Malatya’da Başbakan Hazırlığı

Malatya’da Başbakan Hazırlığı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Ağustos günü Malatya’da düzenleyeceği miting için hazırlıklar tamamlandı gibi.
7 Ağustos Perşembe günü saat 15.00’de yeni belediye yanındaki alanda halka hitap edecek olan Erdoğan, daha sonra Gaziantep’e gidecek.
Bu arada, miting alanında, vatandaşların sıcaktan etkilenmemesi için saha soğutma ve nemlendirme sistemi kullanılacağı, bu sistem ile miting alanının ciddi oranda serinletilerek vatandaşların sıcaktan etkilenmesinin önüne geçileceği bildirildi.
Diğer yandan, Vali Vasip Şahin’de bir basın mensubunun hazırlıklarla ilgili sorusuna, “Vilayetimizin üzerine düşen özellikle, seçim yasakları olduğu için, güvenlik tedbirlerini almaktır. Güvenlik başta olmak üzere yapılması gereken işlerin kontrol, denetimleri yapıp takip ediyoruz hiçbir eksiğimiz yoktur. Malatya Başbakanımızı ağırlamaya hazırdır. Miting alanında vatandaşlarımızın da emniyet güçlerine yardımcı olmaları bekliyoruz. Şu ana kadar hep Malatyalıların desteğini aldık. Tedbirler ve kontrol noktalarında ister istemez arama yapmak durumundayız. Vatandaşlarımız bu konuda bize anlayış gösterip, anlayışlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Vali şahin, Erdoğan’ın Malatya mitingi dışında bir başka program görülmediğini de belirterek, “Ancak ani değişiklikler olabilir. Hükümet işi görüşmeleri olabilir. Sayın Başbakanımızın ihtiyacı ve takdire göre programda değişiklik olabilir” dedi.
Öte yandan, Erdoğan için Malatya büyükşehir belediyesi görevlileri de çevre yolunda çim ve çiçek alanında düzenleme çalışmaları yaptıkları görüldü.
Bu arada, AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Malatya'yı "Battalgazi'nin, Niyazı Misri'nin şehri" diye tarif ettiğini hatırlattı. Şener, bu sevgiyle Ulaştırma, haberleşme, Eğitim, Sağlık, Adalet, Orman ve Su işleri, enerji, çevre, Toki, tarım ve hayvancılık, spor, turizm, vakıflar, teknoloji, Köydes, spor, üniversite ve bir çok alanda 8 milyar liranın üzerinde yatırım ve desteğin 12 yılda gerçekleştirildiğini söyledi.
"MALATYA KAZANDI, TÜRKİYE KAZANDI"
12 yıl'da yapılan yatırımlarla Malatya'nın ihracatta 4 kat büyüdüğünü söyleyen Şener, "Malatya'ya, yapılan yatırımlarla üreten, ürettiğini dünyaya pazarlayan bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. 2002 yılında Malatya 72 Milyon dolarlık ihracat yapılırken, bugün bu rakam 300 Milyon dolar seviyelerine çıktı. Üretip, kazanan Malatya ülkemize de kazandırdı. 2002 yılında 108 Milyon lira vergi veren Malatya bugün 511 Milyon lira seviyelerinde vergi verir hale geldi. Son 12 yılda Malatya kazandı, Türkiye kazandı"dedi.
ÜRETİME DESTEK
Üretim yapan çiftçiye büyük destek verildiğini söyleyen Şener, "2003 ile 2013 yılları arasında Malatya çiftçisine 406 milyon liralık destek verildi. Malatya'ya ayrılan tarımsal destek ödemelerini 12 yılda 2 Kat arttırarak 23 Milyon liradan 46 Milyon liraya, hayvansal desteği ise 100 kat arttırarak 181 bin liradan 18 Milyon liraya çıkarttık. Üretimi arttırmak için Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında bulunan Malatya'ya yapılan yatırımlar ile 173 bin dekar arazi sulamaya açıldı. DAP projesiyle ekonomiye yıllık 1,4 Milyar dolar katkı, 1,5 milyon istihdam sağlanacak" ifadelerini kullandı.
