Mhp’li Durmaz: “kayısı Üreticisi Mutlaka Desteklenmeli”

Mhp’li Durmaz: “kayısı Üreticisi Mutlaka Desteklenmeli”

Milliyetçe Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, partisi tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Malatya’da tarım ve kayısıda yaşanan sıkıntılar üzerine değerlendirmelerde bulundu.
MHP İl Başkanı Mehmet Demirkaya ve Ülkü Ocakları Başkanı Muzaffer Karaca ile çok sayıda partiliyle birlikte Malatyalı İşadamı Reşat Erdoğan’ın bürosunu ziyaret eden Milliyetçe Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, burada kayısıda yaşanan sıkıntılar hakkında düşüncelerini paylaştı.
Malatya’nın sorunlarını ve problemlerini doğru teşhis edilmeden çözüm getirilemeyeceğini ifade eden Sadir Durmaz, “Asıl mesele Malatya’nın beklentilere nelerdir? Malatya’da iyi yapılanlar olduğu gibi yapılamayanlar, başarılamayanlar ya da yanlış yapılanlar oldu. Bunları baz alarak bundan sonraki süreci doğru ve akıcı yönetmek için söylemlerimizi buna göre belirlemek gerekiyor. Malatya bir tarım şehridir, burayı mercek altına alıp ona göre değerlendirmek yapmak gerekir. Malatya’nın artı ve üstün olduğu taraflarını ön plana getirmek, zafiyet ve sıkıntılarını küçültecek şekilde tespitlerde bulunmak gerekir. Mesela çevre yolundan bahsedildi, kaç yıldır buranın yapılamamış olması büyük eksikliktir. Malatya’nın dünyada tanınmasını sağlayan şey kayısıdır ancak doğal afet veya don olduğu zaman zarar büyüyor. Ben 1987 yılında Malatya’daydım 24 Nisan’da don vakası oldu ve büyük zararlar meydana geldi. Kayısı, diğer tarım ürünleri gibi iklim şartlarından olumsuz etkilenebiliyor, 30 Mart gecesi yine don vakası olmuştu işte burası zaaf alanıdır, bu sıkıntıları çözecek formülleri devreye koymak lazım. Kayısıda sorun olduğu zaman Malatya’nın ticareti de olumsuz etkileniyor tabiki. Dünyada bu tip sorunların aşılması için önemli gelişmeler yaşanıyor, çiçeklenmeyi tozlanmayı geciktirecek metotlar var. Erken dönemlerde yaşanacak don vakalarını biraz geciktirecek 1 hafta 10 gün sarkıtabildiğimiz taktirde bu sıkıntıları ortadan kaldıracak metotlara sahibiz. Hasarı en aza indirecek tedbirleri alabiliriz, nitekim de dünyada bu tip tedbirler alınabiliyor. Mesela elmasıyla tanınan Amasya’da sistemi kurmuşlar belli dönemlerde sulama ile buzlanma yapıyorlar bu çalışmayla tomurcuğu içine alıyor donmaya karşı uzunca süre koruyor ve çiçeklenme dönemi ileriye atıyor, böylelikle o aradaki soğuklardan korunuyor yani " don ve buz" ağacımızı ve çiçeğimizi koruyor. Eskiden ağaçların dibine buz gömülürdü döllenmeyi geciktirsen diye. Şimdi onu yapan ilaçlar var burada çiftçiyi, kayısı üreticisini desteklemek ve teşvik etmek lazım. Dünyada üstün olduğumuzu önemli ürünlerimizden olan kayısıyı ve fındığı kaybedersek zararı biz çekeriz. ‘Daha ucuza başkaları üretiyor ithal edelim ‘ düşüncesi yanlıştır o zamanda birileri derki ‘orada demokrasi daha iyi yönetiliyor siz çekilin’ derler" dedi.
Partililerle sohbet eden Sadi Durmaz, daha sonra İşadamı Reşat Erdoğan’ın Kışla Caddesinde bulunan çalışma ofisini ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.