim. Birayı da içirdiler. Sürekli ‘iç iç bir şey olmaz’ dediler. Sonra iki üç ay geçti. O mahalleden taşındık ve bu projeyle tanıştım. Şimdi tek kötü alışkanlığım sigara inşallah onu da bırakacağım.”
Eğitime katılan bir başka çocuk ise, “Arkadaşlarımın arasında bonzai başta olmak üzere pek çok maddeyi kullananlar var. Bunların içinden bize tavsiye edenler de vardı. Beni çok zorladılar bonzai kullanmam için ama kullanmadım. Bazı arkadaşlarım kullanmak istemediğim için sigaranın arasına koyup içirmeye çalıştı ama kandıramadılar” dedi.