Milas’ta Hayat Boyu Öğrenmeye Önem Veriliyor
Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, daha nitelikli bir eğitim sağlanabilmesi için Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Milas Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Kaplan, öncelikli amaçlarının verilen eğitimdeki verimliliği artırmak olduğuna vurgu yaptı.
2013-2014 Eğitim Öğretim yılında çeşitli alanlarda açtığı çok sayıda kurs ile toplamda 10 bin 594 kursiyere eğitim veren Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, hayat boyu öğrenme kapsamında sürdürülen çalışmaları masaya yatırdı. Eğitimin irdelendiği Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu toplantısına; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Fen Lisesi Müdürü Aynur Buran, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Yavuz Yıldırım ve ilçedeki okul yöneticileri katıldı.
Kaymakam Fuat Gürel Başkanlığında düzenlenen toplantıda bir araya gelen eğitim aktörleri; yaygın eğitimin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve planlanması, uygulamaya yönelik ortaya çıkan güçlüklerin değerlendirilmesi, etkinliklerin birlikte planlanması ve uygulamaya konulması konularında fikir alışverişinde bulundu.
HİZMET TEKRARINA VE KAYNAK İSRAFINA İZİN YOK
Toplantıda üzerinde durulan konulardan birini de hizmet tekrarı ve kaynak israfı oluşturdu. Eğitimde verimliliğin arttırılması noktasında hizmet tekrarının ve kaynak israfının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Kaplan; “Burada düşüncelerinizi, isteklerinizi, tarafınızdan yapılabilecek katkıları paylaşıp, somut kararlar almak ve böylece halkımızın eğitiminde olumlu değişim, gelişim ve dönüşümü sağlamaya yönelik kararlar almayı da amaçladık. Halk Eğitimi Merkezlerinde; yaş, eğitim düzeyi ve cinsiyet farkı gözetmeksizin kursiyerlerin ilgi, istek, yetenek ve beklentileri doğrultusunda bilgi, beceri ve davranışlarını geliştirmek amacıyla, tam gün tam yıl uygulaması kapsamında gündüz, gece, yaz tatillerinde yaygın eğitim programlan ile kısa süreli ve kademeli mesleki ve teknik eğitim programları hazırlanarak uygulanmaktadır” dedi.
Yaygın eğitim programının hedefleri konusunda bilgi veren Kaplan konuşmasında şunları kaydetti; “Hayat boyu öğrenme uygulamaları doğrultusunda kişisel gelişim taleplerinin karşılanmasının yanı sıra değişen ve gelişen ekonomiye iş gücü duyarlılığının artırılması için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde kursiyerleri, ilgi, istek ve yeteneklerine uygun olarak üretken, bilinçli, yenilikleri ve gelişmeleri izleyen ve kendini buna göre sürekli geliştiren, iyi insan, iyi vatandaş olarak yetiştirmek, istihdam için gerekli ve ihtiyaç duydukları yeterlikleri kazanmalarına uygun eğitimleri sağlamak; araştıran, geliştiren, değerlendiren, tasarlayan, girişimci bireyler olarak yetiştirmek hedefleniyor. Ayrıca verilen eğitimlerde bir meslek sahibi olup mesleğinde ilerlemek isteyenler ile meslek değiştirmek isteyenlere ilgi, istek ve yeteneklerine uygun meslek edindirme amaçları gözetiliyor. Hayat boyu öğrenme sisteminin etkinliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik olarak hazırlanan 2014-2018 Dönemi Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Stratejisi Belgesinde; toplumda HBÖ kültürü ve farkındalığının oluşturulması, fırsatlarının ve sunumunun artırılması, hayat boyu rehberlik ve danışmanlık sisteminin geliştirilmesi, önceki öğrenmelerin tanınması sisteminin geliştirilmesi önceliklerine yer verilmiştir. Biz de bundan sonraki çalışmalarımızda plan öngörüleri doğrultusunda çalışmalar yapacağız”