Mersin İstanbul’da Tanıtılmaya Başlandı

Mersin İstanbul’da Tanıtılmaya Başlandı

Mersin Valiliği himayesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve Mersin İşadamları, Yöneticileri, Sanatçıları ve Akademisyenleri Derneği (MİYSAD) katkılarıyla İstanbul Feshane’de organize edilen ’Mersin Tanıtım Günleri’ başladı. Mersin’in yöresel ürünlerinin tanıtım ve satışının yapıldığı 150’ye yakın standa ilk gün ilgi yoğun oldu.
Feshane’de düzenlenen açılışa, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok, AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MİYSAD Başkanı Mehmet Mazak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve vatandaşlar katıldı. Mersin’in yöresel ürünlerinin tanıtıldığı 150’ye yakın standın açıldığı etkinlikte, cezeryeden Silifke’nin yoğurdu ve bu yoğurttan üretilen lokuma, Çamlıyayla’nın iğne oyasından Bozyazı’nın muzundan üretilen liflere kadar çeşitli ürünlerin satışı ve tanıtımı gerçekleştiriliyor. Etkinlikte ayrıca sahneye kurulan sinevizyon aracılığıyla Mersin kültürü ile ilgili de bilgilendirme yapılıyor. Açılışta konuşan MİSYAD Başkanı Mehmet Mazak, dernek olarak amaçlarının şehir düşüncesine bütünlüklü bakabilmek, mekanları benimsemek,benimsetmek, bulunduğu her yerde Mersin ile heyecan duymak, duyurmak, mutlu olmak, mutlu kılmak ve bu mutluluğu şehre katmak için burada olduklarını söyledi. Mazak, “Fiziksel mekan birlikteliğinin ötesinde bir umut olarak, içten ve samimi duygularımızı da tatmin eden çalışmalarla Mersin ruhunu hayatımıza, Mersin’e ise ruhumuzu katmak için yola çıktık. Sadece bedenlerle değil kalbimizle, türkülerimizle, kadim tarihimizle, şiirlerimizle, sevinçlerimizle Mersin’le yaşlanmak, Mersin’de yaşamak, her yönüyle bizim olan bir şehre birlikteliğimizi sunmak için yola koyulduk. MİYSAD, başta İstanbul olmak üzere Mersinlilerin yaşadığı her yerde Mersin’in gören gözü, tutan eli ve Mersin’in rengi olmayı hedefleyerek altı ay önce kurulmuştur. Mersin’in iktisadi olduğu kadar entelektüel sermayesini de Mersin’in hizmetine sunmayı, tüm Mersinlileri bir olup Mersin’e yeniden hayat katmaya davet etmeyi hedef olarak belirlemiştir MİYSAD. Hızla değişen bir dünyada, sosyal, ekonomik, kültürel ve coğrafik olarak önemli bir konuma sahip Mersin’in bu değişime paralel olarak dinamik ve canlı olması gerekir. Bu dinamizmin sürdürülebilir olması ise hizmet etme ve fedakarlık bilincinin kuşattığı, Mersin kimliğine ait olma isteği bulunan, Mersin’in değer ve anlam haritalarına sahip çıkan, üretken, dünyada yaşanan gelişmelere ayak uyduran aynı zamanda köklerine bağlı, adaletin, gururun, refahın, bilgeliğin, milliyetçiliğin, devletine bağlılığın,aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun simgesi, çığır açıcı bir kadroyla mümkündür” dedi.
