Mersin’de Köylüye Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, sosyal ormancılık çalışmaları kapsamında ‘mantar üretimi’ konusunda Erdemli’de köylülere yönelik eğitim çalışması başlattı.
Sinap Mahallesi’nde, daha önceden eğitim alan Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü personelleri tarafından, köylülere kayın mantarı (istiridye) miselleri kullanılarak kütüklerde üretime dönük uygulamalı eğitim verildi.
Burada bir konuşma yapan Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, “Bölge müdürlüğümüzün sosyal ormancılık kapsamındaki süregelen çalışmalarına, mantar konusunda farkındalık oluşturma ve yeni bir gelir kapısı açarak yöre insanının yaşam kalitesini yükseltme amacına dönük çabalarımıza bir yenisini daha ekledik. Makro mantarlar konusunda uygulamalı eğitim alan Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü personeli bu bilgilerini, bugün uygulamaya aktarmak amacıyla Sinap Mahallesi’nde kayın mantarı (istiridye) miselleri kullanılarak kütüklerde üretime dönük uygulamalı eğitim gerçekleştiriyor” dedi.
Odun Dışı Ürün ve Hizmetler (ODÜH) Eğitim Semineri’nin ardından Orman İşletme Müdürlüklerinde vatandaşlara uygulamalı eğitimler verilmeye başlandığını hatırlatan Baca, “Bu tür konulara ilgi duyup gelen vatandaşlarımıza kapımız her zaman açıktır. Kooperatif başkanlarının ve mantar konusuna ilgi duyan vatandaşlarımızın en yakın işletme müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde her zaman gereken bilgilendirmenin yapılacağını belirtiriz. Sosyal Ormancılık alanındaki çalışmalarımız asla hız kesmeyecektir” diye konuştu.
Şehir orman ve mesire yerleri konusunda da bilgiler veren Baca, “Vatandaşlarımızın çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilimiz genelinde 1 şehir ormanı ve 19 mesire yeri tesis edilmiştir. Şehir ormanı Yenişehir ilçesi Emirler köyü civarında şehir merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıktadır. Mesire yerlerinin ilçelere dağılımı ise Toroslar 5 adet, Yenişehir 1 adet, Tarsus 2 adet, Çamlıyayla 1 adet, Gülnar 3 adet, Aydıncık 1 adet, Silifke 4 adet, Erdemli 1 adet ve Mut 1 adet şeklindedir. 2014 yılında 10 mesire yerinin daha kuruluş çalışmaları başlatılmıştır” dedi.
Bal ormanları konusuna da değinen Baca, “Silifke 1 adet, Anamur 3 adet, Bozyazı 2 adet, Erdemli 2 adet, Gülnar 4 adet, Tarsus 6 adet, Çamlıyayla 2 adet, Mut 2 adet, Mezitli 4 adet ve Toroslar 1 adet olmak üzere toplam 2 bin 230 hektar alanda 27 adet bal ormanı arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Bu sahalarda, arıcılık açısından önem arzeden türlerle ekim ve dikimler yapılmış, kovan koyma yerleri düzenlenmiş, çeşmeler yapılmış ve arılar ile yabani hayvan türlerinin faydalanacağı can suyu havuzları tesis edilmiştir” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ile Tömük Şefi Serkan Kumaş tarafından köylülere mantar yetiştiriciliği konusunda uygulamalı eğitim verildi.
Eğitime Sinap Muhtarı Necdat Erdoğan, Üzümlü Muhtarı Mustafa Başbilen ile Karayakup, Şahna, Küçük Fındık, Olukönü Mahallesi’nden köylüler de katıldı.