EĞİTİM VE SAĞLIĞA BÜYÜK YATIRIM
“12 yılda büyük eğitim yatırımı gerçekleştirildi “ diyen Şener, "Malatya'ya 12 yıl içerisinde bin 504 yeni derslik inşa edilerek Orta öğretimde 36 kişilik sınıflar yerine 27 kişilik modern sınıflara bıraktı. Artık ücretsiz kitapların yanında tablet bilgisayarlı eğitimde başladı. İnönü Üniversitesine 12 yılda açılan 6 fakülte, 3 yüksek okul, 9 araştırma ve uygulama merkezi ile 2002'de 16 bin 622 olan öğrenci sayısı 29 bine çıktı."şeklinde konuştu.
Sağlık alanında yapılan yatırımların sürdüğünü ifade eden Şener, "Malatya'ya yapılan sağlık tesisleri ve hastaneler ile bin 729 olan yatak sayısı 2 bin 327'ye çıkartıldı ve koğuş sisteminden konforlu oda sistemine geçildi. Şimdi ise Kamu-Özel ortaklığı ile 450 yataklı sağlık kompleksi yapılıyor" dedi.
ULAŞIM DA TARİHİ BAŞARI
Cumhuriyet tarihinde yapılmış bölünmüş yolun 7 katı 12 yılda yapıldığını belirten Şener, "Malatya'da 2002 yılına kadar 36 kilometre bölünmüş yol yapılmışken 2002-2013 yılları arasında 261 kilometre bölünmüş yol yaparak Malatya’nın toplam bölünmüş yol mesafesi 297 kilometreye çıkarıldı. Malatya'yı diğer illere, ilçelere bağlayan kara yolu ağını bin 117 kilometreye ulaştı. Hava alanı halkın yolu oldu. Malatya Hava alanı son 12 yılda yapılan yatırımlarla 89 bin yolcu taşınırken bu rakam 600 bine çıktı” ifadelerini kullandı.
HER ALANDA YATIRIM
Malatya'ya her alanda yatırımlar yapıldığını anlatan Şener şunları söyledi:
"Malatya’da 2002 yılında 4 bin 596 olan sporcu sayısı 2013 yılında 6 kat artarak 31 bin 127’ye ulaştı. Ayrıca Malatya'ya UEFA standartlarında 25 bin kişilik stadyum çalışmalarında ise sona gelindi. Organize sanayi bölgeleri kazandırarak ve yatırımcıya kolaylıklar sağlayarak 2002 yılına kadar 5 bin 476 kişi istihdam edilirken, 2013 yılı itibariyle toplam 15 bin 369 kişi istihdam ediliyor. Köydes ile 758 birimin su sorunu, bin 431 kilometre asfalt, bin 539 kilometre stabilize yol ile yapılarak yol sorunu çözüldü, yolu, suyu olmayan köy kalmadı. Toki tarafından 11 bin konut, 5 lise, 6 ilköğretim okulu, 1 kreş, 5 hastane, 2 sağlık ocağı, 5 aile sağlık merkezi, 10 cami, 2 pansiyon, 1 sevgi evi, 1 kütüphane, 1 engelsiz yaşam merkezi, 8 ticaret merkezi kazandırıldı. Türkiye'nin 72 ili gibi Malatya'da 2005 yılında doğal gaz ile tanıştı. Sosyal yardım programı çerçevesinde ise çocuklarımızın okuması için 33 bin 108 kişiye yardım, eşi vefat eden 3 bin 528 kadına maaş, yoksul 107 bin vatandaşımıza sağlık güvencesi sağlandı. 24 bin 990 yaşlı ve engelli vatandaşımıza ise evde bakım maaşları bağlandı."
MALATYA'NIN DEĞERLERİ UNUTULMADI
Projelere Malatya'nın yetiştirdiği değerlerin ismi verildiğini ifade eden Şener, "Malatya'nın yetiştirmiş olduğu değerleri hiç unutmadık. 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın ismini Kapıkaya Barajına verildi. Boztepe Barajına ise Recai Kutan'ın ismi verilerek bu ülkeye hizmet edenleri unutmadık" dedi.