Malatya’da 21 Teşvik Belgesi İptal Edildi

Malatya’da 21 Teşvik Belgesi İptal Edildi

Malatya’da, 21 teşvik belgesinin iptal edildiği bildirildi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde, Resmi Gazete’de yayınlanan verilere göre, Malatya’da 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi yeni düzenlenen ve iptal edilen teşvik belgeleri belli oldu. 27 yeni teşvik belgesi düzenlenirken, geçen dönemlerde verilen 21 teşvik belgesi ise Bakanlık tarafından iptal edildi.
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, “2014 Yılı Ocak-Eylül Döneminde yeni düzenlenen 27 adet belgenin yatırım tutarı ve sağlayacağı istihdam ile aynı dönemde iptal edilen 21 adet belgenin yatırım ve sağlayacağı istihdam dikkate alındığında bu dönemde yapılacak yeni yatırımlar için öngörülen 749 kişilik istihdama karşın, iptal edilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen istihdam sayısı 975 kişi olduğu görülmektedir. Bu durum Malatya da var olan işsizliği olumsuz etkileyecektir“ ifadelerini kullandı.
Altaş, konuya ilişkin şu açıklama ve değerlendirmeleri yaptı:
“Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve bu dönemde düzenlenen listede Malatya il genelinde 27 adet yeni teşvik belgesi ile 419 milyon TL yatırım ve 749 kişiye iş imkanı sağlanacak. 2013 yılında aynı dönemde 31 adet teşvik belgesinde 1.777 milyon TL. yatırım ve 1.518 kişiye iş imkanı sağlanmasını öngörüyordu. (2013 Mayıs ayında Hekimhan Demirçelik 1.569.Milyon TL’lik. Malatya Belediyesi trambüs için71.6 milyon TL’lik Teşvik belgesi, alınmıştır. Toplam istihdam 650 kişi)
Ocak-Eylül /2014 dönemini kapsayan dokuz aylık sürede Malatya il genelinde yapılması düşünülen 21 adet Yatırım Teşvik Belgesi ise Bakanlık tarafından iptal edildi.
Özellikle geçtiğimiz hafta ilimizde yapılan 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi il istihdam kurulu toplantısında Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlü tarafından açıklanan “Kurumumuza kayıtlı 27 bin 396 işsiz” ifadesi ile 2013 yıl sonu itibarı ile Malatya’da 26 bin 587 kişinin bilgisini birlikte değerlendirince artan işsiz sayısı bizlere geride kalan dönemde işsizliğe çözüm bulunmadığını göstermektedir. Bu gelişmelere göre yeterli ve gerekli önlemler alınmaması halinde Malatya’yı gelecekte zor günlerin beklediği kaçınılmaz olacaktır. Bu durum Malatya ekonomisini olumsuz etkileyecektir.”
İptal edilen yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımı şöyle:
Enerji-1, Madencilik-1 , Hayvancılık-1, Gıda-6, Sağlık-1, Tekstil-1, Turizm-1, Eğitim-1, Ulaşım-1, Madeni Eşya-3, Altyapı-1, Diğer-3”