’madencilikte İş Faciaları Ve Sonuçları’ Paneli

’madencilikte İş Faciaları Ve Sonuçları’ Paneli

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Türkiye Mühendis ve Maden Odaları Birliği (TMMOB) işbirliği ile düzenlenen “Madencilikte İş Faciaları ve Sonuçları” adlı panel, Eskişehir ve çevre illerden gelen misafirlerin katılımıyla gerçekleşti.
Eskişehir’de bir otelde düzenlenen panele, ESOGÜ Maden Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Hürriyet Akdaş, Maden Mühendisleri TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri Avukat Volkan Kaya ve Maden Mühendisleri Odası Eskişehir Temsilcisi Ümit Yıldırım başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Panel hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hürriyet Akdaş, geçmiş acıların tekrar yaşanmaması, kamuoyunun sağlıklı bilgi alması ve bu bilgileri uzman kişilerden duyması için bu panelin düzenlendiğini belirtti. Akdaş, gerçekleşen panelin özellikle Maden Mühendisliği’nde okuyan öğrencilere faydalı olacağını düşündüğünü belirterek; “2013 ve 2014 yıllarında oldukça üzüntülü maden faciaları meydana geldi. Özellikle Soma, Ermenek ve Afşin-Elbistan, biliyorsunuz kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Bizde gündemde olsun hem de uzmanların doğrudan bilgileri, yakından izlenimlerini Eskişehir’e getirelim dedik. Çünkü Eskişehir’de de madencilik faaliyetleri oldukça yaygın. Madenlerde çalışan mühendisler var, işçiler var, işverenler var. Bunlara böyle bir panel kapsamında birinci ağızdan bilgiler verilsin diye düzenledik. Katılım için Kütahya’dan Bilecik’ten gelen misafirlerimiz var Maden Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri var. Zaten öğrencilerimizin de duyması gereken bilgiler var. Bu işin uzmanı olmayan kişilerin konuştuğu bazı kirli bilgiler oluyor. Öğrencilerimiz bu panel sayesinde tüm soruları uzman kişilerden doğrudan öğrenme imkanına sahip” şeklinde konuştu.
KURTARMA EKİPLERİNDE EKSİKLİKLER VAR
Panele konuşmacı olarak katılan Mehmet Torun, Soma’da yaşanan facia sonrası kurtarma çalışmalarında eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerden dolayı kurtarma çalışmaları sırasında bir mühendisin de hayatını kaybettiğini vurgulayarak AFAD’ı suçladı. Ermenek’te yaşanan facianın Soma’da yaşanan facia ile aynı olduğunu, kurtarma çalışmalarının ise bilinçsizlikten dolayı aksadığını iddia eden Torun; “Ermenek’te yaşanan facia sonrası olay yerine gittiğimizde, yaptığımız incelemeler sonrası yaşanan facianın aynı olduğunu gördük. Eski imalat dediğimiz önceden çalışılmış bir yerde suyun birikmesi sonucu ocağı su basmıştır. Soma’da eski imalat kısmını gaz dolumu sonucu yaşanan facia, Ermenek’te gaz yerine su ile dolarak yaşanmıştır. Buradaki eksiklik, kurtarma ekiplerinin bilinçsizliği. Mersin’den bir balıkadam polis geldi ve ne yapacağını ne de dalacağı alanı tanımıyor. Ayrıca AFAD’ın kurtarma ekiplerinde bir maden mühendisinin olmaması, nasıl çalışılacağını koordine edememesinden dolayı kurtarma çalışmaları halen sürüyor” dedi.
Panel konuşmaların ardından soru cevap şeklinde katılımcıların soruları ile devam etti.