Milli Eğitim Müsteşarı: "türkiye’de Özel Okul Payı Yeterli Değil"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Türkiye’de özel okul payının yeterli olmadığını söyledi.
Antalya’da düzenlenen "1.Eğitim Kongresi"nde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’de özel okul payının yeterince olmadığını düşünüyoruz. Bakanlığımızla birlikte el birliğiyle 2020’li yıllarda en azından yüzde 15’lerde olmasını istiyoruz. Bunun içinde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 1.Eğitim Kongresi Antalya’nın Serik ilçesi Kadriye bölgesinde bir otelde başladı. "Bireyden İnsana" temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen kongreye Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, çok sayıda özel eğitim kurumu temsilcisi ve eğitimciler katıldı.
EĞİTİME ’İSTİRİDYE KABUĞU" BENZETMESİ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, kongrenin kendileri için bir fırsat olduğunu belirtti. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bir takım sorunların olduğuna vurgu yapan Selçuk, "Bütün ülkelerde olduğu gibi bizim de bazı sorunlarımız olabilir. Eskiye göre şu anda daha zenginiz. Eğitim ne yazık ki ortak ve milli değerlere dayanmadığı sürece kabuğunu açmamış bir istiridye kabuğu gibi oluyor. Herkes kendi görüşünü sisteme sokmaya çalışınca eğitim ruhunu ve dilini kaybediyor. Eğitim felsefesini birlikte aramalıyız. Her şeyi eleştirmekten ziyade ortak konularda buluşmamız gerekiyor. Modalara boğulmadan büyük fotoğrafı kaçırmadan devam edebiliriz. Büyük fotoğraf medeniyet tasavvurudur" diye konuştu.
"EĞİTİM ÖZGÜR OLMALIDIR"
Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de yaptığı konuşmada devletin eğitim dahil bir çok alanı kontrol altında tutmak gibi bir görevinin olduğunu vurguladı. Eğitimin özgür ve doğal olması gerektiğini savunan Yelkenci şöyle konuştu:
"Eğitim olabildiğince özgür olmalıdır. İnsan özgür yaratılmış bir varlıktır. Bu durumda eğitimi bazı sınırlarda tutmamız ve o şekilde tasarlamak lazım. Ancak devletin kurumsallaşmasıyla ortaya çıkan bir gerçekte devletin her olguya ve gerçeğe müdahale edip kontrol altına almasıdır. Bundan eğitim de nasibini aldı. Eğitimden vazgeçilemeyeceğine göre mevcut şartları doğal şartlara yakınlaştırmaktan başka çaremiz kalmamıştır. Yani eğitimi doğallaştırmalıyız."
"PARADİGMA CENNETİ BATI"
Eğitim açısından bir takım çevrelerin batıyı paradigma cenneti olarak gördüğünü ve batıdan ithal edilecek paradigmalarla sorunların çözüleceğine dikkat çeken Yelkenci, "Bir taraf özellikle batıyı paradigma cenneti olarak görür ve oradan ithal edeceğimiz paradigmalarla sorunu çözebileceğimizi düşünür. Diğer taraf ise tam tersi batının paradigmalarının işimize yaramayacağını düşünür. Batılı paradigmaları olduğu gibi değil de onlardan esinlenmenin doğru olduğunu söylemek lazım. Bu çalışmayı yaparken amacımız dünyadaki tüm birikimlerden de istifade ederek kendi felsefemizi oluşturmak ve örnek amaçlara yol açmaktır. Bu yolda ortaya konacak düşünceler ve görüşler bizi mutlu edecektir" diye konuştu.
"ÖZEL OKUL HEDEFİ EN EZ YÜZDE 15"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ise eğitim camiası içerisinde göreve geldiği süreden itibaren ikili ilişkileri yakın tutarak sorunlara çözüm aradıklarını söyledi. Kongreden çıkacak görüşler ışığında yeni çalışmalar yapabileceklerini de söyleyen Müsteşar Tekin, Türkiye’deki eğitim paydası içerisinde özel eğitim kurumlarının payının az olduğunu söyledi. Özel okul payının 2020 yılında en az yüzde 15 seviyesinde olması gerektiğini belirten Tekin, "Şunu kabul ederim ki ben bütün paydaşlarımızla ağabey, kardeş gibi çalışıp sorunları halletmeye çalışıyoruz. Paydaşlarımızla tartıştık ve her zaman faydalı oldu. Kongrede çıkacak kararlar bizim için yol gösterici olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’de özel okul payının yeterince olmadığını düşünüyoruz. Bakanlığımızla birlikte el birliğiyle 2020’li yıllarda en azından yüzde 15’lerde olmasını istiyoruz. Bunun içinde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Kongre, sunumlar eşliğinde devam etti.