Memorial Kalp Ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Barış:

Memorial Kalp Ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Barış:

Memorial Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Barış Durukan, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan ve kalp krizinin tetikleyicisi olan koroner arter hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan en güncel yöntemin, endoskopik safen ven (bacaktaki yüzeysel toplardamar) olduğunu söyledi.
Kullanılan bu yöntemin işlem sonrasında enfeksiyon riskini ve iyileşme süresini azalttığını ifade eden Durukan, “Göğüste basınç hissi, yorgunluk ve nefes alırken zorlanma gibi şikayetlere neden olan koroner arter hastalığının cerrahi tedavisi, koroner arter bypass cerrahisidir. Koroner bypass, hasta kalp akciğer makinesine bağlanarak (pompalı) ya da bağlanmadan (pompasız/çarpan kalpte) yapılabilmektedir. Her iki şekilde de tıkalı damarda, tıkanıklığın ilerisine yeni bir damar dikilmekte ve bu bölgeye kan akışı sağlanabilmektedir” dedi.
ENDOSKOPİK SAFEN VEN ÇIKARILMASI ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR
Endoskopik safen ven çıkarılmasının enfeksiyon riskini azatlığını kaydeden Doç. Dr. Durukan, “Bacaktaki yüzeysel toplardamar olan safen ven kolay ulaşılabilir olması, uzun olması ve kolay çıkarılabilmesi avantajları sebebiyle sol inen arter dışındaki koroner damarlar için günümüzde en sık tercih edilen damardır. Safen ven çıkarılmasının en sık görülen komplikasyonu, bacakta yara yeri enfeksiyonlarıdır. Sıklıkla basit antibiyotik tedavisi ile iyileşebilen bu durum bazen ek cerrahi müdahaleye neden olmaktadır. Nadir olarak ise daha ciddi yara yeri komplikasyonları, yaralar ve vücuda yayılmış enfeksiyonlar görülebilmektedir. Benzer şekilde bacak ağrısı ve sinir arazına bağlı duyu kayıpları, yanma-batma, karıncalanma hissi olabilmektedir. Bu komplikasyonlar oransal olarak az görülüyor olsa da koroner cerrahisindeki ilerlemeler sonrası minimal travma ile safen ven çıkarılması amaçlı endoskopik safen çıkarılması tekniği geliştirilmiştir. Yıllar içinde teknolojideki gelişmelere paralel olarak bu teknik gelişmiş ve son birkaç yılda Avrupa ve ülkemizde de yer bulmuştur. Ülkemizde bu teknik sınırlı sayıdaki merkezde yapılabilmektedir. Teknik cerrahi tecrübe ve altyapı gerektirmektedir” diye konuştu.
AMELİYAT SONRASI AĞRI HİSSEDİLMİYOR
Ameliyat sonrası ağrı hissedilmediğini ifade eden Durukan, “Günümüzde kullanılan iki safen ven çıkarma tekniği vardır. Standart metot da ayak bileği üzerinden başlayarak, ihtiyaca uygun uzunlukta, devamlı ya da köprü şeklinde atlanarak yapılan uzun cilt kesisi ile safen ven bulunmakta ve dallar bağlanarak koroner bypass cerrahisinde kullanılmak üzere çıkarılmaktadır. İhtiyaca göre diz altı, diz üstü ya da kasığa kadar cilt kesilmektedir. Endoskopik safen çıkarılmasında ise diz üstüne yapılan 2 cm’lik ufak bir kesiden safen ven bulunmakta, endoskopik (kameralı) özel malzemeler ile cilt altında başka kesi yapılmadan safen ven serbestlenmekte, dallar yakılmakta ve istenilen uzunlukta safen ven bu kesiden dışarı alınmaktadır. Yara yeri komplikasyonları ve ameliyat sonrası ağrı neredeyse sıfıra yakındır. Yapılan araştırmalar endoskopik yöntem ile yara yeri komplikasyonlarının ciddi ölçüde azaldığını ortaya koymaktadır. Yeni yöntem sayesinde hasta konforu artmakta, damar açık kalma oranları ise benzer seviyede kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
UYGULAMA TEKNİK DONANIM VE CERRAHİ TECRÜBE GEREKTİRİYOR
Türkiye’de endoskopik safen ven çıkarılması uygulamalarını sayılı merkezde yapıldığını belirten Durukan, “Gelişmekte olan ve çok sıklıkla uygulanan koroner bypass cerrahisinde hasta konforunu artırmak ve hasta sağlığını en üst düzeyde korumak amaçlı bu tür uygulamalar, teknik alt yapısı uygun, yeterli cerrahi tecrübeye sahip merkezlerde ileriki zamanlarda daha da yaygınlaşacaktır” dedi.