Manavgatlı Muhasebecilere Torba Yasa Bilgilendirme Semineri
Antalya’nın Manavgat ilçesinde Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (MASMO) tarafından muhasebecilere yönelik olarak düzenlenen "Torba Yasa Bilgilendirme Semineri"ne konuşmacı olarak SGK Antalya İl Müdür yardımcısı Adem Bahar Ulu, Manavgat Vergi Dairesi Müdürü Husrev Baş ve Müdür Yardımcısı Ali Yalçın katıldı.
Manavgat Vergi Dairesi Müdürü Husrev Baş ve Müdür Yardımcısı Ali Yalçın seminerde Gelir İdaresi Başkanlığınca 6552 Sayılı Kanun ile ilgili, SGK Antalya İl Müdür Yardımcısı Adem Bahadır Ulu da 6552 Sayılı İşveren Borç Yapılandırılması ile ilgili oda üyelerine bilgi verdi.
MASMO Başkanı Nezih Özgenç, seminer açılışında yaptığı konuşmada, "Bilindiği gibi 6552 Sayılı Torba Kanunu başta biz meslek mensupları olmak üzere tüm Türkiye’de milyonlarca mükellefleri ilgilendiren bir kanun. Seminerimiz üç bölümden oluşacak" dedi.
Manavgat Vergi Dairesi Müdürü Hüsrev Baş, "Aslında 6111 sayılı kanundan bir maddesinden çok farklı bir şey getirmiyor. Biraz daha kısıtlı bir durum. Ama vergi affı olarak aşırı bir beklenti oluşturduğundan dolayı insanlar çok ilgi gösteriyor. Biz bugün burada sizlere daha çok ufak bir genel tekrar ve vergi dairesi ile olan bu kanun yönünden iletişimi veya sorun karşılıklı daha çok çalışma ortamı oluşturalım istedik. Bir sunumdan ziyade çalışma oturumu olarak düşünüyoruz" dedi.
Torba Kanunu olarak bilinen 6552 sayılı kanun ile 5510 sayılı kanunda yapılan düzenlemeler ve prim yapılandırılması konusunda genel bilgiler veren SGK İl Müdür Yardımcısı Adem Bahadır Ulu da, Torba Kanun’da yapılan 3201 sayılı yurt dışı borçlandırılması kanunundaki değişiklikler, doğum borçlanması, prim esas kazançtaki değişiklikler, primlerin yapılandırılması konularında bilgiler verdi.
Türkiye Noterler Birliği Adına Kayıtlı Elektronik Posta Bilgilendirme Sunumu’nu yapan Elektronik Dönüşüm Entegrasyon Bilişim (E-dep Bilişim) Türkiye Satış Direktörü Gürbüz Çolak ise, "Kayıtlı Elektronik Posta Adresi kısaltılması KEPTR 7201 sayılı yasanın 7A maddesi gereği şirketlerin alması zorunlu olan bir KEP adresi. Yani mail adresi. Bunun standart e-posta adresinden farkı şu; gönderdiğiniz her mail noter tasdikli delil niteliği taşıyor. Yani resmiyet taşıyor. Bu uygulama ilk çıkış amacı kamunun şirketlere göndereceği tebligatlar ile ilgili düşünüldü ama insanlar KEP’i tanıdıkça, KEP adresi oturdukça zorunluluğunun yanı sıra şirketlerin, kişilerin günlük işlerini kolaylaştıracak, notere gidiş gelişleri azaltacak çok önemli bir hizmet olduğu anlaşıldı" dedi.
Türkiye’de 35 ilde şirketlere hizmet verdiklerini ifade eden Çolak, şunları söyledi:
"Bu uygulamanın yasal zorunluluğu 7201 sayılı 7A maddesi 2011 yılında ilave edildi. Aynı zamanda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 18 nolu kanunda, tebligat ile ilgili ne kadar kanun varsa hukuk literatüründe hepsi içerisine girdi. Elektronik Posta Adresi yoluyla şirketlerde tebligat yapılması zorunludur. Türkiye’de 2011 yılında resmi gazete de yayınlandıktan sonra 19 Ocak 2013 Yılında yürürlüğe girdi. Bir şekilde şirketlerde yavaş yavaş bakıldı buna kurumlara öncelik tanındı ve şirketlere de zorunluluk getirildi. En son geçtiğimiz Haziran ayı 2014 yılında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 9A maddesi geldi. Bu maddenin henüz yönetmeliği yayınlanmadı ama içeriği 7A maddesindeki usul ve esaslara bağlı kalınmaksızın gerçekleşen 9A maddesi içeriği terörle mücadele kanununun çerçevesindeki şirket ya da değil. Özel kurum ve kuruluşların tamamı KEP adresi alma zorunluluğu geldi. Bu KEP adreslerine gelen mailler ile tebligatlardan kaçma şansı yok artık kimsenin. Ben bu gün arkadaşlara bu konuları anlatacağım. Konu hakkında kafalarına takılan soruları da cevaplamaya çalışacağım."