Milas’ta Balık Fiyatları El Yaktı
Olumsuz hava koşulları tüm yurtta olduğu gibi Milas’ta da balık fiyatlarını arttırdı. Balık fiyatlarında ortalama 4 liralık artış yaşanırken; en fazla artış 10 lira ile Karedeniz istavritinde yaşandı.
Ülke genelinde etkili olan fırtına kar ve yağmur, balıkçıların denize açılmasını engelledi.
Kötü hava koşulları nedeniyle balıkçıların denize çıkamaması, balık fiyatlarına artış olarak yansıdı. Milas’ta kurulan Salı Pazarı’na gelen vatandaşlar, artan fiyat artışına rağmen tercihini balıktan yana yaptı. Gün içinde pazara alışverişe gelen vatandaşlar, fiyat artışının en az yaşandığı Ören ve Güllük’te tutulan taze balıklara rağbet gösterdi.
KARADENİZ İSTAVRİTİ 18 LİRA OLDU
Sattıkları deniz ürünlerinin büyük bölümünü yerel balıkçılardan sağladıklarını belirten esnaf Enver Kaba, bu nedenle fiyatlarda çok ciddi artış olmadığını söyledi. Dışarıdan gelen balıklarda ise çok ciddi fiyat artışı yaşandığına dikkat çeken Kaba, hava koşullarının olumlu seyretmesiyle fiyatların normalleşeceğini belirterek tezgâhtaki balık fiyatları konusunda şunları kaydetti; “Balık fiyatları çok değişken olabiliyor. Bunun pek çok nedeni var. En etkili nedenlerden biri hava koşullarıdır. Yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı balık türlerinde ciddi artış yaşandı. En fazla artış daha önce 8 liradan sattığımız Karadeniz istavritinde yaşandı. Karadeniz istavriti şuan 18 liradan satılıyor. Ama biz vatandaşa uygun fiyattan, taze balık yedirebilmek için tezgâhımıza koyduğumuz balıkları yerel balıkçılardan alıyoruz. Bu nedenle fiyatları çok fazla arttırmadık. Şuan itibariyle yılan balığı 15 liradan 18’e, kupes 8 liradan 10 liraya, sardalya 5 liradan 7 liraya, tekir 20 liradan 25 liraya, dil balığı 40 liradan 45 liraya yükseldi.”
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BALIK TÜKETİN
Sağlıklı yaşam için vatandaşları balık tüketmeye davet eden balıkçı esnafı, taze balık konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu; “Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, özellikle karın derisi buruşur. Her şeye rağmen parlaklığı, balığın taze olduğunu göstermez. Tezgâhtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir. Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.”