Mersinli Müteahhitlerden Mersin Üniversitesi’ne Tepki
Mersinli müteahhitler, Mersin Üniversitesi’nin Çiftlikköy Yerleşkesi’ne taşınan Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin önüne otel, alışveriş merkezi ve otopark yaptıracağını belirterek, Ankara merkezli yeni kurulan bir firma ile anlaşan üniversite yönetiminin, ihaleyi kamuoyuna duyurmamasına tepki gösterdi. MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Sessiz sedasız hayata geçirilen bu yapılaşma rant iddialarını da beraberinde getirmiştir” dedi.
Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, dernek yönetimi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Mersin Üniversitesi (MEÜ) yönetimini eleştirdi. Adnan menderes Bulvarı üzerindeki dernek binasında gerçekleştirilen toplantıda Ekinci, MEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin olanaksızlıklar nedeniyle 14 yıl Zeytinli Bahçe Caddesi’nde hizmet verdiğini, Mersin Ticaret Borsası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğini de alarak Çiftlikköy Yerleşkesi’ndeki tamamlanan yeni yerine taşındığını anımsattı. Böylece bölgede bir canlılık yaşandığını, insanların rahat ulaşım olanağına kavuşması ve bol oksijenli bir ortamda olmalarına sevindiklerini vurgulayan Ekinci, ancak buranın da hayatsız bir beton yığınına dönüştürülmek istendiğini öne sürdü. MEÜ Tıp Fakültesi’nin 30 milyon lira borcu bulunduğunu iddia eden Ekinci, “Ancak bu borçlanmaya karşın üniversite şimdilerde, 30 bin metrekare kapalı alanı, hastanenin hemen alt tarafına otel, restoran, otopark, banka ve alışveriş merkezi yaptırmak istemektedir. Hem de sosyal tesis adı altında. Bizler, bunun kamuya yarar sağlayacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.
“İHALE NEREDE YAPILDI MERAK EDİYORUZ”
Konuşla ilgili detayları da aktaran Ekinci, MEÜ yönetiminin, 2013 yılının Kasım ayında Başbakanlıktan Çiftlikköy Yerleşkesi’nde bulunan yaklaşık 30 bin metrekare tarlanın inşaat iznini aldığını, 10 Temmuz 2014 tarihinde de Yenişehir Belediyesi’ne ruhsat için başvurduğunu anlattı. Üniversite yönetiminin irtifak hakkı kullanarak söz konusu alan içerisinde sosyal tesis adı altında kapalı-açık otopark, restoran, otel, eczane, bankalar, mağazalar ve medikaller yapılması için 29 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle yapım sözleşmesini bir firmayla imzaladığını ve ruhsat istediğini kaydeden Ekinci, şu anda da çok ivedilikle buranın yapımına başlanmak istendiğini ifade etti. İhalenin nerede yapıldığını, kaç firma katıldığını ve bunlardan yeterlilik istenip istenmediğini merak ettiklerini dile getiren Ekinci, şöyle devam etti: “İhaleyi alan firmadan teminat istendi mi? Madem otel, alışveriş merkezi yapacaktık biz hastaneyi neden taşıdık? Şu anda insanların nefes alamayacak konumda olmalarına biz niye müsaade ettik? Madem bunların yapılacaktı, tamamı bitirilip hastane öyle taşınsaydı. Çünkü insanları, özellikle hastaları inşaatın, o daracık bölgede beton kütleleri içerisinde bırakmaya kimsenin hakkı olmadığını düşünüyoruz. Buranın hemen yan tarafında 100 dönümlük Mersin’de sivil toplu örgütlerinin desteğiyle Kültür Bakanlığı’ndan alınan Nuh’un Gemisi Projesi var. Bu 100 dönümlük yere temel atılmış, bu temel atılan yerde hem otel hem AVM var. Tıp Fakültesi’nin hemen güneyinde. Şimdi bu atıl vaziyette dururken neden hastanenin önünde şu anda özellikle de mevcut yol henüz daha yapılmamışken inşaat yapılıyor, onu merak ediyoruz.”
“ŞEFFAFLIK VE TARAFSIZLIK İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR”
Mevcut üniversite yönetiminin görevinin Ekim ayında sona ereceğine dikkat çeken Ekinci, görev sürelerinin dolmasına 4-5 ay kala üniversite yönetiminin, neden bu işi üstü kapalı bir şekilde ve kamuoyuyla paylaşmadan yaptığını da sordu. Mersin’de üniversiteye yıllardır ciddi katkı sunan işadamları olduğuna işaret eden Ekinci, üniversite yönetiminin kentin müteahhitleri, işadamları ve dinamikleriyle görüşmeden böyle bir girişimde bulunmasını eleştirdi.
İnşaata başlanacak bölge ile Nuh’un Gemisi Projesi’nin yer aldığı bir şema üzerinde ayrıntıları aktaran Ekinci, “29 yıllığına kiraya verilen bu tesis hayata geçtiğinde toplam maliyetini yaklaşık 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde amorti edebilecekken, sadece yapılacak otoparklara dahi kendini 3 yıllık bir sürede finanse edebilecekken, 30 milyon borcu olan üniversite, bu tesisi kendisi işletmek yerine neden 29 yıllığına vermiştir? Devletin ve vatandaşın parasına yazık değil midir?” ifadelerini kullandı.
Sosyal tesis ve otel yapımına karşı olmadıklarının altını çizen Ekinci, “Eğer ki, üniversite yönetimi hastalara ve yakınlarına ucuz fiyat anlayışıyla hizmet vermek istiyorsa elbette ki bunu destekleriz. Zaten temeli atılan otel ve AVM projesi üniversitenin güneyinde Nuh’un Gemisi Projesi’nde mevcuttur. Ancak, amacı dışında ve henüz ihale bile yapılmadan kimin hangi işletmeyi aldığı tüm Mersin’de konuşulurken, hangi firmaların nereyi işleteceği ihale öncesinde belliyken, bu durumun şeffaflık ve tarafsızlık ilkesiyle bağdaşıp bağdaşmadığını sizlerin takdirine bırakıyoruz. Hal böyleyken sessiz sedasız hayata geçirilen bu yapılaşma rant iddialarını da beraberinde getirmiştir. Kamu yararı bu işin neresindedir? Bunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ekinci, asıl düşündürücü olanın üniversitenin bu kadar geniş arazisi varken bunu polikliniklerin önüne yapması olduğunu belirtti. Ekinci, üniversite yönetimiyle konuyu görüşüp görüşmedikleri sorusuna da şu yanıtı verdi: “Mersin Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde yer alan Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) yetkilileri, ilgili kişilerden görüş istediler, maalesef bu konuda bilgi verilmemiş. Bizim de bundan sonra MERYAP olarak teşebbüsümüz olacak.”