BAŞKAN KOCAMAZ: "AMAÇ MERSİN’İ ANLATMAK"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Mersin’den kucaklar, uçaklar dolusu selamlar getirdiklerini söyleyerek, “Tarihi, Yörüklerin samimiyetini, Toroslar’ın havasını, suyunu, Akdeniz’in dalgalarını, meltemini, Mersin’in güzel enerjisini getirdik. Mersin, Türkiye’nin tarihin derinliklerinden günümüze tarihin cazibe merkezi olan en önemli ketlerinden biridir. Türkiye’nin sebze-meyve deposu, tarım başkenti, liman ve ticaret kentidir. Uzun sahili, kumsalları, 4 mevsim batmayan güneşi ile turizmin merkezi olmaya aday bir kent. Batısından doğusuna tarihi hazineleri ile tam bir tarih ve kültür şehridir. Aynı zamanda dinlerin, dillerin, medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Bu kadar zenginliğini içinde Mersin’in tek handikapı bu özelliklerini, güzelliklerini dünyaya, Türkiye’ye anlatamamış olmasıdır. Hepimizin ortak amacı Mersin’i ulusal ve uluslararası arenada her yönüyle en iyi şekilde temsil ettirmek ve anlatabilmektir. Biz bugün bunun için Feshane’deyiz. Sanattan kültüre, spora tüm dinamikleri en iyi şekilde yönetmek gerekiyor. Bu anlamda pek çok proje için kollarımızı sıvamış bulunuyoruz. Özellikle turizm anlamında toprak altında kalan, farkına varılamamış, bilinçsizce tahrip edilen çok sayıda tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için maddi manevi hiçbir destekten kaçınmıyoruz. Havaalanından bugün yetersiz kalan limanına kadar her türlü ulaşım ve lojistik eksikliklerinin tamamlanması için çalışıyoruz. Ekonomisi büyüyen, iş gücü artan bir Mersin için ne gerekiyorsa onu yapmak istiyoruz. Önümüze çıkan her türlü zorluğu aşmaya kararlıyız. Zor oyunu her zaman bozar, biz sorunları çözmekte kararlıyız. Bu sorunları çözerken de herkesin desteğine ihtiyacımız olacaktır. Mersin’in dokusunu, tarihi zenginliğini, samimiyetini yansıtacak organizasyonlar için hep birlikte gayret etmek zorundayız” diye konuştu.
AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten de, Mersinlilere hizmet etmek, ülkesi için her türlü bedeli ödemeye hazır kadınların sesi olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, "Sizler yalnız Mersin’de değil Türkiye’nin her yerinde Mersinli olma ve Cumhuriyete sahip çıkma şuuru il her yerde belli oluyorsunuz. Türkiye’nin incisi olması ötesinde dünyanın kültürel mirasına şahitlik eden bir kent olan Mersin için emek verenlere müteşekkirim. Kız Kalesi’nin UNESCO’nun geçici dünya kültür mirası listesine girmiş olması da ayrıca gurur vericidir” şeklinde konuştu.
VALİ ÇAKACAK: "TANITIM EKSİĞİMİZ VAR"
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise Mersin’in Feshane’de ilk kez yer aldığını vurgulayarak, “Öncelikle ilk defa oldukça için konuşmamın başında organizasyonun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Valiliğin himayesinde yapıldı ki ilin tüm dinamiklerini bir araya getirsin diye. MİYSAD organize etti. Büyükşehir büyük destekte bulundu. Arbella ana sponsor oldu. Odalarımız, STK’lar destek verdi. İlimizin tüm dinamikleri bu ilk organizasyonun gerçekleşmesinde tüm desteği verdiler. Bu kardeşliğin, birliğini en güzel örneği. İstanbul Türkiye’dir. Mersin Türkiye’nin küçük bir örneğidir. Bizler Mersin’i İstanbul’da tanıtırsak, Mersinimizi Türkiye’ye tanıtmış oluruz. Bu nedenle İstanbul’da yaşayan Mersinlilere ve güzel İstanbullulara Mersin havasını teneffüs ettirmeyi amaçlıyoruz. Yayları, binlerce yıllık medeniyetlere beşiklik etmiş ve bu medeniyetlerin miras bıraktığı insanlık mirası eserleri, yüzlerce çeşit tarım ürünleri, organize sanayi bölgeleri, 15 milyar dolar ticaret yapan limanı, serbest bölgesi ile ülkemizin küçük bir örneği, cennetten bir köşesi. Ama biz istiyoruz ki daha fazla tanınsın. Turizmden neredeyse hiç pay almayan Mersin’de daha yapacak çok iş var diyor ve Mersin’i tanıtmak için ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz” dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da bu etkinliğin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Bu etkinlikler Mersinimizin tanıyor. Özellikle İstanbul’da yapılması çok daha önemli. Bu etkinlik ilk kez yapılıyor ama inşallah bu son olmaz. Bunu her yıl yaparsak Mersin’imizin daha fazla tanıtmış oluruz" dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, tanıtım günlerinin açılışını yaptı. Açılışın ardından protokol üyeleri tek tek stantları gezerek, vatandaşlarla sohbet etti.