Masak “organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik Ve Sosyal Etkilerin Tespiti Ve Analizi" Sempozyumu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İşin bir organize, terör, uyuşturucu gibi organize suç boyutu var ama bizce en önemli boyutu suç gelirleridir. Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım. İşin parasal boyutunu, bu örgütlerin parasal kaynaklarını biz kurutmazsak maalesef arzulanan başarıyı sağlayamayız” dedi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nca (MASAK) düzenlenen "Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik ve Sosyal Etkilerin Tespiti ve Analizi" sempozyumunun açılışı Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bildiğiniz gibi artık suçlar bireysel olmaktan çok örgütlü, organize bir nitelik taşımaya başladı. Aslında küreselleşmeyle birlikte organize suçlar artık sınırları da aşmaya başladı. Bireysel, basit suçlardan çok bugün aslında üzerinde tartışacağımız konular organize suçlardır. Zaman zaman da sınırları aşan suçlardır. Bunlarla mücadele hakikaten ulusal ve uluslararası hem bir işbirliğini gerektiriyor, ulusal kurumlar arasında eşgüdümü gerektiriyor. Hem de çok ciddi bir uluslararası işbirliğini gerektiriyor” diye konuştu.
“O BÖLGELERDE KALKINMA DA, BÜYÜME DE SINIRLI OLUYOR”
Organize suçların yoğun olduğu bölgelere, ülkelere, şehirlere yatırım çekilemediğine değinen Şimşek, “O bölgelerde kalkınma da, büyüme de sınırlı oluyor. Ülkemizden örnek vereyim. Uzun süredir 30-40 yıllık Türkiye’de bir terör gerçeği var. Ondan dolayı Güneydoğu Anadolu’ya, Doğu Anadolu’ya sizde takdir edersiniz ki, güçlü insan kaynağına rağmen, çok verimli topraklara ve diğer zenginliklere rağmen maalesef arzulanan büyüme, kalkınma ve yatırımları çekme anlamında arzulanan performans ortaya konulamadı. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi oradaki suç yoğunluğunun yüksek olması. Burada kast ettiğim unsur tabi ki organize suç” ifadelerini kullandı.
“SUÇ ÖRGÜTLERİNİN PARASAL KAYNAKLARINI YOK ETMEMİZ LAZIM”
Suçların yoğun olduğu bölgelerde, ülkelerde devletle fertler arasında toplumsal sözleşmenin de bozulmasına neden olan önemli bir unsur olarak ortaya çıktığını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:
“İşin bir organize, terör, uyuşturucu gibi organize suç boyutu var ama bizce en önemli boyutu suç gelirleridir. Suç gelirlerinin tabi ki aklanmasıdır. Sadece polisiye tedbirlerle biz organize suçlarla mücadele edemeyiz. Burada istihbarat çok önemli, burada kurumlar arası eşgüdüm işbirliği çok önemli. Suç örgütlerinin parasal kaynaklarını yok etmemiz lazım. Bu suç örgütleriyle mücadelede gerçekten arzulanan sonucu doğurur. İşin parasal boyutunu, bu örgütlerin parasal kaynaklarını biz kurutmazsak maalesef arzulanan başarıyı sağlayamayız.”