Medyanın Yaşadığı Dönüşüm Değerlendirildi
İstanbul Arel Üniversitesi’nde gerçekleşen ’Geleneksel Medyadan Sosyal Medyaya Sansür’ konulu seminerde medyanın yaşadığı dönüşüm değerlendirildi.
İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi’nde Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Medya ve İletişim Kulübü tarafından, 26 Kasım Çarşamba “Geleneksel Medyadan Sosyal Medyaya Sansür” konulu seminer gerçekleştirildi. NTV Gece Haber Spikeri Buket Aydın, Sosyal Medya Uzmanı Yalçın Arı ve Sosyal Medya Fenomeni Odun Herif nickli Kadir Doğrubakar’ın katılımıyla gerçekleşen seminer öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
Nihat Doğan ve Melih Gökçek’e attığı tweetlerle sosyal medyada ünlü olan Kadir Doğrubakar, sosyal medyada Taksim Gezi Parkı ya da Soma Faciası gibi olaylara anında geri bildirim alındığı için bu düzen ve işleyiş yapısına devletin adapte olamadığını söyledi. Sosyal medyada küfür olmadan da mesajların yerine ulaşabildiğini söyleyen Kadir Doğrubakar, “Gençlerin sosyal medyada küfüre yönelik üsluba başvurmasının nedeni daha popüler olma daha rahat hissettiği ortamda rahatça konuşma fikridir. Küfür olmadan da mesaj yerine ulaşabilir. Melih Gökçekle aramızdaki konuşmalarda en ufak bir saygısızlık yoktur, hukuki bir süreç yaşanmamıştır. Ama bu tweetlerle takipçi sayım 100 binlere ulaştı” diye konuştu. Paylaşımlarını yaparken otokontrol mekanizması kullandığını söyleyen Doğrubakar, “Paylaşımlarımı yapmadan önce ‘Ne kadar Retweet alır, ne kadar favori alır?’ az çok düşünerek otokontrol mekanizması kullanıyorum” dedi.
Sosyal medyada sahte hesaplardan gelen küfür bazındaki yorumlar sebebi ile Twitter hesabını kapattığını söyleyen Buket Aydın, sosyal medyanın bu gibi olayları yaşadıkça gözünde değer kaybettiğini belirtti. Aydın şöyle konuştu: “Gerçek hayatta kimse eşimi yanımda gördüğümde ‘Ne kadar da çirkin, hiç yakışmıyorsunuz, size bakın, adama bakın” diye bir tabir kullanmazken İnstagram’da paylaştığım bir fotoğrafın altına bunu rahatça yazabiliyor.”
Sosyal Medya sayesinde insanlarda yılların birikimi sonucunda üslupların değişik olabileceğini söyleyen Yalçın Arı, insanların fikirlerini özgürce yazma hakkı bulmasından dolayı üsluplarının değiştiğini söyledi. Gençler için geleneksel medyanın doğru bir mecra olmadığını söyleyen Arı, “Sosyal medyayı bu anlamda doğru ve aktif kullanmalıyız” dedi.