Mavi Marmara Şehitlerinin Ailelerinden, Belgelerin İnterpol’e Gönderilmemesine Tepki
Mavi Marmara’da şehit olanların aileleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Mavi Marmara olayı ile ilgili talep ettiği bilgi ve belgelerin, Türkiye tarafından İnterpol’e gönderilmediğini öne sürdü.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Mavi Marmara davasında 26 Mayıs 2014’te İsrailli generaller dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında yakalama kararı çıktı. Ayrıca mahkeme sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Aradan 6 ay geçmesine rağmen mahkemenin talebinin İnterpol’e bildirilmemesi üzerine şehit aileleri, eylem düzenledi.
Yakınlarının uğradığı hukuksuz saldırı karşısında adalet için hukuki sürece başvurduklarını söyleyen Şehit Cengiz Songür’ün oğlu İsmail Songür, şunları söyledi:
“2 yıl gibi uzun ve zorlu bir süreç sonunda 29 Mayıs 2012 tarihinde 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başvurumuz kabul edildi ve İsrailli katil generaller ve operasyona katılan askerlere karşı dava açıldı. Dava sürecinin 2. yılında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan davada verilen kırmızı bülten ile yakalama kararı alınmıştır. Adalet Bakanlığı mevzuata aykırı olarak, usulsüz bir şekilde Dışişleri Bakanlığı’nın ‘olur’ una sunmuştur. 6 Haziran 2014’te verilen karar, Dışişleri Bakanlığına ulaştığı halde bekletilerek İnterpole gönderilmemiştir. Bu durum hem hukuka aykırı hem de kabul edilebilir bir durum değildir".
Şehit aileleri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a iletilmek üzere bir mektup gönderildi.