Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denize Bırakıldı

Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denize Bırakıldı

Kuşadası’nda geçtiğimiz yıl olta misinası dolanması nedeniyle yaralanan biri caretta caretta deniz kaplumbağası, diğeri ise bir yeşil kaplumbağa tedavilerinin tamamlanmasının ardından bir yıl sonra doğal yaşam alanları denize bırakıldı.
Kuşadası kıyılarında geçtiğimiz yıl her iki cinsten birer kaplumbağa misinalara dolanarak ağır yaralanmışdı. Her iki deniz kaplumbağasının ön kollarından birer tanesi, paragat misinasından kurtulmak için çabalama sırasında büyük zarar gördüğünden, Dalyan’da bulunan DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile yapılan görüşmeler sonrası, kaplumbağalar Dalyan’daki Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmüştü. DEKAMER’de uzmanlar tarafından ilk müdahaleleri yapılmıştı. Daha sonra Pamukkale Üniversitesi’ne gönderilen kaplumbağaların kangren olan ön kolları alınmış ve kaplumbağalar ampute edilmişti. Yapılan müdahalelerin ardından durumu iyi görülen kaplumbağalar bir süre üniversitede bakıldıktan sonra, tekrar DEKAMER’e götürülmüş ve tedavilerine burada devam edilmiştir. yaklaşık 1 yıldır gerekli tedavileri ve bakımları yapılmaktaydı.
“EKODOSD” adı verilen Chelonia Mydas cinsi Yeşil Kaplumbağa ve “AYDIN” adı verilen Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağasının bir yıl süren tedavilerinin tamamlanmasının ardından, DEKAMER’de bulunan uzmanlardan oluşan heyetin tekrar doğal yaşamı olan denize bırakılmasına karar verildi. Bugün her iki deniz kaplumbağası denize bırakılmak üzere Kuşadası sahillerine getirildi. Kuşadası sahillerine getirilen 2 kaplumbağa bölgede oturan vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından deniz kaplumbağalarının korunması ve biyolojileri hakkında halka bilgi verildi. Kaplumbağaların bırakılmasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç, DBMDMP Müdürü Erdinç Kutsal, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve asistanları ve Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve EKODOSD üyeleri hazır bulundu. Tedavileri yapılan kaplumbağalar, sahile gelen çok sayıda vatandaşın meraklı bakışları arasında doğal ortamlarına bırakıldı
Kuşadası’na bağlı Davutlar’da Sökem Sitesi sahilinden denize bırakılan kaplumbağaların tedavisini gerçekleştiren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, kollarına misina dolanmış kaplumbağaların birer kolunu kangren olması nedeniyle kesmek zorunda kaldıklarını belirtti. Kaplumbağaların bundan böyle yaşantılarını 3 kol ile sürdüreceğini dile getiren Kaska, "Deniz kaplumbağaları 2 kol ile kalırsa sorun yaşıyor ve bunları doğaya bırakmıyoruz. Ancak 3 kol ile doğal ortamda yaşamını sürdürebiliyor. Yalnızca manevra ve hızlarında düşüş görülüyor" dedi. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise 3 yıldan bu yana deniz kaplumbağalarının Kuşadası sahiline yuva yapıp yumurta bırakmaya başladığını hatırlatarak sağlığına kavuşturulan hayvanlardan birisinin caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası, diğerinin ise yeşil deniz kaplumbağası olduğunu belirtti. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ise Prof. Dr. Kaska ve ekibine yaralı deniz kaplumbağalarını tedavi etmelerinden dolayı teşekkür ederek, "Bu hayvanların doğada yaşaması bizim geleceğimizin garanti altında olması demektir. Çünkü bu canlılar yaşamazsa bizler sıkıntıya gireceğiz. Doğada bir denge var ve bunu bozmadan korumak hepimizin görevi olmalı" diye konuştu.