Manavgat’ta Artık Su Taşkını Yaşanmayacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından 19 Ocak 2011 yılında temeli atılan Manavgat Naras Barajı tamamlanarak su tutmaya başladı.
NVS İnşaat Şirketi tarafından yapılan ve 100 milyon 92 bin TL’ye mal olan barajda sona gelindi. Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13 Bölge Müdürlüğü tarafından Naras Barajı’nda su tutma töreni düzenlendi. Törene, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya DSİ 13 Bölge Müdürü Turkay Özgür, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ahmet Yurdagül, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, NVC İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Gürsesli ve diğer yetkililer katıldı. Törende 131. Merkez Şube Müdürü Ferhat Köseoğlu tarafından baraj yapımı ve kullanımı ile ilgili brifing verildi. Daha sonra Vali Öztürk, DSİ Bölge Müdürü Özgür ve diğer yetkililer birlikte düğmeye basarak barajın su tutmasının startı verdi. Törende günün anısına DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, Vali Sebahattin Öztürk’e Naras Barajı’nı anlatan cam plaket takdim etti. Törenin ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Sebahattin Öztürk, Naras Barajı’nın Manavgat’a Antalya’ya ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Naras Barajı’nın en önemli özelliklerinin Manavgat’ta yaşanan taşkınları önleme ve kapalı borulu sulama sistemi ile sulanan tarım arazilerinin artırılacağını ve Manavgat’ta yaşanan su baskınlarının artık yaşanmayacağını ifade eden Vali Öztürk, "Daha önce yapılmış olan Oymapınar ve Manavgat Barajı ile Manavgat Irmağı kısmen kontrol ediliyordu ancak Naras Deresi’nden Manavgat Irmağı’na kontrolsüz su gelmekteydi. Su baskınları yaşanmaktaydı. Şimdi bu barajla birlikte Manavgat’ın su baskınına uğraması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bir başka önemli hususta 75 bin dekar yakın arazinin damlama sulama ve cazibe sulama ile sulanabilir haline gelmesidir. Daha önce 54 hektar yani 50 dönüm alan tamamen pompajla sulanıyordu ve maliyetli bir sistemdi. Artık günümüzde hem cazibe hem de damlama sitemi teşvik ediliyor. Bu da büyük oranda buna hizmet edecek. Barajımızın hem sulama hem de enerji boyutu var. Naras Barajı’nın yapılmasından dolayı Oymapınar Barajı’nda üretilen enerjiye ek olarak yılda 20 megavatlık daha enerji üretimi sağlanacak. Antalya ve Manavgat için çok önemli bir yatırıma kavuşmuş olduk. Bunun yapımında karar verilmesinde başta hükümetimize, bakanımıza, DSİ yetkililerine, şirkete ve tüm çalışan personele teşekkür ediyorum. Açılış töreninde inşallah en kısa zamanda yapılır" dedi.
Antalya DSİ 13 Bölge Müdürü Turkay Özgür de Naras Barajı’nın ülke ekonomisine yaklaşık 30 Milyon lira katkı sağlayacağını belirterek, "DSİ 13 Bölge Müdürlüğü olarak eserin ortaya çıktığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Temelden 78 metre yüksekliğinde ve silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde olan Naras Barajımız 104 milyon 30 bin metreküp depolama hacmine sahiptir. Törenini gerçekleştirdiğimiz su tutma programımı 3 aşamada gerçekleştireceğiz. Naras Barajı’nın asıl amacı Manavgat’taki taşkınları önlemek ve sulama amaçlı kullanılmasıdır. Yıllık 30 Milyon TL’lik ekonomiye bir katkısı olacaktır. Ayrıca Oymapınar’da daha fazla elektrik üretilmesi sağlanacaktır. O yüzden Manavgat, Antalya ve ülkemiz için çok önemlidir. DSİ olarak projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Kapalı boru sistemli sulama projemizin yapımı ise devam etmektedir” dedi.