Medav Vakfı, Diyanet’ten Taleplerini Açıkladı
Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV), Diyanet İşleri Başkanlığından taleplerini yaptıklarını yazılı açıklamayla duyurdu.
MEDAV Genel Sekreter Nizamettin Yakışık yaptığı açıklamada, “Herkesin malumudur ki Türkiye’de hatta Orta Doğu’da kangrenleşmiş bir Kürt sorunu vardır. Bu sorunun asıl sebebinin Kur’an’dan ve Sünnet-i Seniyye’den uzaklaşmak olduğu gayet açıktır. Bu son derece önemli meseleyi halletmek için sorumluluk taşıyan herkesin üzerine düşeni hakkıyla yapması gerekir. Sorunu ortadan kaldırmak için var gücüyle çalışmanın vacip olduğu hususu ise ilim ehlinin ve akıl sahibi kimselerin malumudur. Bu bağlamda büyük mesuliyet taşıyanlar, hiç şüphesiz ki alimler ve amirlerdir. Nitekim tarih boyunca da bu topluma tesir eden iki sınıf vardır: O da alimler ve amirlerdir. Bu millet büyüklerine, alimlerine saygılıdır, itaat eder. Alimlerin rolü burada daha çoktur. Ehliyetli seydalar, isterlerse toplumlarını tedenni çukurundan terakkinin zirvelerine çıkarabilirler. Toplum olarak; Türküyle, Kürdüyle bu millet, akan kanın durdurulmasını haykırmaktadır. Kimi “Yeter artık, analar ağlamasın.” derken, diğer tarafta aynı şekilde kimileri de “Êdi bese, bila dayîk ne bigrîn ne jî bên giryandin” şeklinde feryat etmektedir. Bu haykırışlara kulak vermek Allah’ın Rahim isminin tecellisi olsa gerek. Çünkü imanî ve insanî mesuliyet bunu gerektirir” dedi.
“Başta hükümet bütün kurumlarıyla ve STK’lar özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığının ve buna bağlı olarak din görevlilerinin bu meseleye eğilmesi ve bu konuyu cesaretle ele alması halinde bu mesele en az yüzde 80 oranında çözülecektir” diyen Yakışık, “Zira Diyanet her köye, her mahalleye imam ve vaizle doğrudan ulaştığı gibi, bizatihi diyanetin insanlar üzerinde etkisi de bu kurumun misyonu itibariyle yüksektir. Irkçılık hastalığına karşı ve Türkiye tarihinin en büyük problemi olan Kürt meselesinin çözümünde Diyanetin ve İslami cemaatlerin bir duruşu, bir projesi ve katkısı olmalıdır. Diyanet, İslami cemaatler ve dindarlar bu meselede taraf olmalıdır. Adaletin, kardeşliğin, sulhun ve çözümün tarafı olmalıdır. Söz konusu bu müesseselerin kanın durdurulmasında ciddi anlamda katkılarının olması zaruridir. Bu da kararlı bir çözüm iradesini göstermekle mümkün olur. DİB ve İslami cemaatler devletin iradesince ortaya konan çözüm sürecine sahip çıkmalı, bütün kurum ve görevlileriyle bunun idamesi için çalışmalıdırlar. Bu problemin bitirilmesinde dindarların önemli bir sorumluluğu olduğu ortadadır. Çünkü Allah’ın yanında bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek gibidir. Bir insanı diriltmek de bütün insanları diriltmek gibidir. Bununla beraber çözüm meselesinde devletin gerisinde kalmaları taşımış oldukları misyon ile bağdaşamaz. Sözü edilen kurum ve STK’ların bu gibi sosyal problemlerin çözümünde rol almaları elzemdir” diye konuştu.
TALEPLER
Yakışık, Diyanet İşleri Başkanlığından beklenti ve talepleri şöyle sıraladı:
“Medrese mezunlarına statü kazandırılması, Uluslararası islami toplantılarda medrese mensuplarına yer verilmesi, Başkanlık bünyesinde temsil sorununun çözülmesi, Medresede öğretilen kitapların ihtisas merkezlerinde okutulup ve diyanet vakfı tarafından yayınlanarak ülkedeki medreselere sunulması, ayrıca şafii mezhebinin kitaplarına da önem verilmesi. Tebliğ ve irşatta Kürt dilinin kullanılması, Bölgedeki medrese geleneğine ve eğitimine sahip çıkılması, Kürtçe vaaz ve hutbelerin serbestçe verilmesi için imkan sağlanması, Kürtçe eserlerin Diyanet tarafından basılması, Bölgeyi tanıyan ve gönüllü kimselerin atanması, Din Adamlarınca Ortak Akıl Komisyonu / Kardeşlik ve Muşavere Komisyonu kurulması, Her ilde sosyal barışa katkı sağlayacak, insanlar arası problemlere sulh için aracılık edecek kurulların kurulması, Vatandaşlarımızın din görevlileri tarafından zihinsel olarak rehabilite edilmeleri ve bilgilendirilmeleri, Kutlu doğum konferanslarının Kürtçe yapılabilmesi, Kürtçe yayın faaliyetlerine katkı sunulması, Sınav kurullarının adil bir şekilde kurulması, Hutbe ve vaaz’larda kardeşlik temasının hakim olması, ayırımcılığın yapılmaması, Tebliğ ve irşatta Kürtçenin edebi dil olarak kullanılmasının teşvik edilmesi.”