Mşü’de Kayıtlar Başladı
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Türkiye’nin 81 ilinden ve çeşitli ülkelerden öğrencilerin Muş Alparslan Üniversitesi’nde eğitim-öğretim göreceğini söyledi.
2014-2015 kayıt döneminin başladığı MŞÜ’de, Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, kayıt yaptırılan yerleri gezdi. Burada öğrencilerle ve aileleriyle sohbet eden Rektör Nihat İnanç, çeşitli sıkıntılar yaşayan ailelere de yardımcı olunması için talimat verdi. Daha sonra gazetecilere kayıt dönemiyle ilgili açıklama yapan Rektör İnanç, üniversitenin 6 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 sağlık yüksekokulu ve 2 enstitüde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Toplam 11 akademik birimin aktif olduğunu vurgulayan İnanç, 70’den fazla bölümde öğrenci olduğunu belirtti. Şu anda aktif olmayan bazı bölümlerde ise yaklaşık 200 araştırma görevlisinin yüksek lisans ve doktora eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren İnanç, bunların geri dönüşümleri büyük oranda 2015 ve 2016 yılında gerçekleşeceğini belirterek; "Bu arkadaşlarımız da akademik kadroya öğretim üyesi olarak katıldıklarında artık Muş Alparslan Üniversitesi’nde bir anda öğrenci patlaması yaşanacak. Çünkü çok sayıda bölüme eş zamanlı olarak öğrenci almak durumunda kalacağız. O anda belki 2016’da şu an için 70-75 civarında olan bölüm sayısı bir anda 100-150 bandına çıkacak ki o zaman öğrenci sayımız bir anda patlamış olacak" dedi.
"FİLİSTİNLİ ÖĞRENCİLER GELİYOR"
Muş Alparslan Üniversitesi’nde Filistin başta olmak üzer çeşitli ülkelerden öğrencilerin eğitim göreceğini de belirten Rektör İnanç şöyle konuştu; "Üniversitemiz 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk kez yabancı öğrenci kabulünü de gerçekleştirmiş oldu. Bildiğiniz gibi, Siyonist İsrail rejiminin Filistin’de gerçekleştirmiş olduğu katliamlara 128 üniversite rektörü olarak tepki koymuştuk ve onu biz sadece kağıt üstünde bırakmadık. Somut çözüm önerileri sunmuştuk. Bunlardan bir tanesi de Filistinli öğrencileri üniversitelerimizde kayıtsız şartsız kabul edeceğimiz noktasındaydı. Muş Alparslan Üniversitesi olarak 20 kontenjan ayırmıştık ve Filistin’den bize 15 öğrenci geldi. Yemen’de 10 kontenjan ayırdık 11 öğrenci geldi, Azerbaycan’dan, Suudi Arabistan gibi değişik ülkelerden öğrenci gelecek. Muş halkı eylül ayından itibaren burada yabancı öğrenciler görmeye başlayacak. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Çünkü Türkiye’deki üniversitelerin temel hedefi, uluslararalılaşmak. Artık biz sadece öğrenci gönderen üniversiteler değil, aynı zamanda dünyadaki yabancı öğrencilerden bir pay almak durumundayız. O öğrenciler de bize gelmek zorunda. Şimdi bütün hesabımızı bunun üzerine yapıyoruz. Bu bağlamda çeşitli ülkelerden öğrencilerimiz eylül ayında üniversitemizde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış olacaktır."
"PAYDAŞLARIMIZLA AYNI HIZDA GİDEMİYORUZ"
Üniversitenin büyüdüğünü ve paydaşlarla aynı hızda gidemediklerini ifade eden İnanç; "Yozgat’tan, Tokat’tan, tutun da Edirne’den Diyarbakır’a, Şırnak’a kadar ülkenin her tarafından ailelerin öğrencilerini büyük bir güven içinde getirip kaydettiği bir kurum kimliğine kavuştu. Üniversitemiz bilinçli olarak tercih ediliyor. Gerek güvenlik noktasında, gerekse yönetim anlayışında ve en önemlisi eğitim-öğretim alanında hazırlamış olduğu imkanlarla öğrencilerimize ve ailelerine güven kaynağı oluşturdu. Böyle olunca, üniversitemizi kazanan öğrencilerin büyük kısmı ilk 5 tercihte, ilk 10 tercihte üniversitemize yerleşmiş oldu. İnşallah üniversitemiz, Muş’ta, Muş’un kalkınmasına ve Muşlu ailelere büyük bir katkı sağlayacak. Ama burada tüm paydaşların aynı hızla gitmesi gerekir. Çünkü sorunlar bir tek üniversitenin atacağı adımlarla çözülmüyor. Bizi direkt ilgilendiren hususlar var ama bizim bağlı faktörlerimiz vardır. Öğrencilerimiz yurt, ulaşım diyor. Bunlar rektörün uhdesinde olan bir husus değil. 2008 eylülünde Muş halkına çağrıda bulunduk. Yurt, ev, sosyal mekanlar, ulaşım gibi alanlara yatırım yaparsanız kazanırsınız dedik. Çünkü büyüme oranlarını biz belirliyoruz. Bu büyüme oranlarında devletin ne kadarını karşıladığını biz biliyoruz. Şu anda 10 bin öğrencisi olan Muş’ta 6 bin dolayında yabancı öğrenci var. Devletin yurt kapasitesi 2 bin civarında. Geriye 4 bin dolayında öğrenci nerede kalacak. Muş halkının buna çözüm üretmesi lazım. Bizim fonksiyonumuz buraya öğrenci getirmek, burada öğrenciyi tutmak ise çarşının işi. Çarşıdan o konuda biraz muzdaripiz. Paydaşlarımızla aynı hızda gidemiyoruz. Bizi biraz geriye çekmek arzusu var" şeklinde konuştu.