Mhp’nin Red Oyu Mecliste Kafaları Karıştırdı
Efeler Belediyesi Ağustos ayı 2. toplantısında 2014-2019 yılı stratejik planının görüşüldüğü sırada MHP sıraları red oyu vermesi üzerine kanun tartışmalarına neden oldu. Tartışma sonunda ilgili kanunda yanlış anlaşılma olduğu anlaşılınca plan oy çokluğuyla kabul edildi.
Efeler Belediyesi Ağustos ayı ikinci toplantısı yapıldı. AK Partili Özcan Petekkaya ve MHP’li Mustafa Tolan’ın mazaretli olarak katılmadığı toplantıda 11 madde görüşülürken gündemin 4. maddesi olan stratejik plan üzerinde MHP’nin red oyu kullanması mecliste kanun çıkmazına neden oldu.
Belediye başkanının mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren 6 ay içinde yapılması gereken kalkınma planı ve programı ile bölgenin uygun stratejik planını ve performans programının görüşüldüğü gündemin 4. maddesinde MHP’li ve AK Partili meclis üyeleri Aydın Büyükşehir Belediye Binasının Efeler Belediyesi’ne verilmesi noktasında görüş ve önerilerini belirtti.
İlk olarak söz alan ve stratejik planda yeni bir belediye binasının yapılmasına dair bir hususun olduğunu anımsatan Afşin Burak Öztürk, “Biz parti olarak hali hazırda bulunan Aydın Büyükşehir Belediye Hizmet Binası olarak gösterilen yer aslında Efeler Belediyesi Binası olarak hizmet vermesi gerekmektedir. Bu bina Efelerdeki mahallelerin vergileriyle oluşturulmuş bir binadır ve Efeler Belediyesi bu binaya geçmesi gerekmektedir. Aydın Büyükşehir Belediye Binası şehrin dışında trafiğe ve hizmet vermeye daha uygun bir şekilde yapılmak zorundadır. Bizim tek ve tek isteğimiz bu yöndedir” dedi.
Aydın’ın büyükşehir olmasıyla birlikte komisyon kararıyla belediye binasının mal varlığı büyükşehire devredildiğini kaydeden Evrim Karakoz, meclis olarak bu binayı isteme gibi haklarının olmadığını savundu. Bu konu ile ilgili olarak siyaset yapılmaması gerektiğini de işaret eden Karakoz, bir hak aranması durumunda İl Özel İdarenin malları eşit dağıtılmadığı ile ilgili olması gerektiğini iddia etti.
“BU BİNAYA SAHİP ÇIKMAK BİZİM GÖREVİMİZ”
Aydın Büyükşehir Beldiyesi’nin kullanmış olduğu hizmet binasının Aydın halkının 130 yılı aşkın belediye birikiminden teşekkül etmiş bir binaolduğunu hatırlatan AK Partili meclis üyesi Tahsin Serttaş da“ Biz burada meclis olarak bu binaya sahip çıkmak bizim görevimiz. Bu bina yasal olarak büyükşehire verilmiş olabilir. Başkanımız öncülüğünde bir komisyon oluşturularak sivil toplum örgütleri ile birlikte bu konuda bir kampanya başlatılmalıdır. Büyükşehir bizimle birlikte 17 ilçeye hizmet veren bir kurumdur. Bu binada bizim dışımızdaki 16 ilçenin hiçbir katkısı söz konusu değildir. Öyleyse biz büyükşehre yapılacak olan binayı sahip çıktığımızı göstermek adına bir imza kampanyası başlatalım ve inanıyoum ki Aydınlı bu hakkına sahip çıkacaktır” diye konuştu.
“MEVCUT OLAN BU BİNA BÜYÜKŞEHİR İÇİN DE YETERLİ OLMAYACAKTIR”
Staretejik planla ilgili olarak meclis üyelerinden görüş ve öneri alan Başkan Özakcan, staretejik plan çalışmasının Ağustos ayı içinde yapılması zorunluluğu olduğunu ifade ederek, “Bütçe ve performans programının Ağustos ayı sonuna kadar encümenden geçmesi gerekiyor. Şu anda büyükşehir belediye hizmetlerinin verildiği ve yürütüldüğü bu binayı bizim talep edip bu binada hizmet sunmak fiziken uygun değil. Büyükşehrin hizmet vereceği bir hizmet binası da şuan mevcut değil. Aslında mevcut olan bu bina büyükşehir için yeterli olmayacaktır. Büyükşehir diğer birimleri içinde yeni bir binaya ihtiyaç duyacaktır” şeklinde konuştu.
MECLİSE 15 DAKİKA ARA VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından stratejik planı meclis üyelerinin oylarına sunan Özakcan'ın meclis üyelerinin oyları sonrası'Gündemimizin 5. maddesi oy çokluğu ile kabul edilmiştir' sözleri üzerine Mali Hizmetler ile Park ve Bahçeler Müdürü Sibel Erbaş söz alarak 'meclis üyelerinin performans programı ve faaliyet raporunu reddebilirler ancak stratejik planın meclis üyelerinin oy çokluğu ile değil ancak oy birliği ile kabul edilmesi gerekiyor' dedi. Bunun üzerine bir AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri tepki gösterek 'Oy çokluğu değil, oy birliği aranıyor ise bizim de fikirlerimizin o planın içerisinde yer alması gerekiyor' şeklinde serzenişte bulundular.
Kendilerinin görüşlerinin de alınması ve stratejik planın yeniden oluşması için planın kabulünü içerek maddenin bir ay sonra yapılacak olan bir sonraki meclis toplantısını talep eden MHP'li ve AK Partili meclis üyelerine, Özakcan 'Kanunlar gereği stratejik planı Ağustos ayı içerisindeki meclis toplantımızda meclisten geçirmek zorundayız. Olağanüstü olarak bir yıl içerisinde en fazla 3 kez toplanabiliyoruz. Bunlardan birini kullandık, bir tanesini daha sadece stratejik planın oylanması için kullanmak mantıklı gelmiyor. Bu yüzden AK Partili ve MHP'li meclis üyelerinden verdikleri kararı gözden geçirerek, planı onayladıkları yönde oy kullanmalarını rica ediyorum' şeklinde cevap verdi. Özakcan'ın cevabı sonrası yasal mevzuatta stratejik planda oy birliği aranması gibi bir zorunluluk olmadığı yönünde ısrarcı davranan AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri konuyu grupları ile tartışmak üzere 15 dakika ara istedi. Özakcan bu istek sonrası meclise 15 dakika ara verdi.
"YANLIŞ ANLAŞILMA OLMUŞ"
Başkan Özakcan'ın verdiği ara esnasında belediye koridorlarında tüm parti meclis üyelerinin aralarında fikir tartışması yaparken, ortaya çıkan durumun bir yanlış anlaşılmadan dolayı kaynaklandığı çok geçmeden anlaşıldı.
Aranın ardından tekrar toplanan mecliste Özakcan, "Mali Hizmetler ile Park ve Bahçeler Müdürü Sibel Erbaş'ın, 'Etik olarak stratejik planı muhalefet partili meclis üyelerininde desteklemesi uygun olur' sözü oy birliği şeklinde algılanmış. Stratejik planımızı zaten oylamış ve oy çokluğu ile kabul etmiştik. Bunun için bu maddeyi oy çokluğu ile kabul etmiş sayılıyoruz" şeklinde açıklama yaparak meclis oturumuna devam etti ve geride kalan gündem maddelerini meclisin oylarına sunarak karara bağladı.