Milas’taki Euromos’ta Kazı Heyecanı Başladı
Milas’taki Zeus Tapınağı’nın bulunduğu Euromos Antik Kenti’nde başlatılan kazı çalışmaları heyecanla devam ediyor. Kazılarla yeni eserlerin ve bilgilerin ortaya çıkması bekleniyor.
Milas’a bağlı Selimiye Mahallesi’nde bulunan Euromos Antik Kenti, dördüncü kazı dönemine başladı. Heyecanla başlayan kazı çalışmaları arkeologların, öğrencilerin ve yetkililerin özverili çalışmalarıyla devam ediyor. Zeus Tapınağı’nı çevreleyen ve ‘temenos’ adı verilen duvar yapısı, agora ve tiyatro çevresinde sürdürülen kazı çalışmalarında eski dönemlere ait bilgi ve bulguların elde edilmesi bekleniyor. M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen antik kentteki kazı çalışmalarını değerlendiren Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl şu bilgileri aktardı; “Euromos Antik Kenti bildiğiniz gibi Karya bölgesinin en önemli antik kentlerinden bir tanesidir. Burada bulunan kültürel varlıklar da bunu teyit etmektedir. Tapınakta 1970’li yıllarda rahmetli Profesör Doktor Ümit Serdaroğlu tarafından başlatılmıştı. Bu çalışma daha çok restorasyon ağırlıklı ama kısmen kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan buluntulardan Roma Dönemi tapınağının olduğu yerde arkaik dönemde de bir kültür varlığını gösteren bir takım buluntular ele geçmişti. Bunun için Helenistik ya da sadece Roma dönemi ile sınırlı değil bu kutsal alan. Geçmişi arkaik döneme kadar giden çok önemli bir kült merkezi burası. Biz çalışmalara 2011 yılında başladık. Ve halen planladığımız şekilde devam ediyoruz. Bu seneki çalışmaların en önemli noktasını tapınak ve çevresi, tiyatro ve agora oluşturuyor. 25 kişiden oluşan ekibimiz 10 farklı üniversiteden öğrencilerin bulunduğu üniversiteler arası bir ekip niteliği taşıyor”
ÖĞRENCİLER SAHADA PİŞİYOR
25 kişilik kazı ekibi içinde çok sayıda öğrenci bulunduğunu belirten Kızıl, öğrencilerin üniversitede öğrendiklerini alanda çalışarak uygulamaya döktüklerini ve onların yaz sıcağı altında gösterdikleri performansı takdir ettiğini söyledi. Onların bu azminin ekibe de yansıdığını sözlerine ekleyen Kızıl; “Antik kentimizde turistlerin ziyareti için natürel düzenlemeler gerçekleştirildi. Bu alan gün geçtikçe turistler için daha da cazibe merkezi olmaya başlayacak. Şuan bile alana gelen turistler buraya hayran kaldıklarını belirtiyor. Çalışmalarımız kapsamında alandan çıkarılan büyük kütleli buluntuları yerlerine yerleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca buluntuların tasnifleme işlemleri de itinayla sürdürülüyor. Öngörülerimiz de yanılmazsak çalışmalardan ilginç ve değerli eserler, buluntular ortaya çıkacak. Ekibimiz bu heyecan içinde çalışıyor. Bütçesinin tamamına yakını bakanlığımızca sağlanan çalışmalarımızda sponsorlara da ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz” dedi.