Mesleki Ve Teknik Eğitim Toplantısı
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Suphi Öner Öğretmenevi Anamur Salonunda başladı.
Seminerin açılışında, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ve 81 ilden gelen şube müdürleri hazır bulundu. Toplantının yapılış amacına ilişkin konuşan Genel Müdür Yıldırım, 2011 yılında yapılan değişiklikle bakanlık içerisindeki altı birimin Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü çatısı altında birleştiğini kaydetti. Yıldırım, yeniden yapılanma süreci ile yaşanan değişimin olumlu yönde olduğunu belirterek, “Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü olarak asıl gayemiz öğrencilerimizi seçmiş olduğu alanda bir mesleğe hazırlamak. Bu seçmiş olduğu meslekte de hayatını devam ettirmesini sağlayacak bilgi ve becerilerle donatmasını sağlamaktır” dedi.
Merkez ve taşra teşkilatı arasında koordinasyonun önemine değinen Yıldırım, “Mesleki eğitim farklı bir kültürdür. Mesleki eğitim kültürünü devam ettirmek istiyoruz. Sizlerin de illerinizde mesleki ve teknik eğitim veren okul müdürlerinizle sıkı irtibat içerisinde olmanız onlarla bir araya gelmeniz gerekmektedir. Sistemin tüm öğelerinin birbiriyle ahenk içerisinde çalışması gerekir. Biz bu anlayış birliğini sağlamak istiyoruz. Mesleki eğitimde OECD ortalamasının üzerine çıktık. OECD ortalaması yüzde 46, biz ise yüzde 54’ler düzeyini yakalayarak bu ortalamanın üzerine çıktık. Bu nicel gelişme tabii ki tek başına yeterli değil. Bu nicel gelişmenin yanında okullarımızda kaliteyi de öne çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise mesleki ve teknik eğitim alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Fiziki anlamda mesleki ve teknik eğitim veren okullar çok güzel binalara kavuştu. Göreve geldiğim günden bu yana özellikle mesleki eğitime büyük önem verdik. 2007’de 95 bin civarında ortaöğretim öğrencisinin 27 bini meslek eğitimi veren okullara gidiyorken bugün 104 bin öğrencinin 59 bini mesleki ve teknik eğitim veren okullara gidiyor. Yani öğrencilerimizin yüzde 50’sinden fazlası mesleki eğitim veren okullarda öğrenim görüyor" ifadelerini kullandı.
Enerjilerini mesleki eğitimde niteliğin artırılmasını verdiklerine işaret eden Gül, öğrenci sayısındaki artışa rağmen nitelikte aynı düzeyin yakalanamadığını bu nedenle üniversitelerle çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. 2011 yılında Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde açılan meslek lisesinin bu alanda güzel bir örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Gül, “Türkiye’de bu anlamda belki bir ilk olacak bir olayı gerçekleştirdik. Bu okulun tüm giderleri organize sanayi bölgesince karşılanıyor. Okulun burada bulunmasından hem işletmeler hem de öğrenciler çok memnun. Öğrenciler mezun olduklarında organize sanayi bölgesinde bulunan işletmelerde iş sahibi olabilecek” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantının gündeminde yer alan konulara ilişkin katılımcılara bilgi verildi.