Maliye Bakanı Şimşek Ekonomistlere Reform Paketlerini Anlattı
ANTALYA (İHA) – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Ekonomi Kurumu’nun Antalya Kemer’de düzenlediği 4. Uluslararası Ekonomi Konferansı’ndaki "Küresel İstikrar ve Büyüme ve İktisadın Durumu" başlıklı toplantıya katıldı.
Kemer’in Beldibi Mahallesi’nde bulunan Akka Antedon Oteli’nde Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen ve 24 ülkeden katılan ekonomistlerin 238 bildirinin sunulacağı konferansa, Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Antalya Valisi Muammer Türker, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Kemer Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Yasin Berçin, Kemer Emniyet Müdürü Muhittin Ergen katıldı.
“FENA OLMAYAN PERFORMANS ORTAYA KOYDUK”
Yapısal reform gündemine ilişkin görüşlerini paylaşmak istediğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye çok kısa bir şekilde siyasi istikrarla birlikte reform olursa başka ülkelerle arayı kapatma imkanımız olur. Burada en önemli konu öncelikle reformlardır. Türkiye son 10 yıl içerisinde aslında küresel krize rağmen, Avrupa Ülkesindeki borç krizine rağmen etrafımızdaki jeopolitik gerginliklere rağmen, Arap Baharı sonrasındaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye fena olmayan bir performans ortaya koymuştur. Yüzde 5 civarında büyümüştür" dedi.
“SANDIK PERFORMANSI İSTİKRAR GÖSTERGESİ”
Konuşmasında ülkede istikrarın önemine işaret eden Bakan Şimşek, Ak Parti’nin 2014 yerel seçimlerindeki performansını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranını ve Eylül ayında yapıldığı belirtilen "bugün seçim olsa kime oy verirdiniz?" anketinin sonuçlarını dile getirerek, "Mahalli seçimlerde benim bağlı bulunduğu parti çok güçlü bir performans gösterdi. Türkiye’deki mahalli idarelerin yüzde 60’ına yakın bir bölümünü kazandı. Başbakanımız Cumhurbaşkanı oldular. Milletin çok güçlü bir desteği var. Bu çok önemli çünkü siyasi istikrar olmadan gelişmekte olan ülkelerde yol katetmek kolay değil. Genel anlamda güçlü hükümetler gerekiyor" diye konuştu.
BİN İKİYÜZ REFORM PAKETİ ÇALIŞMASI
Önlerine koydukları 2023 vizyonu olduğunu hatırlatan Bakan Mehmet Şimşek, uzun süredir reform programı üzerinde çalıştıklarını belirterek, "25 tane dönüşüm alanı tespit ettik. 25 alana ilişkin bin 200 üzerinde reformdan bahsediyoruz. Bu alanlar Türkiye’nin katma değer zincirini yukarı çıkması için, tasarruflarını arttırması için, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için, eğitimde kaliteyi arttırmak için bu 25 alan birçok alanı kapsıyor. 2015-2019 yılında Türkiye’de yeni seçim olmayacak. Eğer 2015 seçimlerini de şu andaki kamuoyu yoklamaları çerçevesinde güçlü bir destekle biz kazanabilirsek bu reform programını uygulayarak Türkiye’yi tekrar yüksek bir konuma oturtabileceğiz" dedi.
Bakan Şimşek, daha sonra bankacılık sistemi, krediler, hane halkının borçlanması, eğitim, sağlık, insana yatırım, Ar-Ge bütçesi, altyapı, iş gücü piyasası, kadınların iş gücüne katılımı, enerji gibi konulardaki durumu ve reform hedeflerini anlattı.
KAYITDIŞI, REKABETİN ÖNÜNDE ENGEL
Kayıtdışı ekonominin, rekabetin önünde bir engel oluşturduğunu belirten Bakan Şimşek, vergileri artırmadan vergi gelirlerini artırmanın yolunun da kayıtdışını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Rekabeti arttırmamız lazım, Türkiye’deki bütün ürün piyasalarında ve hizmet sektöründe Türkiye içinde rekabetin artması lazımdır. Rekabetin önündeki en büyük engellerden bir tanesi kayıt dışılıktır. Kayıt dışılıkla mücadelemiz ciddi boyutta devam ediyor. Kayıt dışı istihdamı önemli ölçüde azalttık. Kayıt dışı ekonominin milli gelire oranını da ciddi bir şekilde azalttık. Ama henüz Avrupa Birliği ortalamasına göre kayıt dışı ekonominin büyüklüğü hala arzuladığımız noktada değil. Yeni bir orta vadeli plan üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa Birliği ortalamasına varmak istiyoruz" diye konuştu.